Konyalılar bu magnetlere tepki gösteriyor! Hz. Mevlana'ya hiç benzemiyor

Konyalılar bu magnetlere tepki gösteriyor! Hz. Mevlana'ya hiç benzemiyor

Konya’da, buzdolaplarına yapıştırılan dekoratif magnetler (süslü mıknatıs) Hz. Mevlana’yı yansıtmıyor. Magnetlerde Mevlana’ya benzemeyen figürlerin satılması Konyalılardan tepki görüyor

Selçuklu Devleti’nin başkenti ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Konya’da, Hz. Mevlana’ya benzemeyen magnetler dikkat çekiyor. Magnetlere resmedilen Hz. Mevlana, dudakları kırmızı, gözleri ve ağız kısmı yamuk bir şekilde görülüyor. Mevlana’ya benzemeyen bu magnetler, yerli ve yabancı turist tarafından satın alınıyor. Önümüzdeki günlerde Konya’da gerçekleşecek Şeb-i Arus törenleri öncesinde bu tür magnetlerin üretiminin arttığı dikkatlerden kaçmadı. Üstelik bu magnetler Hz. Mevlana türbesinin civarında satışa sunuluyor. Çoğunluğun Çin’den ithal edildiği bilinen magnetler, vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor.

5-6.jpg

HZ. MEVLANA’YI ZEDELEYEMEZLER

Bu magnetlerin Hz. Mevlana’ya saygısızlık olarak yapıldığını dile getiren Konyalı vatandaşlar, “Hz. Mevlana Konya ile bütünleşmiş çok önemli bir insan. Bu magnetlerin özellikle Konya’da üretilmesi Hz. Mevlana’yı hedef göstererek, itibarını zedelemeye çalışıyorlar. Ama bizim gözümüzde Hz. Mevlana’nın itibarını zedeleyemezler. Üretimi yapılan magnetlerin üretim yeri burası değil. Çoğunluğu Çin’den ithal edilen bu ürünler Şeb-i Arus törenlerinin yaklaşmasıyla daha çok meydana çıkmaya başladı. Hz. Mevlana’nın ismini zedeleyemezler. Buna izin vermeyiz. Bu magnetleri özellikle turistlere satıyorlar. Bizler her zaman Hz. Mevlana’ya sahip çıkarız” diye konuştu.

5-4.jpg

ÇİN’DEN İTHAL EDİLDİĞİNİ BİLİYORUZ

Bu magnetlerin özellikle Şeb-i Arus törenlerinden önce yapıldığını savunan Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri, “Şeb-i Arus törenlerinden önce bu çirkin magnetlerin satışının artması büyük saygısızlık. Hz. Mevlana kimsenin oyuncağı olmaz. Bizler öğrenciler olarak bu çirkin saldırıyı kınıyoruz. Şeb-i Arus öncesi bu tür karalama kampanyalarını bekliyorduk. Ama bu tür çirkinleşmeyi beklemiyorduk. Çin’den ithal edildiğini biliyoruz ve bilerek isteyerek dudakları kırmızı, yüz şeklini kötü bir şekilde yapılmış, benzetmelerin hepsi İslam’a olan düşmanlıklarından kaynaklanıyor. Elbette her zaman saldırıyorlardı. Bu sefer bu saldırıların en çirkini ile karşı karşıyayız. Yetkililerin önlem alması gerekiyor. Tarihi ve kültürel mirasımızın zarar görmesini engellemek tüm insanlarımız vazifesi” şeklinde konuştu.

ALİ GÖZEN

5-5.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum