Konya'ya sadece bu kafeyi ziyaret etmek için gelenler var

Konya'ya sadece bu kafeyi ziyaret etmek için gelenler var

Yıllardır sanatseverlerin ortak buluşma yeri olan Konya'daki bu kafeye yoğun ilgi var.

Cafe Dante, sanatla uğraşanların mekânı oldu. Mekan fotoğraftan edebiyata, şiir ve tiyatroya kadar birçok sanata ilgi duyan insanların ortak buluşma noktası olmuş durumda.  Uzun yıllardır Konya Zafer’de varlığını sürdüren Dante Cafe, sanat severlerin buluşma noktası olarak hafızalara kazındı. Kafa dinlemek isteyen ve eskiye özlem duyanların da uğrak mekânı haline gelen Cafe Dante'de sohbetler yapılıyor, kitaplar okunuyor, şiir günleri düzenleniyor, şarkılar söyleniyor ve isteyen duvarlara yazı yazabiliyor veya not bırakabiliyor. Bu samimi ortam sadece gençlerin değil, toplumun her kesimine hitap eden içerikler barındırıyor. Her hafta cuma günleri şiir söyleşi gerçekleştirilen kafede, birçok şairin eserleri seslendiriliyor. Edebiyatseverlerin ilgi odağı olan bu mekân, Konya dışından misafirlerini de ağırlıyor. Konya’ya sadece Cafe Dante için gelen misafirlerinin olduğunu belirten Cafe Dante sahipleri Ali Serin ve Mustafa Sert, bu olayın mutluluk verici olduğu dile getirdiler. 

adsiz-002.jpg

ŞEHİR DIŞINDAN GELİYORLAR

İnsanların güzel vakit geçirmesi için kurulmuş bir kafe olduğunu dile getiren Cafe Dante sahiplerinden Mustafa Sert, “Cafe Dante 2014 ten beri faaliyette. Bu huzurlu ortamı bozmadan devam ettiriyoruz. Ben ve arkadaşım Ali Serin ile önceki sahibinden sancağı teslim aldık gibi hissediyoruz.  Konya’da bu tür mekân yok. Sadece genç yok burada. Bir çocuğa da hitap ediyor. Yaşlı kesime de hitap ediyor. Burada bir huzur olduğuna inanıyoruz. Bizim burada her gün gelen misafirlerimiz var. Şehir dışından sadece Cafe Dante için gelen misafirlerimiz var. Burada edebiyatın, sanatın ruhunun olduğuna inanıyorum. Bizler çalıştığımızı hissetmiyoruz burada. Sevdiğimiz mekân, sevdiğimiz iş, bu yüzden hiç çalışmıyor gibiyiz. Bunun en büyük etkeni buranın sahip olduğu ruhtan ibaret. Sadece Konyalılara hitap etmiyoruz. Şehir dışından gelen misafirlerimiz söylüyor ‘Cafe Dante için geldik’ bizler buna şaşırmıyoruz. Güzel bir mekândan önce samimi olmamız misafirlerimizle aramızdaki ilişkiyi sıcak kılıyor. Şiir ve edebiyat olması gerektiğini düşünerek, her yere bunları anımsatan şeyler koyduk. Bizler sanatseverlerin vazgeçilmez mekânı olduk. İnsanlara yiyecek ve içecek yerine samimiyet veriyoruz. Cafe Dante’ye gelen misafirlerimizin huzur bulduğunu ve buradaki sanat kokusunun insanlara iyi geldiğini keşfettik” ifadelerini kullandı. 

DANTE GİBİ ORTASINDAYIZ ÖMRÜN

Cafe Dante isminin müşteriler tarafından ilginç karşılandığını dile getiren Ali Serin, “Bir rivayete göre, bu mekânın önceki sahibinin İtalyan olduğu söyleniyordu. Kendisi bu yüzden bu ismi koyduğunu söylerdi. Dante'de bir İtalyan düşünür. Bir de Cahit Sıtkı Tarancı'nın 35 yaş şiirini severmiş. Orada 'Yaş 35, Dante gibi ortasındayız ömrün' bunlardan esinlenerek bu ismi koymaya karar vermiş. Düzgün iş yaptığınızda, hayatta tutunamazsın gibi bir anlayış söz konusu. Buna ayak uydurmazsanız bitiyorsunuz gibi bir şey var. Dante gibi ortasında kalıyorsunuz hayatın. Sisteme uymaktan ziyade, bildiğimiz değerlere sabit kaldığınızda Dante gibi ortasında kalıyorsunuz ömrün. Burada bunu yaş olarak değil de garipliğin simgesi gibi ele alınmış. Bunu her zaman belirtirdi kafenin önceki sahibi. Bizlerde bu yoldan ilerliyoruz. Belki de bu yüzden başarılı oluyoruz. Biz samimiyet satmıyoruz, bizler samimiyiz. Toplumun her kesimine hitap etmek kolay değil ama çok güzel bir duygu. Son olarak, Cafe Dante’ye gelerek misafirimiz olsunlar. Buradaki kitapları okusunlar, ders çalışsınlar kafasını dinlesinler. Buranın ruhu herkesi rahatlatacaktır” diye konuştu. 

ALİ GÖZEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.