Konyalılar bu lezzetten mahrum kalacak!

Konyalılar bu lezzetten mahrum kalacak!

Konya Ovası’nda bu yağışların yetersiz olması nedeniyle mantar da bulunamıyor

Konya Ovası’nda bu yağışların yetersiz olması nedeniyle mantar da bulunamıyor. Önceki yıllarda bahar yağışların fazla olması nedeniyle domalan mantarı bereketi yaşanmıştı. Konyalılar hem bu eşsiz lezzetten hem de ek gelirden mahrum kalcak

domalan1.jpg

İç Anadolu Bölgesi'nde bahar yağışlarının etkili olmasıyla ovada ortaya çıkan domalan mantarı bu yıl yağışların yetersizliği nedeniyle bulunamıyor. Geçtiğimiz senelerde mart ve nisan aylarında bahar yağmurlarının fazlalığı ile birlikte ortaya çıkan domalan mantarı vatandaşlar için ek gelir haline de gelmişti. Eşsiz bir lezzete sahip olan domalan mantarı Konya, Karaman ve Aksaray gibi şehirlerin kırsal alanlarında ortaya çıkıyor. Bu yıl kış aylarının ve bahar aylarınn kurak geçmesi nedeniyle ovada domalan mesaisi ile hala başlamadı. Kuraklık sadece hububat ekili alanlarında verimi düşürmüyor, doğal gıdalar olan mantarların da ortaya çıkmasının önüne geçiyor.

494-3.jpg
KİLOSİ 500 TL'DEN SATILIYORDU
Geçen yıl Konya'daki Kadınlar Pazarı olarak adlandırılan Melike Hatun Çarşısı'nda kilosu 500 TL'den satılan domalan mantaırının bu yıl fiyatının daha katlanacağı tahmin ediliyor. Köylüler, Nisan ayında beklenen bahar yağmurlarının gelmesi halinde az da olsa bu mantardan bulunabileceğini belirterek, “Umudumuz Nisan ayında yağmurların yağması. Konya Ovası'nda büyük bir kuraklık yaşanıyor. Hububat ekili alanlarımız fare istilası ve kuraklık ile karşı karşıya. Önceki senelerde onlarca kilo domalan toplardık. Bu yıl bu mantarında ortaya çıkması şu an için mümkün görünmüyor” dedi.

494-7.jpg
LEZZETLİ VE PAHALI BİR MANTAR TÜRÜ
Protein açısından faydalı, kırmızı et kadar besleyici ve çok lezzetli bir mantar türü olan domalan mantarının ticareti de yapılıyor. Kadınlar Pazarı olarak bilinen Melike Hatun Çarşısı’nda satılan domalan mantarının fiyatı ise oldukça yüksek. Geçtiğimiz yıllarda kilosu 200-250 TL’den satılan mantarın bu yıl kilosunun 500 TL’ye kadar çıkması bekleniyor. Kültürlemesi yapılamadığı için sadece yılın belli bir ayında yetişen domalan mantarı özellikle Arap ülkelerinden yoğun ilgi görüyor.

494-6.jpg

Kaynak:Sait Çelik

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum