Konyalılar 229 liraya 1 kilo et satan ESK marketi istiyor!

Konyalılar 229 liraya 1 kilo et satan ESK marketi istiyor!

Tarım ve hayvancılığın başkenti Konya’da Et ve Süt Kurumu'nun resmi bir mağazasının olmaması, Konyalıların tepkisine neden oluyor. 13 ilde mağazası olan ve Tarım Kredi Kooperatif Marketlerde ürünleri satılan ESK piyasa göre daha ucuza et satıyor

Türkiye hayvancılığı ve ülke ekonomisine önemli katkılar sunan 'Et ve Balık Kurumu', 2013 yılından itibaren 'Et ve Süt Kurumu' (ESK) adıyla sektörde faaliyetlerini sürdürüyor. Adana, Ağrı, Ankara, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, İstanbul, Sakarya, Sivas, Van ve Yozgat gibi şehirlerde mağazaları bulunan ESK'nın, ayrıca Tarım Kredi Kooperatif Marketlerde de ürünleri satılıyor. Ülke üretiminde ayrı ve lider konumda bulunan Konya'da, ESK'nın neden mağazasının bulunmadığı da merak ediliyor. Artan hayat pahalılığıyla birlikte et fiyatları da zirveyi gördü. Konya'da 1 kilogram kıymanın fiyatı 400 lirayı aştı. Dana kuşbaşının fiyatı 500 liraya dayandı. Et ve Süt Kurumu'nda 1 kilo dana kıyma 229 lira, 1 kilo dana kuşbaşı 259 liraya satılıyor. Konyalılar da diğer 13 şehirde olduğu gibi eti ESK'dan ucuza alıp, tüketmek istiyor.

3-3.jpg

UCUZLUĞU NEDENİYLE UZUN KUYRUKLAR OLUŞUYOR

8 Mart 2024 tarihi itibarıyla hayvan alım fiyat listesi şöyle: “1. kalite tosun 275-280 TL. İkinci kalite 270 TL. 3. kalite 250-260 TL. Küçükbaş hayvan alım fiyatları da kuzu ağırlığına göre 250-280 TL arası. Koyun ise 240-250 TL arası.” Et ve Süt Kurumu, piyasaya göre çok hesaplı et satıyor. Etleri ise çok lezzetli olarak biliniyor. Mağazası olan 13 ilde uzun kuyruklar olsa da insanlar ekonomik şartlardan ötürü ESK'yı tercih ediyor. Konya gibi büyük bir şehirde ESK'nın mağazasının olmamasını Konyalılar tepkiyle karşılıyor. Özellikle emekliler, Konya'da bir ESK mağazasının olmasını istiyor. Bu konuda birçok şikayet geliyor. Et ve Süt Kurumu sadece tüketiciyi değil, alım yaparken üreticinin faaliyetlerini sürdürmesini sağlamak amacı ile besi maliyet hesaplaması yaparak üreticiyi zarar ettirmeyecek alım fiyatlarını oluşturmayı amaç ediniyor. Üretici ve tüketici arasında denge oluşturmak suretiyle piyasa fiyat istikrarının oluşmasına katkı sağlamak.

3-2-1.jpg

20 YIL ÖNCE KONYA ET KOMBİNASI DEVREDİLDİ

Konya'da bir dönem ESK'nın satış mağazası bulunuyordu. Ancak 2015 yılından bu yana ESK'nın şehirde resmi bir şubesinin olmadığı biliniyor. Konya'da yine 20 yıl önce bugünkü adıyla ESK'nın bir et kombinası bulunuyordu. 8 Kasım 2004 tarihinde ESK'nın Konya Et Kombinası, Meram Belediyesi'ne devrolundu. O dönem Konya ile birlikte Kayseri Et Kombinası da Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne devredilmişti. Bu durum, Et ve Süt Kurumu'nun tarihçesinde de yer alıyor.

3-1.jpg

KONYA'NIN 4 İLÇESİ ADANA HİNTERLANDINDA

Et ve Süt Kurumu'nun mağazalarının bulunduğu, hizmet verdiği şehirlerin işaretli bulunduğu haritada, tarım ve hayvancılık şehri olma özelliği yanı sıra, Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip olan ili Konya'nın işaretli olmaması, yani ESK'nın Konya'da mağazasının bulunmuyor olması, son dönemlerde Konyalıların gündeminden düşmüyor. Konya halkı, şehre bir ESK mağazası istiyor. Konya'nın ilçeleri olan Ereğli, Emirgazi, Halkapınar ve Karapınar'ın Adana Et Kombinası Müdürlüğü hinterlandında olduğu biliniyor.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum