Konyalılar Antika Eşya Pazarı’na yoğun ilgi gösterdi

Konyalılar Antika Eşya Pazarı’na yoğun ilgi gösterdi

Selçuklu Antika ve Koleksiyoncular Derneği öncülüğünde ilk kez kurulan ve her ayın ikinci Pazar günüde kurulacak olan Antika Eşya Pazarı’na vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi

Selçuklu Antika ve Koleksiyoncular Derneği öncülüğünde Meram Belediyesi’nin destekleri ile ilk kez kurulan ve her ayın ikinci pazar gününde Meram Melikşah Pazar Alanı’nda kurulacak olan Antika Eşya Pazarı, yoğun bir ilgiyle karşılandı. Eskiye dair her ürünün yer alığı pazarda; teypler, kasetler, plaklar, gaz lambaları, nostaljik çakmaklar, sandıklar, bakır malzemeler, eski oyuncaklar gibi yüzlerce ürün vatandaşla buluşturuldu. Onlarca koleksiyoncunun ve antikacının tezgâh açtığı Pazarda insanlar adeta çocukluğunu aradı.

Kurulan pazarın öncülüğünü üstlenen Selçuklu Antika ve Koleksiyoncular Derneği Başkanı Uğur Bitim, “Meram Belediyemizden, Mustafa Kavuş başkanımızdan böyle bir talebimiz oldu. Onlar da sağ olsunlar böyle bir Pazar kurulması için bizlere destek sağladılar. Konya’da ilk kez tüm antikacıları bir araya getirdik” dedi.

4-8-ugur-bitim.png

AMACIMIZ PARA KAZANMAK DEĞİL, ESKİYE SAHİP ÇIKMAK 

Pazara gösterilen ilginin beklenenin çok üzerinde olduğunu vurgulayan Uğur Bitim, “Allah izin verirse tüm antikacıları her ayın ikinci haftasında Meram Melikşah Pazar Alanında toplayacağız. Amacımız para kazanmak değil, eskiye sahip çıkmak. Pazarımıza ilgi gösteren tüm katılımcılara da teşekkür ediyoruz. Pazarımız ilk kez kurulmasına karşın ilgi çok yüksekti. Aslında Ramazan ayından dolayı biz ilginin bu denli yüksek olacağını tahmin etmiyorduk. Beklentimizden daha çok ilgi gördüğümüz pazarımız ileriki aylarda daha da ilgi görecektir. İnanın tüm eski ürünler ayrı ayrı ilgi görüyor. Bugün toplumumuzda gözlemlediğimiz bir eskiye dönüş, bir eski arayışı var. Şu an tamamen eskiye bir dönüşüm başladı. Bu iş bir zevk işi, parasal kaygılarımız yok. Biz bu işlerle uğraşarak stresten de uzak kalıyoruz. Eski eşyalarla hemhal olmak bir terapi yöntemi aynı zamanda. Dernek olarak en büyük amacımız eski kültüre sahip çıkacak, bu derdi taşıyan insanları bir araya getirmek” ifadelerini kullandı. 

4-3-3.jpg

KONYA İÇİN GEÇ KALINMIŞ BİR PAZAR

Asıl işinin emlakçılık olduğunu belirten fakat hobi olarak antikacılık yaptığını belirten ve pazarda tezgâh açan Ali Göğen, “10 yıldır eski eşyalara bir merakım var. Antika eşyalar topluyorum. Severek yapıyoruz. Maddi bir kazanç gütmeden yapıyoruz bu işi. Zaten bu iş para kazanmak için yapılacak bir iş değil, severek yapılmalı. Sevdiğim bir kardeşim bana antika bir bıçak hediye etmişti.

4-5-ali-gogen.png

Oradan başlayan bir merak neticesinde böyle bir işe başladım. Eski her zaman insana huzur verir. Aslında bu pazar Konya için geç kalınmış bir Pazar. İlgi alaka gerçekten çok yüksek. Esnaflar da ilgiden gayet memnun. Herkes bir şeyler satabildi. Biliyoruz ki bu iş ilerleyen zamanlarda bu iş Konya için ciddi bir kültür kaynağı olacak. Pazarda her tür ürün ilgi görüyor. Özellikle ürünlerin eski olması ilgiyi artırıyor. Esasen insanlar olarak geleceğe artık umutlu bakamıyoruz. Gelecek bu anlamda biraz karamsarlık barındırıyor. Geçmişe hep de bir özlem duyarız. İnsanlar geçmişi hatırlarken kötü anılarını değil, hep güzel şeyleri hatırlar. Bu urum da aslında eskiye karşı bir özlem meydana getiriyor. Eski, insana her daim huzur verir. 

4-2-3.jpg

İLK OLMASINA KARŞIN İLGİ BEKLENENİN ÜZERİNDEYDİ

Pazar için Karaman’dan gelen ve ilginin yüksek olduğunu kaydeden Osman Karaca, “Güzel bir organizasyon içindeyiz. Daha güzel olmasını da bekliyoruz. İlk kez yapılmasına karşın vatandaşların ilgisi de yüksekti. Nitekim insanlar bugün eskiyi arar oldu. Her şeyin en iyisi, en güzeli eskidenmiş.

4-7-osman-karaca.png

Bugünkü ürünlerde eski kalite yakalanamıyor. Mesela eski çakmaklar en çok ilgi gören ürünlerimizden oldu. Bunun yanında gaz lambası, kaset, plak gibi malzemelerimiz de yoğun ilgi gören ürünler arasında. Vatandaşın eskiye karşı bir özlem gördüğünü bu pazarda bir kez daha görmüş olduk. İnsanlar aslında bu pazarda çocukluğunu arıyor” şeklinde konuştu. 

HER AYIN İKİNCİ PAZAR GÜNÜ TEZGAHLAR KURULACAK

Her ayın ikinci Pazar günü vatandaşların hizmetinde olduklarının altını çizen Mehmet Çelep ise şunları kaydetti: “Her ayın ikinci Pazar günü burada olacağız. İlk gün de bu kadar ilgi göreceğimizi tahmin etmiyorduk. Ürün çeşitliliği gerçekten çok fazla. Görülmeye değer bir Pazar burası.

4-6-mehmet-celep.png

Eskiden kalma ürünlere gerçekten vatandaş ayrı bir muhabbet besliyor. Özellikle bizim tezgâhımızda bakır ürünler ilgi gördü. El emeği göz nuru çoğu ürünü bu pazarda görmek mümkün. Vatandaş her geçen gün biraz daha arıyor eskiyi. Eskiler gerçekten bir aşkaymış. Hem yaşamları kaliteli hem de eşyaları kaliteliymiş.”

EYYÜB KARAKUZU

4-4.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum