Konya'nın ilk ve tek kadın kasabı: Daha 25 yaşında

Konya'nın ilk ve tek kadın kasabı: Daha 25 yaşında

25 yaşındaki Konyalı Elif Can, Konya'nın ilk ve tek kadın kasabı olarak biliniyor. Kasap Elif Can, Yazır'da Salı pazarı yanında açtığı dükkâna müşterilerini bekliyor. Can, “Amacım bir farkındalık oluşturmaktı. Kadın ustalar yetiştireceğim” dedi

17 yaşında Konya'da bir kasabın yanında işe girerek çalışmaya başlayan, ardından da 3 yıl Katar'da bir restoran kasapta çalışan Konyalı Cheff Elif Can, Yazır'da Salı pazarı yanına yeni bir işletme açtı. Kasap Elif Can, bilinenin aksine çok farklı et çeşitleriyle ve çalışma stiliyle Konya'da ilkleri hayata geçirmeye çalışıyor.

image00003-600x800.jpeg

9 YAŞINDA KURBAN DERİSİ SOYARDIM

25 yaşında olduğunu dile getiren Cheff Elif Can, 8 yıldır kasaplık yaptığını ifade etti. İlk olarak bu işe kasiyer olarak başladığını hatırlatan Can, “Daha sonraki süreçte tezgâha geçmeye başladım. Yavaş yavaş et doğramaya başladım” dedi. Çocukluğundan beri bu işe büyük bir ilgi duyduğunu aktaran Konyalı kadın kasap Elif Can, “Ailemde kasap yok. Küçüklüğümden beri bu işe büyük ilgi duyuyordum. Kurban Bayramlarında hayvan kesimlerini izlerdim. 9 yaşında kurban derisi soyardım. Konya'da 4 yıllık çalışma serüvenimin ardından, 3 yıl da Katar'da çalıştım. Mahalle kasabı anlayışının ötesine geçmek istiyorum. Çok fazla special çeşidimiz var. Yurt dışında steak kültürü çok daha fazla gelişmiş. Konya'ya bu kültürü de kazandırmak istiyorum. Konyalılar, çok fazla pişmiş et sever. Biz de az veya orta pişecek et çeşitleri de var. Her kesime hitap edeceğiz. 21 gün dinlendirilmiş, kurutulmuş etlerimiz de var. Ayrıca 8 yıllık çalışma sürecim içinde ilk kez kendime ait bir işyeri açtım. Güzel şeyler yapacağımı düşünüyorum. Uzun yıllar çıraklığını yaptığım bu işin şimdi de ustalığını yapıyorum. Bu iş, istek ve sevgi olmadan yapılabilecek bir iş değil. Kadınlar adına gururluyum.”

thumbnail-img-3001-862x800.jpg

AMACIM BİR FARKINDALIK OLUŞTURMAKTI

“Aslında bu işi yaparak bir de farkındalık oluşturmak istiyorum” diyen Can, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kadın olarak neler yapabileceğimizi de göstermek istiyorum. Genel olarak bir anlayış var. Kasap sadece erkeklerden olur, kadınlar bu işi beceremez deniliyor. Öyle değil, kadınlar da bu işi yapabilir. Hem de en iyisini yapar. Ben, bunu göstermek istiyorum. Çok eleştiri aldım. Kendi ailemden bile 5-6 yıl önce eleştiriler alıyordum. Bu işin bana göre ağır olduğunu söylüyorlardı. Eleştirilere aldırış etmedim. Hayallerimin peşinden koştum. Bugün en büyük destekçim ailem. Hala eleştiri yapanlar var. 'Bu işi sen mi yapacaksın' diyenler oluyor. Bazı eleştiriler olsa da daha çok olumlu dönüşler alıyorum. Şuan Konya'nın ilk ve tek kadın kasabı benim.”

thumbnail-img-3002-639x800.jpg

DÜKKÂNIMDA KADIN USTALAR YETİŞTİRECEĞİM”

Çok küçük bir işyeri istediğini, ancak Allah'ın kendisine daha büyük bir işyeri nasip ettiğini belirten Konyalı Cheff Elif Can, son olarak şunları kaydetti: “Her gün çeşit artırmak istiyorum. Konya'da dediğim gibi farklı et tüketme kültürünü oluşturup, yerleştirmemiz için biraz zamana ihtiyacımız var. Aklımda hep bir işletme açma fikri vardı. Kesin kararımı 15 gün önce verdim. Bir gece ansızın bu kararı aldım, ailemle kararımı paylaştım. Olumlu karşıladılar. Dükkân bulduk. 10-12 gün tadilat sürecimiz oldu. Dekorasyonu tamamen kendim düşündüm. Boyanın büyük çoğunluğunu da ben yaptım. Nasip olursa yarın da açılışımız var. Erkek eleman almayı da düşünmüyorum. Dükkânımda kadınları yetiştireceğim. Kadın ustalar yetiştirmeyi, onların da para kazanmasını istiyorum. Sosyal sorumluluk projelerine de imza atacağım. Bir çalışmanın arifesindeyiz. Buraya halk eğitimden öğrenciler gelecek. Onlarla kısa bir ders yapacağız. Bu anlamda elimden gelen ne ise onu yapacağım. Müşterilerimizi temiz, hijyenik ve taze et satacağım. Kurumsallığa ve müşteri memnuniyetine çok önem veriyorum.”

EMRE ÖZGÜL

thumbnail-img-3003-734x800.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
21 Yorum