Konyalı çiftçiler ayçiçeğin taban fiyatının en az 15 bin lira olmasını istiyor

Konyalı çiftçiler ayçiçeğin taban fiyatının en az 15 bin lira olmasını istiyor

Ülke ihtiyacının yaklaşık yüzde 25-30'unu karşılayan Konyalı çiftçiler, üretime aynı heyecanla devam edebilmek için “Yağlık ayçiçeğin taban fiyatının en az 15 lira olması gerekir” diyor

Konya'da ekim alanı daralmasına rağmen, bu yıl yağlık ayçiçekte büyük bir verim bekleniyor. Ülke ihtiyacının yaklaşık yüzde 25-30'unu karşılayan Konyalı çiftçiler, üretime aynı heyecanla devam edebilmek için “Yağlık ayçiçeğin taban fiyatının en az 15 lira olması gerekir” diyor.

Türkiye'nin en önemli üretim üslerinden biri olan Konya'da bu yılki “verim beklentisi” yüzleri güldürüyor. Her fırsatta daha fazla üretmenin mücadelesini verdiklerini söyleyen Konya çiftçisi, yağlık ayçiçek yağının taban fiyatının bir an önce açıklanması, açıklanan fiyatın da kendilerini memnun etmesi gerektiğini söylüyor. Konyalı çiftçiler, fiyatın beklediklerinin altında kalması durumunda ayçiçek üretiminin azalacağını, ithalatın önünün de daha çok açılacağını belirtiyor.

EKİM ALANI DARALDI AMA VERİM ARTACAK

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya'da ayçiçek ekim alanının geçen yıla oranla daraldığını aktardı. Ekim alanının daralmasına karşın, verimin artacağına vurgu yapan Kırkgöz, “Geçen yıl ekim alanı daha fazlaydı, üretim ise 325 bin tondu. Bu yıl ekim alanı daraldı ancak verim arttı. 320 ile 350 bin ton arasında verim bekleniyor. Yağışların iyi olması verimi artırdı” dedi. Konya çiftçisinin dört gözle yağlık ayçiçek taban fiyatının açıklanmasını beklediğini söyleyen Kırkgöz, “15 ile 20 lira arasında bir beklenti var çiftçide. Konya, ayçiçek üretiminde Türkiye ikincisi. İyi bir fiyat açıklanmalı. Stratejik bir ürün yağ. Çiftçinin üretmesi için fiyatın memnun etmesi gerekir” şeklinde konuştu.

EN AZ 15 LİRA OLARAK AÇIKLANMASI GEREKİR

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, bu yılki ayçiçek üretiminin Konya Ovası'nda bereketli olduğunu ifade etti. Üretimin iyi olmasına karşın, üreticinin tedirginlik yaşadığına dikkat çeken Kavuneker, “Fiyatlar açıklanmadı. Üretici endişeli. Bir an evvel fiyatlar açıklanmalı” dedi. Sosyal medya üzerinden bazı spekülatörlerin fiyat yazıp çizdiğini, yağlık ayçiçeğinin taban fiyatının 10.5 lira olacağını iddia ettiğini belirten Başkan Kavuneker, daha sonra şunları dile getirdi: “İnşallah bu fiyat doğru değildir. Maliyet zaten 10 lira. Fiyat 11 lira falan olursa kimse ekmez. 15 liradan aşağı bir fiyatın açıklanmaması gerekir. Üretimin devam etmesi için fiyat politikasının doğru belirlenmesi şart. Eğer fiyat çiftçiyi memnun ederse, yeni sezon hazırlıkları hemen başlar. Bu ay sonunda erken ekim yapanlar, hasada başlar. Tekrar diyorum, bu yıl verim çok iyi. Açıklanacak tatmin edici fiyatla üretici daha fazla ekmek ister. Fiyat memnun etmezse, ithalat daha da çok artar. Yağlık ayçiçeği üretiminin yüzde 25-30'unu tek başına Konya Ova'sı sağlıyor.”

GEÇEN YIL FİYATLAR ŞÖYLEYDİ

30.08.2021 tarihinde uygulanacak günlük avans fiyatlar 44 yağ ve 8 nem oranındaki ayçiçeği için 5 bin 368 TL/ton, 45 yağ ve 8 nem ayçiçeği için 5 bin 450 TL/ton, 50 yağ ayçiçeği için 5 bin 859 TL/ton olarak belirlenmişti.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum