Konyalılar hamsiye doyacak! Fiyatlar dibi gördü
Ucuz olması nedeniyle çok tercih edilen hamsi bu kış fiyatıyla dudak uçuklattı. Hamsinin fiyatının normal değerinden yüksek olduğuna değinen Konya Kadınlar Pazarı’nda balıkçılık yapan Fikret Doğanay “Denizden çıkan balığın az olmasından kaynaklı fiyatlar yükseldi” dedi.
HAMSİNİN FİYATI HÂLÂ ET VE TAVUKTAN UCUZ
Fetih Osmancılık Balık İşletmesi sahibi Fikret Doğanay, son dönemde balık fiyatlarının yükseldiğini, ancak buna rağmen balığın et ve tavuk gibi diğer protein kaynaklarına kıyasla daha uygun olduğunu belirtti. Doğanay, "Balık denizden ne kadar çok çıkarsa, o kadar ucuz olur. Az çıkarsa fiyatlar yükselir. Şu anda balık fiyatları et ve tavuktan daha iyi durumda. Örneğin, 1,5 kilo hamsi alıp 200 TL'ye 4-5 kişi rahatça karnını doyurabilir. Yani kişi başı öğün maliyeti sadece 40 TL’ye geliyor. Ama bugün et almaya kalksanız, kilosu 550-600 TL arasında. Bu açıdan baktığınızda balık fiyatları oldukça normal. Ancak 1 ay önce hamsiyi 50 TL’ye satıyorduk. O dönemde sürümden kazanarak, hem kendimiz hem de müşterilerimizle birlikte mutlu olduk. İnsanlar ucuzca, bolca yiyebildiler, çünkü ekonominin durumu ortada, insanlar balığı yiyebilsin diye gayret ettik. Ancak şu anda denizlerde balık olmadığı için depodaki şoklanmış balıkları satıyoruz. Eğer denizden balık çıkarsa, fiyatlar yeniden düşer. Hatta hamsi fiyatları 80 TL ile 120 TL arasında değişebilir. Diğer balık çeşitleri de eskisi gibi gelmiyor, özellikle hamsi artık neredeyse hiç gelmiyor” dedi.
GÜNCEL BALIK FİYATLARI ŞÖYLE
Küpez (Süt Levreği): 100 TL
Sivri: 120 TL
Sardalye: 150 TL
İstavrit: 125 TL
Hamsi: 150 TL
Deniz levreği: 350 TL
İthal palamut: 200 TL
Alabalık: 200 TL
Yerli palamut: 180 TL
Kefal: 150 TL
HAMSİNİN HAKKI 100 TL
Doğanay, denizden çıkan balığın az olduğunu ve bu nedenle fiyatın yükseldiğini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: “Ancak balık bol olursa, fiyatlar da düşer. Bu dönemde, şoklanmış balıklar ile idare ediyoruz. Denizden bolca balık geldiğinde fiyatlar yeniden düşecektir. Çünkü hamsinin fiyat anlamında hakkı 100 lira. Keşke denizden balık gelse de biz de fiyatı düşürsek. İnsanlar böylelikle rahat rahat alıp yese.”
Kaynak:Mustafa Ünüvar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.