Konyalı İlahiyat Profesörü kuraklığın ana sebebini açıkladı

Konyalı İlahiyat Profesörü kuraklığın ana sebebini açıkladı

Kış aylarındayız Konya'ya kar ve yağmur yağmıyor. Prof. Dr. Orhan Çeker, “Herkesin kendini hesaba çekmesi lazım. Biz, Allah tarafından uyarılıyoruz. Ayrıca hazırlık yapmadan da yağmur duasına çıkılmamalı” dedi.

Ocak ayının bitmesine kısa bir süre kala şehre yağmur ve kar tanesi düşmedi. Çiftçinin, vatandaşın endişesi arttı. Konya'nın birçok noktasında yağmur duasına çıkıldı.

2-1.webp

Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, kuraklık, yağış yetersizliği ve yağmur duasıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı. Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Çeker, yağmur ve karın yağmamasının manevi sebeplerinin olduğuna dikkat çekti. 

ALLAH'IN EMRİ VE HÜKMÜNE TESLİM OLMALIYIZ

Yağmur ve karın yağmamasında manevi olarak, insanların Allah'ın emrine ve hükmüne teslim olmamasının etkisi olduğuna dikkat çeken Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, “Kur'an-ı Kerim açıkça, Allah'tan sakınırsak bizi bu rızıkla rızıklandıracağını, hiç beklemediğimiz yerden rızkımızın geleceğini açıkça söylemektedir. İşin manevi boyutu bu. Manevi açıdan herkesin kendini  hesaba çekmesi gerekiyor. Tabii ki bu işin maddi tarafları da var. Maddi sebeplerin, yine de manevi sebeplerden kaynaklandığını söylemek doğru olur” dedi. 

2-2-orhan-ceker.jpg

DERS ÇIKARMAMIZ GEREKİYOR

“Yağmur duası, peygamberimiz Hz. Muhammed'in (S.A.S) sünnetinde ve uygulamasında vardır. Ondan sonraki nesiller de sahabelerden başlamak üzere, zamanımıza kadar bu sünnet uygulandı” diyen Çeker, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kimileri 'Gayrimüslim ülkelerde bol yağmur oluyor da, bu kıtlık biz de Müslüman coğrafyasında neden, nasıl olabilir' diye soruyor. Allah katında insanlar sınıf sınıftır. Kimi sınıflar vardır ki Allah onların doğru yola gelmesi için bunları vermeye değer görmemiştir. Kimisi de vardır ki uyarılmaktadır. Biz uyarılmaktayız. Bunlardan ders çıkarmamız gerekir. Henüz Allah tarafından bir kenara atılmadığımızı anlıyoruz. Allah rızka kefildir. Kim açlık çekiyorsa, Allah'ın rızık vermediğinden değil, bu rızkın insanlar tarafından adil dağıtılmadığından dolayıdır. Dünyanın bir kesimi kilo ve göbek ile uğraşırken, bir kesim açlık çekiyorsa, bu Allah'ın rızkı vermemesinden değil, rızkın adil dağıtılmadığındandır. Rızkı eşit dağıtmaya engel olma eyleminde olunduğu içindir.” 

HAZIRLIK YAPILMADAN YAĞMUR DUASINA ÇIKILIRSA EKSİK OLUR

Yağmur duasına çıkmadan önce yapılması gerekenlerin olduğunu vurgulayan Çeker, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Yağmur duasına çıkmadan önce, kendimizi Allah huzurunda hesaba çekmeliyiz. Günler öncesinden geceleri kalkıp, istiğfar etmeliyiz. Sadakalar vermeliyiz. Üzerimizde kul hakkı varsa, helalleşmeliyiz. İbadet eksiğimiz varsa, tamamlamalıyız. Yağmur duasına bu şekilde gidilmelidir. Dua öncesi hazırlıktır bu. Eğer bu hazırlık yapılmadan duaya çıkılırsa eksik olur.”  

EMRE ÖZGÜL
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
18 Yorum