Konyanın tatlı simgeleri

Konyanın tatlı simgeleri

Konyanın vazgeçilmez ürünlerinden biri olan Mevlana şekeri satışları yüz güldürüyor.

Yerli ve yabancı turistlerin almadan gitmediği Mevlana şekeri, lezzetiyle ve kültürüyle aranan tatlar arasında bulunuyor. Geçmişi H.Z Mevlana’dan önceye dayanan Mevlana şekeri çeşitleriyle şekercilerin raflarını süslüyor. 20 yıldır bu işle uğraşan ve dede mesleğini sürdüren Mevlana çarşısı esnaflarından Halis Yalvaç, bu mesleğin Konya’nın bir kültürü haline geldiğini ifade etti. Mevlana şekerinin tamamen doğal gıda maddelerinden üretildiğini dile getiren Halis Yalvaç, “Üretimi kolay olduğu için bu ürünü üreten de çok. Biz ürünleri hem üretiyor hem de satışını yapıyoruz. Müşteri memnuniyeti için güvenmediğimiz ürünleri almıyoruz. Bazı üreticiler şekerin içine maliyeti düşürmek için doğal olmayan maddeler katıyorlar. Bu şekilde olan şekerler zaten yenirken tadını belli ediyor. Bu sebepten dolayı tüketiciler şeker alırken dikkat etmeliler” dedi.
ŞEKER KONYA’NIN KÜLTÜRÜNÜN GÖSTERGESİDİR
Mevlana şekerinin hem tarihi hem kültürel açıdan önemli bir yeri olduğunu belirten Yalvaç, “Mevlana şekerinin tarihine baktığımız zaman bizi H.Z Mevlana’dan eskiye kadar götürebiliyor. H.Z Mevlana bu şekeri alır yolda giderken yolda önüne gelen çocuklara ve esnaflara dağıtırmış. Bu şekerin Mevlana şekeri ismini almasının sebebi de budur. Mevlana şekeri H.Z Mevlana sayesinde Konya’mızla özdeşleşmiştir. Bu şekere Konya şekeri, peynir şekeri gibi isimler de veriyorlar. Bu isimler yöreden yöreye değişiyor. Bu şekerin orijinal ismi Mevlana şekeridir. Bu şeker Konya dışında ki illerimizde de üretiliyor tabiî ki. Ama bu şekerin ana merkezi Konya. O yüzden yerli turistlerimiz Mevlana şekerini kendi memleketlerinde olsa bile Konya’dan almayı tercih ediyorlar. İnsanlar tarafından Mevlana şekeri H.Z Mevlana hatırası olarak görülüyor” diye konuştu.
HEM UZUN TÜKETİLİYOR HEMDE HESAPLI
Mevlana şekerinin fiyatının ucuz, tadının güzel olması vatandaşı şeker almaya yönlendiriyor. Kilosu 6 lira gibi fiyatlarla satılan Mevlana şekeri turistlerin değil Konyalıların da damak tadı halinde. Mevlana şekerini insanların uzun süre tüketebildiklerini söyleyen Halis Yalvaç, “Vatandaş 1 kilo şeker aldığı zaman bunu 1 ay gibi bir süreyle yiyebiliyor. İnsan üç tane Mevlana şekeri yediği zaman kesiliyor. Bu sayede insanların tatlı ihtiyacını da karşılayabiliyor. Bir insan 1 kilo tulumba tatlısını en fazla iki gün yiyebilir. Fakat 1 kilo Mevlana şekeri 1 ay idare eder” dedi. 8 çeşit Mevlana şekeri olduğunu ifade eden Yalvaç, Mevlana şekerinin sade, kakaolu, çilekli, gül aromalı, naneli, limonlu, karışık ve yarım kakaolu olarak çeşitlendiğini belirtti. Mevlana şekeri satışlarının en fazla yaz döneminde olduğunu dile getiren Halis Yalvaç, bunun sebebinin ise gelen turist sayısının fazla olmasından dolayı olduğunu söyledi. Halis Yalvaç, “Yaz aylarında ve Şeb-i Arus günlerinde ürün yetiştiremediğimiz zamanlar oluyor” diye konuştu.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.