Konya’dan 187 ülkeye ihracat

Konya’dan 187 ülkeye ihracat

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, “Konya’nın ürettiği makinalar dünyanın her yerinde tıkır tıkır çalışıyor. Konyalı sanayicilerimiz geçtiğimiz yıl, 187 ülkeye 3 milyar dolara yakın ihracat yaptı” dedi

 

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, “Ülkenin önemli sanayi üretim merkezlerinden birisi haline gelen Konya, 11 organize sanayi bölgesi, 80’in üzerinde sanayi sitesi, muhtelif alanlarda konuşlanmış sanayi tesisleri,  teknoloji endüstri bölgesi, teknoloji geliştirme bölgeleri ile sanayi şehri kimliğini her geçen gün güçlendirmeye devam ediyor” dedi.  “Sanayicilerimizin üretim motivasyonu, ihracat artışını da beraberinde getiriyor” diyen Kütükcü, şunları söyledi: “Konyalı sanayicilerimiz geçtiğimiz yıl, 187 ülkeye 3 milyar dolara yakın ihracat yaptı. Bu yılın ilk 3 ayında ise, 770 milyon 648 bin dolar ihracata ulaştık. 

Geniş bir üretim yelpazesine sahip olan Konya sanayimizde, makine ve aksamları, otomotiv endüstrisi, gıda sanayi, savunma sanayi, plastik, ambalaj, mobilya, araç üst vinç, ofis mobilyaları en güçlü olduğumuz sektörlerin başında geliyor. Birçok sektörümüzde dünya markası haline gelmiş firmalarımız var.  

KONYA, TÜRKİYE’NİN 4. BÜYÜK MAKİNE İHRACATÇISI 

Makine ve aksamları sektörü, şehrimizin üretimde ve ihracatta en güçlü olduğu sektör haline geldi. Bugün Konya’nın ürettiği makinalar dünyanın her yerinde tıkır tıkır çalışıyor.  Öyle ki, Konyalı makinecilerimiz bu yılın Ocak-Mart döneminde ihracatını yüzde 31,6 artırarak, 182 milyon doların üzerinde ihracat gerçekleştirdi. Böylece şehrimizin ilk çeyrekteki toplam ihracatının yüzde 23,6’sını makine sektörü tek başına yapmış oldu.  Sektörün geçmiş yıllardaki ihracatına baktığımız zaman da sürekli bir artış ivmesi görüyoruz. 2017 yılında 364 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sektör temsilcilerimiz, 2018’de 415 milyon dolar, 2019’da 460 milyon dolar, 2020’de 509 milyon dolar, 2021’de ise 641 milyon dolar ihracat rakamına ulaştı. Şehrimiz İstanbul, Ankara ve Bursa’nın ardından sektörde Türkiye’nin 4. büyük ihracatçısı durumuna geldi. Tarım makineleri sektöründe ise Ankara’dan sonra en fazla ihracat gerçekleştiren 2. İl Konya’mız. Ayrıca makinecilerimiz, Konya’mızda 22 bin kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Şehrimizin makine üretim yelpazesinde yer alan birkaç ürün ise şu şekilde; metal işleme makineleri, araç üstü ekipmanlar, değirmen makineleri, tarım alet ve makineleri, kompresör, pres, hidrolik silindir, pompa, motor yenileme makineleri, kaynak makineleri…

EN FAZLA AR-GE MERKEZİ, MAKİNE SEKTÖRÜNDE

Makine ve aksamları sektör sanayicilerimiz, Ar-Ge’ye ve yeniliğe de çok önem veriyor. Dünyanın farklı noktalarındaki rakipleri ile rekabet etmenin yolunun Ar-Ge’den geçtiğini biliyor, buna yönelik çalışmalar gerçekleştiriyorlar.  Şehrimizde bulunan Ar-Ge ve tasarım merkezlerine baktığımız zaman, sektör olarak en fazla Ar-Ge merkezinin makine ve aksamları sektöründe olduğunu görüyoruz. 23 Ar-Ge merkezinden 7 tanesini makine ve aksamları sektörü oluşturuyor. Yine bir tane olan tasarım merkezimiz de makine ve aksamları sektöründe faaliyet gösteriyor. Sektör sanayicilerimizin gelecek yıllarda bu sayıyı daha fazla artıracağına canı gönülden inanıyorum.

KSO, SEKTÖRÜN GELİŞMESİNE BÜYÜK DESTEK VERİYOR

Konya Sanayi Odası olarak, şehrimizin dış ticaret hacminin gelişmesi için, sektörlerimize yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda makine ve aksamları sektörümüz için de birçok çalışmayı hayata geçirdik. Odamız öncülüğünde yurt dışı fuar organizasyonları düzenliyor ve sanayicilerimizin buralarda ikili iş görüşmeleri yapmalarını sağlıyoruz. 

Dünyanın makine sektörü alanında en büyük fuarlarından olan Hannover Messe Fuarı’na pandemi döneminden önce sanayicilerimizin katılımlarını sağladık, ikili iş görüşmeleri organize ettik. Yine şehrimizde düzenlenen Konya Makine Teknolojileri Fuarlarında da ikili iş görüşmeleri organize ettik. Tarım makineleri sektörümüze yönelik Ur-Ge çalışması gerçekleştirdik. Bundan sonraki dönemde de sanayicilerimizden gelen talepler doğrultusunda çalışmalarımızı yoğunlaştırmaya devam edeceğiz.”

MESUT TURAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum