Konya'nın 20 yıllık hayali yalan oldu!  

Konya'nın 20 yıllık hayali yalan oldu!  

Konya'nın yeni “hal projesi” yine reddedildi. Konya-Aksaray yoluna yapılması planlanan, bütün alt yapı çalışmaları bitirilen ve Türkiye'ye örnek olacağı belirtilen hal projesi Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından askıya alındı

2003 yılından bu yana şehrin gündeminde olan “yeni hal projesinde” Konya'ya Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gol atıldı. Büyük umutlarla alt yapı çalışması bitirilen, yapılması durumunda Türkiye'ye örnek olacağı söylenen ve tarımsal üretimin başkenti Konya'ya çok yakışacağı belirtilen hal projesinde beklenmedik bir gelişme yaşandı. 11 kişilik il mera komisyonunun onay ve kararına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı, “Bu alan mera alanı” diyerek, hal projesine engel oldu.  

4-1-4.jpg

PİŞMİŞ AŞA SU KATMAK GİBİ BİR ŞEY OLDU!

Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Konya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, bütün şehrin bu konuya adapte olduğunu, Konya'nın hayalinin yine gerçekleştirilemediğini söyledi. Yıllardır şehrin bu hayalini gerçekleştirmek için mücadele ettiklerinin altını çizen Başkan Pirinç, “Konya olarak çalışmalarımız çok başarılı bir şekilde devam ediyordu. Yer belirlendi. Konya-Aksaray yolu, halin yapılacağı yerdi. Yer, imardan da geçti. 'Burası hal yeridir' denildi. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı 'Alan, mera alanı' diyerek, projeyi reddetti” dedi. Konya Büyükşehir Belediyesi'nin imarda 'Buraya hal yapacağım' dedikten sonra kararı, İl mera komisyonuna götürdüğüne vurgu yapan Pirinç, “Mera komisyonunda da 11 üye var. Hepsi 'uygundur' dedi. Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Borsası, 'uygundur, bu proje şehrimize katkı sağlayacak' dedi. Tarım Bakanımız ne hikmetse buraya red verdi. Anlaşılmaz bir şey. Gerçekten üzgünüz. Bu pişmiş aşa su katma gibi bir şey oldu. 'Tarımın gelişmesi için güçlü ve modern hallere destek vereceğiz' demişti bakan bey. Nerede kaldı bu sözler” şeklinde konuştu. 

4-4.png

SONA DA YAKLAŞMIŞTIK!

Konya'ya ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak hal projesine onay verilmediğini, projenin askıya alındığını, hal esnafının ise çok üzüntü yaşadığını dile getiren Pirinç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarım Bakanı, kendi mera komisyonunu bile ciddiye almadı. Biz, doğrusu onay bekliyorduk. 11 üyenin tamamı evet demişti. Konya-Aksaray yoluna yapılacaktı yeni hal. 800 bin metrekare alana kurulacaktı hal. Son noktaya gelmiştik. 2003 yılında Tahir Bey seçildiğinde bu konu ilk olarak gündeme gelmişti. 20 yıldır ciddi anlamda konuşuluyor. 20 yıllık bir hayaldi. Sona yaklaşmıştık. Ülkeye de model olacaktı. Çok ciddi bir alt yapı projemiz vardı. İlkinde reddedilmişti. İkinci göndermemizde yine proje reddedildi. Stratejik anlamda yer de çok kıymetli. Ulaşım anlamında çok elverişli bir yer. Çevre yolları var. Havaalanına yakın. Yeni bir cazibe merkezi olacaktı burası. Burası tarım alanı olma vasfını da yitirmiş bir yer. O bölgede sanayi için bir yere onay verildi ama tarım için izin verilmedi. Biz, sadece tarıma katkı sağlayacaktık. Yine de bu projeden ve Konya'ya yeni ve modern bir hal kazandırma hayalimizden vazgeçmeyeceğiz.” 

4-5.png

ŞU ANKİ HAL FİZİKİ ÖMRÜNÜ TAMAMLADI!

Şu anki halin fiziki anlamda ömrünü tamamladığını da kaydeden Konya Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, “Gerçekten yetersiz geliyor. Esnaf, iş yapamıyor bu halde. Haller, sisteme uygun hale getirilmeli. Bakın fiyatların rayına oturması ve üreticinin ürününü hak ettiği değere satabilmesi için modern hâller şart. Hal demek; laboratuvar demek, entegre, soğuk zincir, ambalaj demek. Doğru fiyatın bulunacağı tek yer hallerdir. Avrupa'da çok uzun yıllardır modern haller var.  Bizde neden yok?  Konya, tarım şehri, tarımsal üretimin başkenti. Konya'da böyle bir hal olmayacaksa, nerede olacak?” ifadelerini kullandı. 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
40 Yorum