Konya'nın sadece bu ilçesi listeye girdi! Ortalamanın çok üzerinde
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2025 yılı aralık ayında Türkiye genelinde hava sıcaklıkları uzun yıllar ortalamasının üzerine çıktı. İç Anadolu’nun önemli tarım merkezlerinden Konya’nın Cihanbeyli ilçesi, bu dönemde mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık görülen yerler arasında yer aldı.
1991–2020 yılları baz alındığında Türkiye genelinde aralık ayı ortalama sıcaklığı 4,8 derece olarak hesaplanırken, 2025 Aralık ayında bu değer 6,3 dereceye yükseldi. Böylece aralık ayı, son 55 yılın en sıcak 12’nci aralık ayı olarak kayıtlara geçti.

İÇ ANADOLU’DA DİKKAT ÇEKEN İLÇE: CİHANBEYLİ
Meteoroloji verileri, İç Anadolu Bölgesi’nde sıcaklıkların genel olarak mevsim normalleri civarında seyrettiğini ortaya koyarken, Çankırı, Kırıkkale ve Cihanbeyli çevrelerinde ortalamaların üzerine çıkıldığına işaret etti. Uzmanlar, Cihanbeyli’de görülen bu görece ılık havanın özellikle tarımsal üretim, toprak nemi ve kışlık ekinlerin gelişimi açısından dikkatle izlenmesi gerektiğini belirtiyor.
Bölgede aralık ayının en düşük sıcaklığı eksi 14 dereceyle Niğde Ulukışla’da, en yüksek sıcaklığı ise 15,1 dereceyle Yozgat Boğazlıyan’da ölçüldü. Cihanbeyli’de ise uzun yıllar ortalamasına göre daha ılıman bir seyir kaydedildi.
UZMANLARDAN “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ” VURGUSU
Meteoroloji uzmanları, Cihanbeyli gibi karasal iklimin hâkim olduğu bölgelerde kış aylarında normallerin üzerinde sıcaklık görülmesinin iklim değişikliğinin etkilerini yansıttığını ifade ediyor. Bu durumun, kısa vadede yaşamı kolaylaştırsa da uzun vadede su kaynakları, tarımsal verim ve kuraklık riskleri açısından önemli sonuçlar doğurabileceği belirtiliyor.
Aralık ayında Türkiye genelinde en düşük sıcaklık eksi 25,7 dereceyle Van’ın Özalp ilçesinde, en yüksek sıcaklık ise 25,6 dereceyle Hatay’ın İskenderun ilçesinde ölçüldü. Bu geniş sıcaklık aralığı, ülke genelinde iklimsel dengesizliğin daha belirgin hâle geldiğini ortaya koydu.
Kaynak:Haber Merkezi





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.