İbrahim Karabacak

İbrahim Karabacak

Konyaspor altyapısında olumlu gelişmeler

Konyaspor altyapısında olumlu gelişmeler

Altyapı konusu sadece futbol için geçerli değildir aslında hayatımız her kesiminde; okul, eğitim, öğrenim, çıraklık, kalfalık, ustalık altyapı ister, bilgi birikim, tecrübe, karakter ve dolayısıyla topluma faydalı insan yetişmesinde altyapının hayatımızın bir gerçeği olduğu kaynak, zaman ve emek harcanması muhakkaktır.

Futbolun içinden gelmiş farklı kesimlerde görev almış; yönetici, antrenör, futbolcu, gazeteci yada seyirci, taraftar, futbolun gelişimi noktasında herkesin hem fikir olduğu, olmazsa olmaz dediği spor kulüplerinin altyapısı aslında söylendiği ve kabul gördüğü oranda ilgi görmez, kaynak ayırmada cimri olduğumuz futbol ve altyapıları futbol paydaşlarının çözmesi gereken ortak sorunumuzdur.

Bugün konumuz Konyaspor Kulübü olmasına rağmen ulusal aşamada şehrimizi en üst düzeyde başarıyla temsil eden profesyonel futbol takımından söz etmeyeceğiz çünkü yeteri kadar; yerel gazetelerimizde, köşe yazılarında, sosyal paylaşım sayfalarında bahsediliyor daha doğrusu olumlu yada olumsuz anlamda eleştiriliyor, övülüyor, eksikliklerin giderilmesi hususuna parmak basılıyor. Olması gerekende bu zaten insanların icranın başında olan insanları medeni ölçüler çercevesinde değerlendirmesi, herkesin kendine göre doğrularını, en ağır eleştirilerini yaparak yapıcı ve faydalı olmaları gerekir.

Konumuz Konyaspor demiştik, ama kulübün üst değil altyapısından bahsedeceğiz bugün dilimiz döndüğünce kendimize göre bilgi ve birikimlerimizi aktaracağız. Konyaspor altyapısı futbol camiasında yıllardır peyder pey olumlu gelişmeler olsada olumsuz yanları ve eksiklikleri tüm kesimlerin ortak düşüncesiydi. Yönetimler değişiyor, altyapıda görev yapanların sil baştan değişmesi ile yeni yapılanma, yeni sistem vb. adeta yap boz oyunu oynanıyordu.

Öncelikle yönetimlerin; kulüp altyapısında futbolcu yetişmesinde, kulübe kazandırılmasında zor durumda kalınmaması ve pazarlanması noktasında altyapının önemini bilen ve buna göre şekillendirmesi gereken anlayış yönetim kurullarının inanması ve uygulaması gerekiyor.

Altyapılarda öncelik anlayış olmalı bu anlayışa göre planlama yapılmalı ve düzenlenmelidir üst başlığıyla bir kulüpte nasıl olması gerekir içeriğiyle olmaz olmazı altyapının kendine ait saha içi ve dışı tesisleri olmalıdır, taşıtları olmalıdır.  Hepsi mesleklerinde başarılı, alanlarında kendilerini ispatlamış, bilgi birikimi ve tecrübeli, idealist eğitimciler, sağlık ekibi, idari ve teknik personeli, kurumsal spor malzemeleri ile elit seçilmiş sporculardan oluşturulmuş bir altyapıdan futbolcu çıkmaması mümkün değildir.

Şimdi yukarıdaki tanımlamalarla okuyucular bu altyapıların bırak Konya’da ülkemizde bile olmadığı, rüya gördüğümüzü, bu masalları çok dinlediklerini ve bu yapıların Barcelona, Ajax, Liverpool gibi kulüplerde olduğu gerçeğini hatırlatırlar.

Geçtiğimiz günlerde Konyaspor Kulübü altyapı tesisleri açılışı yapılan Karatay bölgesinde ki Şehit Nihat Gün Spor Tesisleri’ni inceledik. İncelemeler devam ederken aklıma“Hollanda’nın yüzölçümü Konya kadar” diye klişe bir söz geldi. Hollanda takımlarından Ajax altyapısının  tanınırlılığı ve değeri futbol piyasasında oldukça bilinen bir gerçek, Ajax modeli ile adeta marka değeri olmuş bir kulüp daha doğrusu ekol olmuş bir yapı rüyadan uyanmamız gerektiğini hatırlattı.

Gözlemlediğim kadarıyla altyapıya getirilen anlayış neticesinde yıllardır merdiven altı tabir edilen soyunma odalarından altyapıların kurtarılması hususunda Konyaspor Kulübü’nün yanı sıra Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Konya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu’nun paydaşlıkları ile Şehit Nihat Gün Spor Tesisleri’ni aynı zamanda Konyaspor Altyapı Tesisleri olarak  hayata geçirilmiş. Kulüpte önceki dönemde görev yapan eğitimcilerden faydalı olanlar gönderilmemiş ekibe takviye yapılarak güç kazandırılmış. Eğitimciler tam zamanlı ve okullarında görev yapanlar ayrılarak konumlarına göre görevlendirme yapılmış. Tesis pırıl pırıl soyunma odaları, antrenör odaları, idari personel odaları, tek tip spor malzemeleri ile ekol olma yolunda ilerleme kaydettikleri gözle görünüyor.

Eksiklik yokmu elbette var tesis kompleks olmalı; yemekhane, yatakhane, dinleme, eğitim, sağlık odaları, kafeterya, kondisyon salonu, yüzme havuzu vb. Belki bunlar çoğumuza lüks gelebilir ama gün geçtikçe büyüyen futbol endüstrisinde rekabet etmemiz için tüm bunlar şart olmalı ve yerine getirilmesi için kaynak ister ama bu bütçelerin bulunması, altyapıya ayrılması ve doğru ellerde kullanılması şart olmalıdır.

Başlamak bitirmenin yarısıdır deyimiyle bir ışık yakmış kulüp yönetimi, altyapı yönetimi, koordinatörü, menejerleri, eğitimcileri, personeli ve sporcuları ile kolları sıvamışlar ve çalışıyorlar. Eksikliklerin giderilmesi ve futbol ailesi içinde ki tüm katmanların maddi manevi destek vermesi ile başarıyı yakalamak hiçte uzakta değil.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
İbrahim Karabacak Arşivi
SON YAZILAR