Konyalı balığı fazla tüketmiyor

Konyalı balığı fazla tüketmiyor

Kış aylarında balığa pek ilgi göstermeyen Konya halkı, yaz aylarında da yeterince balık tüketmiyor. 'Yazın balık yenilmez' anlayışı, balıkçıların satışını düşürüyor. Balıkçılar, “Konya'da balık tüketme alışkanlığı zayıf” diyor

Denizlerdeki av yasağından ötürü bu dönemde balıkçı tezgâhlarında en fazla çiftlik ve göl balıkları satılıyor. Kış ayında yeterince balık tüketmeyen Konyalılar, bu mevsimlerde de balığa pek ilgi göstermiyor. Çiftlik ve göl balıkları, tezgâhlarda çeşitlilik az olmasına rağmen uygun fiyattan satılıyor. Balıkçılar da sazanın kilogram fiyatı 20 TL, alabalığın 30 TL, somonun 35 TL, çipura ve levreğin kilogram fiyatı da 55 TL.

KONYA HALKI BALIĞI FAZLA TERCİH ETMİYOR

Korana salgınından sonra balıkçıların işlerinin azaldığını ve Konya halkının yeterince balık tüketmediğini söyleyen Balıkçı Mehmet Yavuz, şunları kaydetti: “Yaz mevsimindeyiz. Tezgâhlarda çiftlik balıkları mevcut. Konyalı hemşerilerimizde 'yaz aylarında balık tüketilmez' şeklinde bir algı var. O yüzden işlerimiz zayıf. Çiftlik ve göl balığı üretimi konusunda ülke olarak iyi durumdayız. Konya'ya göre diğer illerimizde balık tüketimi çok daha fazla. Fiyatlarımız çok pahalı değil. Şuan alabalığın kilosu 25 TL.”

4-1-1200x800.jpg

ÇEŞİTLİLİK AZ AMA FİYATLAR MAKUL

Tezgâhlardaki balık fiyatının piyasa şartlarına göre uygun olduğunu ifade eden Balıkçı Mehmet Yavuz, “Denizlerde av yasağı var. Çiftliklerde üretilen balıkları satışa sunuyoruz. Kış aylarına göre tezgâhlarda balık çeşitliliği haliyle daha az. Çeşitliliğin az olmasına rağmen fiyatlar iyi. Bugün denizlerimiz ciddi bir risk altında. Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilaj denizlerdeki canlı türüne zarar veriyor. Müsilajın, balık sağlığına olumsuz etkisi olmaz. Sosyal medyada bu konuda bazı haberler dolaşıyor. Bu iddialar sebebiyle satışlarımız düştü. Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada müsilajın balıklara olumsuz bir etkisinin olmadığı belirtildi. Vatandaşlarımız bu konuda daha çok aydınlatılmalı. Şu anda zaten denizlerde avlanma yasağı var” şeklinde konuştu.

4-3-1200x800.jpg

EN ÇOK ALABALIK VE SAZAN TERCİH EDİLİYOR

Balıkçı Mevlüt isimli esnaf ise şunları kaydetti: “Tezgâhlarımızda şuanda göl ve çiftlik balıkları var. Vatandaşlarımız daha çok alabalık, sazan ve somonu tercih ediyor. Vatandaşlarımız daha çok kılçıkları kolay ayıklanan balıkları tercih ediyor. İşlerimiz durağan. Vatandaşlarımız balık seçerken dikkatli olmalı. Balığın taze olup olmadığını anlamak lazım Bunun için balık tazeyken tüketilmeli. Balık eti bayatladıkça yumuşamaya başlar. Balığın tazeliğini anlamak için etli kısmına yavaşça bastırmak lazım. Eğer içe çöktükten sonra tekrar eski haline geliyorsa balık taze demektir. Eski haline gelmiyor ve dokunulan yer içe çökük bir şekilde kalıyorsa balık bayat demektir. Taze balıkların gözleri daha bombeli ve parlaktır. Balık bayatladıkça gözleri matlaşır ve düzleşir. Eğer balığın gözleri parlaklığını kaybetmiş ve düzleşmeye başlamışsa, bayatlamış olma ihtimali yüksektir. Sazanın kilogram fiyatı 20 TL, alabalığın 30 TL, somonun 35 TL, çipura ve levreğin kilogram fiyatı da 55 TL.”

SAİT ÇELİK

4-2-1200x800.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum