Konyalılar kestane yiyemiyor!

Konyalılar kestane yiyemiyor!
Konya’da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyrediyor olması, kestane satışlarında durgunluğa sebebiyet veriyor. Soğuk havalarda Konyalıların vazgeçilmez lezzetlerinden kestaneye olan talep düştü

Kış mevsiminde sıcak aile ortamlarının vazgeçilmez lezzetlerinden kestane, mevsim değişiklikleri nedeniyle eskisi kadar tüketilmiyor. Geçen yıl ile bu yıl arasında çok bir fiyat farkının yaşanmamış olması satışları arttırması beklenirken, mevsim değişiklikleri nedeniyle beklenilen satış ivmesi yakalanamadı.

5-1-kokboyu.webp

HAVA DURUMU SATIŞLARDA DURGUNLUĞA NEDEN OLUYOR

Tarihi Konya Bedesteni’nde esnaflık yapan Çıtır Kuruyemiş işletme sahibi Hasan Kökboyu, kestane satışlarının mevsim değişikliği ile düşüş yaşaması hakkında Merhaba Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu. Kökboyu, “Şu an kar ve yağmurun yağmıyor olması bizim kestane satışlarımızda durgunluğa sebep oluyor. Hava yağışlı olduğu zamanlarda satışlarımız artıyor. Mevsim değişiklikleri işimizi etkiledi. Geçen sene kilosunu 350 TL’den sattığımız kestaneyi bu yıl 400 TL’den satıyoruz. Çok bir fiyat artışı yaşanmadı. Geçen seneyle bu yıl arasında 50 TL’lik bir fiyat artışı var. Satışlarımızın artması gerekirken mevsim sıcaklıklarının normalin dışında ilerliyor olması satışlarımıza engel oluyor” dedi.

KESTANE, TATLI SOHBETLERE EŞLİK EDİYOR

Kökboya, “Şu an kestaneyi gençler ve orta yaşlılar tercih ediyor. Yaşlı kesim çok uğraşmak istemiyor. Gençler, hafta sonları oturmak için bağ evine gidiyorlar. Abi bizim soba var. Bir kilo verir misin diyorlar. O ortamdaki tatlı sohbette güzel bir şekilde tüketiliyor. Ama kar yağışı olursa her kesimden vatandaşımız almak istiyor. Çünkü kar ve kestane özdeşleşmiş bir durumda” diye konuştu.

EVLERDE SOBA KULLANIMI BİTTİ, KESTANE FIRINA KALDI

Kestanenin hazırlanması ve pişirilmesi konusunda püf noktalara değinen esnaf Hasan Kökboya, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Aydın’dan gelen kestanelerimizi önce bir bıçak yardımıyla çiziyoruz. Sonra fazla sıcak olmayan bir suyun içerisinde 20 dakika bekletiyoruz. Sonra fırında pişiriyoruz. Piştiğini ise zaten çizdiğimiz yerden kestane, dışarıya doğru çıkmaya başladıysa piştiğini anlıyoruz. Artık evlerde soba yok. Yazlık evler dediğimiz evlerde, keyif olsun diye soba tercih ediliyor. Kestaneyi artık evinde yapmak isteyenler, fırında veya tavada yapıyorlar.”

Kaynak:Ali Kaan Kurşun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum