Konya'nın ilçesi Beyşehir'in eski ismini duyan şaşırıp kalıyor

Konya'nın ilçesi Beyşehir'in eski ismini duyan şaşırıp kalıyor

Konya kültürüne hizmette sınır tanımayan Araştırmacı-Yazar Muhammed Doğan, Konya'nın incisi Beyşehir'in eski adının “Şehri Süleyman” olduğunu söyledi.

Tarihi Milattan Önce (M.Ö) 7 binli yıllara uzanan, eski ve orta taş devrine ait kalıntıların bulunduğu ancak daha çok cilalı taş devrine ait buluntuların yoğunlaştığı, Konya'nın en güzel ilçeleri arasında yer alan Beyşehir'in eski adı, duyanları şaşırttı

7b28f856ca4ff2d4049087c70df643bc.jpg

Akdeniz bölgesinin göller yöresinde yer alan, Konya şehir merkezine 92 kilometre uzaklıkta bulunan Beyşehir'in eski adını, Araştırmacı-Yazar Muhammed Doğan, Merhaba Gazetesi'ne açıkladı. Doğan, Beyşehir'in eski adının “Şehri Süleyman” olduğunu dile getirirken, 78 yıl önce yazılan bir kitaptan da bahsederek, bu ismin doğrulandığını ifade etti.

beysehir.jpg

HİCRİ 687 TARİHLİ KİTABEDE YAZIYOR: ŞEHRİ SÜLEYMAN

Araştırmacı-Yazar Muhammed Doğan, 1945 yılına ait bir kitapta yazanları Merhaba Gazetesi'ne anlattı. 78 yıllık kitapta Beyşehir'in eski adından bahsedildiğini belirten Doğan, şunları ifade etti: “Bugünkü adıyla Beyşehir'de en eski kitabe, H. 687 tarihini taşıyor. Bey Şehri adı, Eşref oğlu Süleyman Beye izafedir. H. 687 tarihli bu kitabede kasabanın adı 'Şehri Süleyman' olarak yazılıdır.

adsiz-001.jpg

Bu tarihten sonra resmi kayıtlarda hep “Bey Şehri” ismi, 'Şehri Süleyman' diye geçer. Mesela H. 810 tarihli bir vakfiyede 'Şehri Süleyman'dır.' Ancak 1030 tarihli bir vakfiyede hem 'Şehri Süleyman' hem de 'Bey Şehri' olarak yazılıdır. H. 1030'dan sonra ise 'Bey Şehri' diye tanınmaktadır.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum