Konyalı meşhur firma konkordato ilan etti! 200 milyon liraya fabrika kurmuştu

Konyalı meşhur firma konkordato ilan etti! 200 milyon liraya fabrika kurmuştu
Ekonomik kriz en çok sanayide üretim yapan fabrikaları etkiledi. Konya sanayisinde ismi çok meşhur olan ve 200 milyon lira yatırım yapan Mecprom Makine ile ilgili yeni karar verildi. Firmanın konkordato süreci 2 ay uzatıldı.

Konya sanayisinin parlayan yıldızlarından biri olan ve ağır vasıta ekipmanları üretiminde adından söz ettiren Mecprom Makina, yaşadığı mali darboğazı aşmak için hukuki koruma altına girdi. Geçtiğimiz dönemde milyonlarca Euro’luk yatırım yaparak üretim kapasitesini artırmayı hedefleyen firmanın bu hamlesi, iş dünyasında büyük şaşkınlık yarattı.

mecprom-5.webp

MİLYONLUK YATIRIMLAR MALİ KRİZİ ENGELLEYEMEDİ

Vinç ve ağır vasıta ekipmanları sektöründe Konya’nın en bilinen markalarından biri olan Mecprom Makina İmalat Sanayi, son yıllarda agresif bir büyüme stratejisi izliyordu. Firma, 2024 yılı için 2,5 milyon Euro tutarında yeni bir yatırım hedefi koymuş, bunun öncesinde ise 1,5 milyon Euro’luk yatırımı hayata geçirmişti. Toplamda 4 milyon Euro, yani güncel kurlarla yaklaşık 200 milyon TL’yi bulan bu dev yatırım bütçesine rağmen, küresel ve yerel ekonomik zorluklar şirketin nakit akışını olumsuz etkiledi. Modern bir fabrika ve ileri teknoloji üretim hatları kurma hedefiyle yola çıkan şirket, mali dengeleri koruyabilmek ve ticari varlığını sürdürebilmek adına mahkemeye başvurarak konkordato talebinde bulundu.

mecprom-22.webp

MAHKEMEDEN SÜRE UZATIMI KARARI ÇIKTI

Konya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen konkordato davasında, şirketin geleceğini yakından ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. İlk olarak 20 Ekim 2025 tarihinde şirket hakkında verilen 3 aylık geçici mühlet kararı, dosyanın incelenmesi ve şirketin toparlanma sürecinin değerlendirilmesi üzerine yeniden masaya yatırıldı. 2 Ocak 2026 tarihli duruşmada mahkeme heyeti, Mecprom Makina’nın faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi ve alacaklıların haklarının korunması amacıyla mühletin uzatılmasına hükmetti. Bu karara göre, 20 Ocak 2026’dan itibaren geçerli olmak üzere geçici mühlet süresi 2 ay daha uzatıldı.

KOMİSER DENETİMİNDE KURTARMA PLANI SÜRÜYOR

Alınan yeni ara karar doğrultusunda, şirket üzerindeki ihtiyati tedbirlerin aynen devam etmesine karar verildi. Bu süreçte şirketin mali tablolarını denetlemek, faaliyetlerini raporlamak ve iyileştirme projelerini takip etmek üzere atanan Geçici Konkordato Komiseri Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İbrahim Eke’nin görevine de devam etmesi kararlaştırıldı. Mart ayına kadar devam edecek olan bu iki aylık ek süre, 200 milyon liralık yatırımın boşa gitmemesi ve firmanın borçlarını yapılandırarak yeniden ayağa kalkması için kritik bir dönemeç olarak görülüyor. Konya sanayi camiası, dev yatırımın ekonomiye kazandırılması için sürecin olumlu sonuçlanmasını bekliyor.

Kaynak:Haber Merkezi