Konya'ya gönül bağımız var

Konya'ya gönül bağımız var

Bir dizi ziyaretler için Konya'ya gelen KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Konya'nın atalarının şehri olduğuna dikkat çekerek, Konya ile Kıbrıs'ın gönül bağı olduğunu söyledi

Bir dizi ziyaretler için Konya'ya gelen KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Konya'nın atalarının şehri olduğuna dikkat çekerek, Konya ile Kıbrıs'ın gönül bağı olduğunu söyledi.

Bir dizi incelemeler ve ziyaretler yapmak üzerine Konya'ya gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Maliye Bakanı Ersin Tatar, Konya'da protokol ziyareti, iş görüşmeleri ve düğün gibi birçok organizasyona katıldı. Nurettin Demirpolat'ın davetlisi olarak özel yaptırılmış Yörük Çadırı'nda çay sohbetine katılan Ersin Tatar ile biz de özel bir röportaj yaptık. Konya'nın atalarının memleketi olduğunu dile getiren Ersin Tatar, Konya'ya gönül bağımız var diyor...

*Ersin Tatar kimdir?

Cambridge Ünivesitesi İktisat Fakültesi'nden mezun oldu. Hesap uzmanlığı eğitimi alan Tatar, daha sonra Pollypeck ve Show TV'de yöneticilik yaptı. Bağımsız hesap uzmanı olmakla birlikte Kanal T Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir. 5 Mayıs 2009 tarihinde KKTC Maliye Bakanlığı görevine başladı.

*Konya ziyaretinizin temelinde ne var?

 Kıbrıs için Konya'nın yeri çok farklı. Atalarımızın Kıbrıs'a Konya'dan yerleştiği kesin olarak bilinmektedir. Dolayısıyla gönül bağımız var. Geliş amacımız; ilişkilerimiz geliştirmek ve Nurettin Bey'i ziyaret etmek. Konya'yı biz yakından izliyor, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Konya çok gelişen bir ilimiz. Birde Mevlana boyutu var. Tüm gelişmeleri takip ediyor, bununla da gurur duyuyoruz. Kıbrıs da çok önemli bir ülke. Dünya'nın büyük ülkelerinin yer almak için kavga ettiği bir ülke. Dolayısıyla bizde kurulan bu devleti yaşatmalıyız. Kendi ayaklarımızın üzerinde durmak için gece gündüz çalışıyoruz. Turizm, tarım ve eğitim sektörünü geliştirmeye çalışıyoruz. Konya'dan Kıbrıs'a gelip tahsil yapan öğrencilerimiz var. Konya ile Kıbrıs'ın ilişkileri son derece önemlidir. Bu ilişkilerde ziyaretlerle ve diyaloglarla güçlenir.

TÜRKİYE'DEN KIBRIS'A BORULARLA SU GÖTÜRÜLECEK

*Konya'dan Kıbrıs'a yatırım davetiniz oldu mu?

Türkiye çok büyük bir ülke. Ekonomik olarak da çok iyi durumda. Kıbrıs çok küçük, 300 bin nüfuslu bir ülke. Dolayısıyla bizde ekonomik olarak kendimizi geliştirmek zorundayız. Belki tam yatırım olmaza da ortaklıklar olabilir. Bizde yatırımlar ağırlıklı olarak turizm sektörü üzerine. Genellikle 5 yıldızlı oteller yapılıyor. Otelleri yapanların birçoğu Türkiye'deki büyük holdingler. Birde bizim için önemli bir proje var. Bu asrın projesidir. Anamur'dan denize akan suyun borularla Kıbrıs'a taşınması projesi. İnşallah bu proje 7 Mart 2014'de tamamlanacak. Hatta bu su Rumlara barış suyu olarak da sunulacak. Onlar alır ya da almaz bilemeyiz. Bu hareket Türkiye'nin büyüklüğünü de gösterecektir.

*Konya'daki firmalarla yatırım için özel görüşecek misiniz?

 Türkiye'den ortaklıklarla ve yatırımcılarla Kıbrıs'ın desteklenmesi lazım. Türkiye büyüyor. Kıbrıs gerek tarım gerekse turizm sektöründe yatırımlara açık. Bu ziyaretimizde de Konyalı işadamı Nurettin Demirpolat bey ile arpa, buğday ve un ticareti noktasında görüşmeler oldu. Çünkü burada ölçek çok büyük. Kendi halkımızın refahımızın artırılması için bu ilişkilerin son derece önemli olduğunu düşünmekteyiz.

*Bilindiği üzere Konya tarımda ön plana çıkmış bir il, Konya'dan buğday, arpa ve un ihracatı oranı nasıl?

Kıbrıs'ta su problemi olsa da tarım orada da var. Atalarımızdan çiftçiliği ve hayvancılığı iyi öğrendik. Binlerce insanımız tarımla uğraşıyor. Bu yıl yağmurlar da iyi oldu ve rekolte yüksekti. Kendimizce bir şeyler üretiyoruz. Eksik kalan kısmı da Konya'dan karşılıyoruz. Bildiğim kadarıyla Konya'dan epeyi bir ithalat var. Bu azaları yada çoğalır ama ilişkilerimiz gelişmelidir. Buradaki fiyatlarda bize göre düşük. Buradaki gidişatı iyi takip etmeliyiz. Fiyatlar artıp yükselebilir.

RÖPORTAJ: İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

[email protected]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.