Konyalılar pekmez ve tahinden vazgeçmiyor

Konyalılar pekmez ve tahinden vazgeçmiyor

Kış aylarıyla birlikte pekmeze talep arttı. Konya Melike Hatun Çarşısı esnaflarından Salih Demirci, “Konyalılar kış aylarında pekmez ve tahinden vazgeçemiyor. Dozunda pekmezin sağlığa da faydası var” dedi

Lezzeti ve sağlığa yararlarıyla özellikle kış aylarında tüketilen ve genellikle üzümden elde edilen pekmez, tezgâhlarda satışa sunuldu. Sağlığa yararlı olduğu bilinen pekmez, Konyalılar tarafından sevilerek tüketiliyor. Vatandaşlar pekmezin fiyatının birçok ürüne göre uygun olduğunu diye getirdi.

adsiz-007.jpg

KONYALILAR TARAFINDAN BENİMSENDİ

Pekmezin Konyalılar tarafından benimsendiğini ve üreticinin bu konuda hassas davrandığını söyleyen Konya Melike Hatun Çarşısı esnaflarından Salih Demirci, “Vatandaşlarımız pekmeze çok ilgi gösteriyor. Bizler de bu ilgiyi karşılıksız bırakmıyoruz. Elimizden geldiğince her şeyi yapmaya çalışıyoruz. Pekmezin üretimi zor ama verilen emeğin karşılığı alınınca insan gerçekten kendini iyi hissediyor. Pekmez üreticileri Konyalıların pekmezi çok sevdiğini biliyorlar. Bunun üzerine gerçekten emek verdiklerini biliyorum. Çok titiz ve hassas davranıyorlar. İşini iyi yapıyorlar diyebilirim. İşini iyi yaptığı için de lezzeti de o kadar güzel oluyor. Konyalılar kış aylarında tahin ve pekmezden vazgeçemiyor. Yaz aylarında bile tüketilmeye devam ediliyor. Mutlaka her sabah tüketilmesi gerekiyor. Bağışıklık kazanılması için pekmez yardımcı olabiliyor” diye konuştu. 

ENERJİ DEPOSU PEKMEZİN ÇEŞİTLERİ VAR

Pekmezin vatandaşlar tarafından geçmiş yıllara göre daha çok ilgi gördüğünü belirten, Demirci, büyük bir şifa kaynağı olduğunu söyledi. Her pekmezin farklı özelliği olduğunu ve farklı hastalıklara iyi geldiğini dile getiren Demirci, şunları kaydetti: “Anadolu’nun tatlı şurubu pekmezin evlerimizdeki yeri bir başkadır. Pekmezin kendine has yoğun bir kokusu var. Üzüm pekmezi en çok bilinen pekmez türü. Vücut için tam bir enerji deposu. Yiyen kişinin vücuduna kuvvet verir ve kış aylarında sıcak tutar. Dut pekmezi de yine üzüm pekmezi gibi en çok bilinen pekmez türlerinden biri. Genellikle kansızlık için kullanılır. Soğuk algınlığına karşı dut pekmezi, vücut direncini ve vücut ısısını arttırıcı özelliğe sahip. Harnup yani keçiboynuzu pekmezi de diğer pekmez türlerine göre biraz daha ağır. Dişleri ve diş etlerini korur. Bağırsakları çalıştırır. Doğal olduğu için diğer birçok ürüne göre daha çok tercih edilir. Andız pekmezi, pek bilinmez. Genellikle Konya'nın ve Akdeniz bölgesinin dağlık alanlarında bulunur. Andız ağacı meyvesinden elde edilir ve kızılcığa benzer. Bronşit hastalarına ve öksürüğe iyi gelir.”

Demirci, tahininin de çok tüketilen bir ürün olduğunu sözlerine ekledi.

ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum