Konya’nın kanaat önderlerindendi: Ömrünü Konya’nın maneviyatına adadı

Konya’nın kanaat önderlerindendi: Ömrünü Konya’nın maneviyatına adadı

13 yıl önce vefat eden, Konya'nın büyük alimlerinden Tahir Büyükkörükçü Hoca, son nefesine kadar İslam davası için mücadele etti. Merhum Büyükkörükçü, müminlerin duasına çok değer verir, kendisine de çokça dua edilmesini isterdi

Vaazlarının ilk günlerinde halkın dikkatini çeken ve sevilen büyük İslam Alimi Tahir Büyükkörükçü, vefatının 13'üncü yılında hayırlı anılıyor. Evinde elektrik olmadığı için gaz lambası altında, gaz lambasının olmadığı vakitlerde de geceleri sokağa çıkıp, sokak lambası altında derslerine çalışan Büyükkörükçü Hoca Efendi, büyük bir maddi sıkıntı çekti. Hafızası çok güçlü olan Büyükkörükçü, derslerinde çok başarılı oldu. Genç yaşta ilim adamı ünvanı alan Büyükkörükçü, sohbet ve ders vermeye başladı. Konya’da İslami hareketinin öncülerinden olan Büyükkörükçü’nün hayatı son nefesine kadar mücadeleler ile geçer.

9-4-001.jpg

HER ZAMAN ETRAFINDAKİLERİ TESELLİ EDERDİ

Gençleri hafızlığa teşvik eder, küçük çocuklara “Hâfız olun, âlim olun, velî olun, büyük adam olun.” diye dua ederlerdi. Hadis ezberlemeye çok önem verir, eve ziyarete gelen imam-hatip ve ilâhiyat talebelerini, değişik konularda bildikleri hadisler var mı diye imtihan ederlerdi. Her evden en az bir hafızın yetişmesini ve bir erkek evlâdının da ilâhiyat tahsiline ayrılmasını isterlerdi. Müminlerin duasına çok değer verir, bir emriniz var mı efendim diyenlere: “Bir tek ricam var, beni duadan unutmayınız, hocanız olarak sadece bu kadar bir yüküm var size” der ve ilave ederlerdi: “Aman dua alın, aman dua alın, aman dua alın!” Eve gelen misafirlere hep şunu tekrar ederlerdi: “Ne kadar bahtiyarız desek az. Zira sevdiklerimiz hep Allah dostları, sevenlerimiz hep Allah dostları.” Zor şartlarda, sıkıntılı günlerde hep “Bizim Allah’ımız var. Görüyor, duyuyor, biliyor ve her şeye kâdir.” diyerek etrafını teselli ederlerdi. Merhum, hafızlara çok değer verir, meclislerde onları daima yukarılara oturttururdu.

9-3-001.jpg

NEREYE ÇAĞRILSA GİDER EV SOHBETLERİNE KATILIRDI

Rahmetli Prof. Dr. Necmettin Erbakan ile birlikte 1977 yılında Milli Selamet Partisi'nden Konya milletvekili olarak Meclis'e gire rahmetli Tahir Büyükkörükçü, 12 Eylül 1980 darbesinde Erbakan'la birlikte tutuklanmış ve 'İslâmî esaslara dönülmesini ve İslâmî devlet kurulmasını istemek' iddiasıyla askerî mahkemece yargılanmıştı. 11 ay cezaevinde kalan Tahir Hoca, cezaevinden çıkınca tekrar Kapu Camii ne dönmüş ve vaazları 1999 yılına kadar devam etmişti. Görev yapmak, konuşmak, vaaz etmek, sohbet etmek onun için bir zevkti. Nereye çağrılsa gider, kim ve kaç kişi olursa olsun onlara sohbet ederdi. Konya’da bulunduğu sürece hemen her hafta ev sohbetleri olurdu. Bu sohbetlerde her meşrepten, her görüşten insanlar bulunurdu.

kwl0v-1678107984-4738-001.webp

ESERLERİ

Hakîkî Vechesiyle Mevlâna ve Mesnevî, İslâm'da Edeb, Mevlânâ ve Mesnevî gözüyle Peygamber Efendimiz, Mübarek Ramazan ve Oruç, Müslüman Peygamberini tanımalısın.

1-tahir-buyukkorukcu.webp

TAHİR BÜYÜKKÖRÜKÇÜ KİMDİR?

1925 Konya doğumlu. Ebû Saîd Muhammed Hâdimî Hazretleri’ne dayanan, dolayısıyla Seyyid olma şerefine nâil olan nesli, ilme hizmet etmiş insanlarla doludur. Dedesi Abdurrahman Efendi çok temiz bir müslüman, babası Körükçü Mehmed Efendi marangozlukla iştigal eden saf bir mü`mindir. Tahir Hoca, ilkokulu mahalle okulunda okudu. Konya'da Karma Ortaokulu olarak bilinen meşhur okula devam etti. Üçüncü sınıfta okuduğu sıralar, bir gün Kapu Camiine gider. Cami kürsüsünde bir hoca efendi çok etkili bir üslûpla cemaate vaaz etmektedir. Vaazdan öylesine etkilenir ki, içinden 'ben de böyle ilim sahibi ve güzel konuşan bir vaiz olsam' diye geçirir. Daha sonra bu okulu bırakarak bu vaizden dersler almaya başlar. 1940 yılında siyasi baskılara ve yasakçı tutumuna rağmen kitaplarını gömleğinin içinde saklayarak hocasından icazet alıncaya kadar tek başına kararlı bir şekilde eğitimini tamamlar. Konya'nın Meşhur hoca efendilerinden Hacı Veyiszâde Mustafa Kurucu Hocadan Hadis ilmini öğrenir. Ebû Said Muhammed Hâdimi hazretlerinin Berika adlı eserini de, Kurucu Hoca'dan okur. Bu arada, o günün hafızlık merkezi olan Bulgur Tekkesinde hafızlık çalışmalarına devam eder. Fırsat buldukça da Hacı Hâki Efendiden Farsça dersleri alır. Konya’nın Hocası, Büyük İslam Alimi Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi, 86 yaşında 5 Mart 2011 günü sabah saatlerinde vefat etti. Büyükkörükçü, 4 evlat babasıydı. Merhaba Gazetesi olarak bir kez daha Tahir Büyükkörükçü Hocaya Allah'tan rahmet, ailesine de baş sağlığı dileriz.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum