Konyalı isimden asgari ücret önerisi

Konyalı isimden asgari ücret önerisi

Konya'da çalışan binlerce kişi asgari ücretin ne kadar olacağını merak ediyor. Konyalı başkan konuya ilişkin öneride bulundu.

Hak-İş Konya İl Başkanı Hüseyin Keçeci, asgari ücret belirlenirken; bir ailenin yoksulluk sınırının altında olmayacak koşulların sağlanmasını talep etti. 

Milyonlarca emekçinin ücretlerinin asgari ücret düzeyine yaklaştığını dile getiren Keçeci, “Asgari ücretin üzerinde ücret alan, özel sektörde çalışan, belediyelerde, üniversitelerde ve toplu iş sözleşmelerinde enflasyon oranında artış olmayan bütün çalışanların ücretlerinde de asgari ücrete getirilen ek artışın yapılmasının sorunu ortadan kaldıracağına inanıyoruz.

Hak-İş’in asgari ücretle ilgili önceki yıllarda olduğu gibi taleplerinden birincisi, Asgarî Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının değiştirilerek daha çoğulcu ve katılımcı bir yapıya kavuşturulmasıdır. İkincisi, asgari ücret tespit edilirken ülkemizin aile yapısının dikkate alınarak dört kişilik bir ailenin esas alınması ve buna göre asgari ücretin belirlenmesidir. Üçüncü talebimiz ise, asgari ücretin gerçekten asgari ücret olması ve genel ücret noktasına gelmiş olması gibi çelişkili bir durumu ortadan kaldırması gerekliliğidir” dedi. 

Keçeci, şu görüşleri savundu: 1 Temmuz 2022 tarihindeki düzenleme ile asgari ücretin üzerindeki vergi yükünün kaldırılmış olması tüm çalışanları memnun etmiştir. Ancak, emekçilerin en büyük sorunlarından biri de ücretler üzerindeki ağır vergi yüküdür. Yılın başında yüzde 15 olarak başlayan ve yüzde 20, yüzde 27 şeklinde yılsonuna doğru artan vergi dilim matrahlarından kaynaklı olarak maaşlarda yaşanan kesintiler işçi kesimini zora sokmaktadır. Uygulanmakta olan gelir vergisi oranlarının emekçiler lehine düzenlenerek, gelir vergisi oranının yüzde 15'e sabitlenmesini de özellikle talep ediyoruz. Acilen, şu anda yaşanılan yüksek enflasyon nedeniyle, mağdur olan milyonlarca emekçinin hiç değilse belli bir dönem, belli oranda vergi alınarak rahatlatılması gerekmektedir.”

HABER MERKEZİ



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum