Konyalılık bu çorbayı içişinizden belli olur

Konyalılık bu çorbayı içişinizden belli olur

Konya denilince akla ilk önce etliekmek gelir. Ancak bilinenin aksine şehrin meşhur birçok yemeği bulunur.

Konya’da etliekmeğin dışında Bamya çorbası, düğün pilavı, tirit, çebiç, fırın kebabı, , Mevlana böreği ile birlikte daha birçok yemek çeşidi sevilerek tüketilir. Bazı yemeklerin meşhurlukları lezzetlerinden bazılarınınki ise yeme tarzından gelir. Konya’da Bamya çorbası hem lezzetiyle hem de yeme tarzı ile nam salmış bir yemek türüdür.

kpk-5kmo.webp

KONYA'YA HAS BİR ÖZELLİK

Konya’da bamya çorbası herkes tarafından çok sevilen tüketilen bir çorba türüdür. Bamya çorbası düğün yemeğinin de vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alır. Bamya çorbası aynı zamanda sıcaklığı ile de nam salmış bir yemektir. Konya pilavına gelenlerin Konyalı olup olmadıkları bu çorbayı içişinden anlaşılır. Bamya çorbasının tarzını bilen Konyalılar bu yemeğe kaşıklarını temkinli daldırırlar. Konya dışından gelen ve bu yemeğin özelliğini bilmeyen yabancılar ise normal bir yemeğe giriş yapar gibi kaşığını doldurup ağzına götürür ve Bamya Çorbası’nın bilinmeyen özelliği ile acı bir şekilde tanışır. Çünkü bamya çorbası aşırı sıcak içilen müthiş lezzetli bir çorbadır. Bu özelliğini bilmeyen insanların ilk bamya içme tecrübeleri ağızlarının yanmasıyla başlar.

pilav.jpg

Bamya çorbasının en önemli özelliklerinden biri çorbanın çok sıcak bir şekilde servis edilmesi gerekir. Bamya çorbası için bu durum Konya’da yazılı olmayan bir kuraldır. Sıcak olmayan bamya çorbası çok fazla tercih edilmez. Özellikle düğün pilavlarından bamya çorbası içmek bir sanat haline dönüşebilir. Bazın düğün pilavlarında tüm yemeklerden çok babaya çorbası tercih edilir

i.png

Konya Usulü Bamya çorbası nasıl yapılır

Öncelikle

100 gr kuru bamyanın üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin 1 çay kaşığı limon tuzu ekleyerik bamyaları güzelce haşlayın

MALZAMELER

300 gr kuzu kuşbaşı

2 adet büyük boy soğan

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı tatlı biber salçası

1 tatlı kaşığı tuz

3 yemek kaşığı tereyağı

Soğanı ince şekilde doğrayın. Büyük bir tencereye sıvı yağı ekleyin ve ısınınca doğranmış soğanı ekleyin. Soğanlar pembeleşene kadar kısık ateşte soteleyin. Soğanlar pembeleştikten sonra unu ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun. Domates ve biber salçasını ekleyin, birkaç dakika daha kavurun. Üzerine bamya ekleyin, karıştırın. Sıcak suyu veya tavuk suyunu ekleyin ve karıştırın. Tuz, karabiber ve pul biberi de ekleyin (isteğe bağlı). Çorbanın kaynamaya başlamasını bekleyin, kaynadıktan sonra ateşi kısık ateşe getirin ve kapağını kapatın. Bamya iyice pişene kadar yaklaşık 20-30 dakika pişirin.

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum