Konyalılar bayatlamayan kurabiyeyi çok sevdi

Konyalılar bayatlamayan kurabiyeyi çok sevdi

Geçmişte özel günlerde büyük tepsilerde yapılan, Konya'nın geleneksel lezzetleri arasında yer alan Sille Kurabiyesi, sevilerek tüketiliyor. Az malzeme kullanılarak yapılmasına rağmen Sille Kurabiyesi zahmetli bir lezzet olarak biliniyor

Sadece 3 malzeme ile yapılan, geçmiş dönemlerde kız istemeye veya misafirliğe giderken tatlı mahiyetinde büyük tepsilerde hazırlanıp, yapılarak götürülen Sille Kurabiyesi, bugün Konya'nın sadece bazı noktalarında satılıyor. Yapımı zahmetli olan geleneksel bu lezzet yani Sille Kurabiyesi, yine geçmiş yıllarda Konya'da özel günlerde hazırlanıyordu.

BU KURABİYE BAYATLAMIYOR

Sille Kurabiyesi yapımında vita yağı da kullananlar oluyor. Bu kurabiyenin asıl özelliği ise bayatlamaması. Sille Kurabiyesi, günlerce bayatlamadan kalabilen bir kurabiye. Yapıldıktan sonra uzun süre tüketilmeyecekse kapalı bir kaba konulup, buzdolabında veya buzlukta muhafaza edilen bir kurabiye türü.

adsiz-002.jpg

BASİT GÖZÜKSE DE YAPIMI ZOR BİR KURABİYE

Lâl Unlu Mamülleri İşletme Sahibi Emine Akmeşe, Sille Kurabiyesi ile ilgili Merhaba Şehir Dergisi'ne bilgiler verdi. Sille Kurabiyesi yapımında özel bir margarin kullandıklarını dile getiren Akmeşe, bu kurabiyenin bayatlamadığını aktardı. “Kurabiyenin 1 ayda bile tadı bozulmaz” diyen Akmeşe, Sille Kurabiyesinin önceden özel günlerde tatlı mahiyetinde yapıldığını ve hediye olarak götürüldüğüne dikkat çekti. Sille Kurabiyesinin lezzetli ve sevilen bir kurabiye olduğunu kaydeden Akmeşe, “Basit gözükse de zor bir yapımı var. Pişirme derecesini ve kıvamını iyi ayarlamak gerekir. Kurabiyenin ağızda dağılması şart. ” dedi.

DÜNÜRLER ARASINDA ÖZEL ZAMANLARDA YAPILIRMIŞ

Silleliler ise kurabiyenin geleneklerine göne her zaman yapılan bir tatlı türü olmadığını söylüyor. Düğünden sonra kızın teyzesi, halası, yengesi gibi yakınları tarafından damat tarafına götürülmek için yapılan bir tatlı türü olduğu ifade ediliyor. Silleliler, şunları diyor: “Sille Kurabiyesi, dünürler arasında özel zamanlarda yapılırdı. Damadın askere gitmesi, askerden gelmesi, yabana gitmesi, yabandan gelmesi, hastalıklar bu özel günlerdendir. Günümüzde belki de unutulmaya başlayan bir kurabiye, Sille Kurabiyesi.”

SİLLE KURABİYESİNİN MALZEMELERİ

-Tuzsuz tereyağı, vita yağı, özel margarin

-Pudra şekeri (Miktarı aşamalardan sonra ayarlanacak)

-Un

SİLLE KURABİYESİNİN YAPILIŞI

-Yağı eritin. Eritirken mutlaka köpüğünü alın. (Hiç küpük kalmasın).

-İyice köpüğünü aldıktan sonra ocağın altını kapatın ve tereyağını tekrar donması için bekletin.

-Donan tereyağının altına çöken tortudan temizleyerek saf yağını alın.

-Tortudan iyice arındırdıktan sonra tekrar eritin.Bir ölçü kabıyla yağı ölçün (ya da bardakla). Yağ ne kadar kullanmışsanız aynı ölçüde pudra şekeri ekleyin.

-Elinizin ayası ile yoğurma kabında pudra şekerini eze eze yoğurun. Bu işlem 30 dakika kadar devam etmelidir.Yoğurdukça karışım farklı bir hal alıp kendini belli edecektir.

-En son ununu kontrollü bir şekilde ekleyip S şekli verin.

-Kurabiyeleri önceden ısıtılmış 170 derecede (alt üst) 10-12 dk pişirin.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum