Konya'ya yük olan dev firma için iflas başvurusu yapıldı! 1200 çalışanı var

Konya'ya yük olan dev firma için iflas başvurusu yapıldı! 1200 çalışanı var
Türkiye’nin en büyük yerli linyit yakıtlı elektrik üretim tesislerinden biri olan ve Konya Şeker kontrolünde faaliyet gösteren Soma B Termik Santrali, mali krizden çıkamayarak resmen iflas başvurusunda bulundu

Konya Şeker bünyesine 2015'te katılan Soma Termik Santrali, borç yapılandırma adımları yanıt vermeyince mahkemeye başvurarak iflasını istedi. Konya Şeker, 2015 yılında özelleştirme ihalesiyle Soma B Termik Santrali’ni bünyesine katmıştı. Altı üniteden oluşan ve 990 MW kurulu güce sahip olan santral, Konya Şeker’in toplam enerji kapasitesini 1526,66 MW seviyesine yükseltmiş ve gıda devinin elektrik pazarındaki payını yaklaşık yüzde 3'e çıkarmıştı. Şirket, tesisin çevre ve rehabilitasyon yatırımları kapsamında üç yıl içinde 288 milyon dolarlık kaynak aktarmayı planlıyordu.

TEKLİF DAHİ VEREN OLMADI

Konya Şeker’e ait Soma B Termik Santrali’nin TKİ’ye olan kömür borcu nedeniyle satışa çıkarıldığı süreçte ilk artırma teklif gelmeden sona ermişti. 990 MW kurulu güce sahip Soma B Termik Santrali için belirlenen muhammen bedel 13 milyar 882 milyon 869 bin 383 lira 43 kuruş olarak ilan edildi. İlk artırmada ihale başlangıç bedeli ise yaklaşık 6 milyar 946 milyon 734 bin TL olarak belirlendi. Muhammen değerin yaklaşık yarısından başlayan artırmaya rağmen santral için teklif oluşmaması dikkat çekmişti.

bg1.webp

TÜM GİRİŞİMLER OLUMSUZ SONUÇLANDI

Ancak geçen süreçte biriken borçlar, hukuki engeller ve icra takipleri santralin işletme sürdürülebilirliğini güçleştirdi. Soma Termik Santral A.Ş Yönetim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmelerde; borçların yeniden yapılandırılması ve tesise yeni ortak bulunması yönündeki tüm girişimlerin olumsuz sonuçlandığı bildirildi.

RESMÎ BAŞVURU MAHKEMEYE YAPILDI

Yapılan finansal incelemeler sonucunda şirketin borca batık durumda olduğu tespit edildi. Yasal yükümlülükler doğrultusunda hareket eden şirket yönetimi, 25 Eylül 2026 tarihi itibarıyla Konya Asliye Ticaret Mahkemesine başvuruda bulunarak Soma Termik Santral A.Ş'nin kendi iflasını talep ettiğini kamuoyuna duyurdu. Soma B Termik Santrali, uzun zamandır Konya Şeker’e yük oluyordu.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.