Konya'daki süt üreticileri önünü göremiyor!

Konya'daki süt üreticileri önünü göremiyor!

Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, “Bu gidişat, sürdürülebilir bir gidişat değil. Süt fiyatları ivedilikle yeniden düzenlenmelidir” dedi

Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, hayvanların yem fiyatlarına sürekli gelen zamlar karşısında 2020 yılında çiğ süt fiyatlarında hiç düzenleme yapılmaması çiftçiyi isyan noktasına taşıdığını söyledi. Çelikçi, “Bu gidişatla süt üretiminin sürdürülebilirliliği mucize. Kasım 2019'da çiğ süt fiyatı 2 bin 300 diye açıklandı. Bir dönem 1 litre süt satıp 1 kilogram 250-300 gram yem alabiliyorduk. Şimdi 1 kilogram 50 gram civarında yem alınıyor. Geçen yıl 35 liraya mal olan eti 32 liraya çektirdik. Et bu yıl 38-39 liraya mal oluyor. 30 liraya kesen yok. Geçen yıl saman 40 kuruştu, şimdi 80 kuruş oldu. Çiğ süt fiyatı konuşulmuyor. Bu kadar hayvan kesimine rağmen hem süt hem de hayvan sayısı artıyor gözüküyor. Anlam veremiyoruz. Slajın geçen yıl maliyeti 22 kuruş civarındaydı, şimdi 45 kuruş civarında. Yetkililer, gidişata sessiz. İnsanlar, hayvanlarını nereye satacağını bilmiyor” şeklinde konuştu.

ÇİĞ SÜTE ZAM YOK!

Türkiye'de yanlış tarım politikaları nedeniyle besiciliğin de bitme noktasına getirildiğine dikkat çeken Çelikçi, şunları kaydetti: “Yem fiyatlarındaki artış, ülkemizde hayvancılık yapanların büyük sorunu haline geldi. Ulusal Süt Konseyi bir an önce çiğ süt fiyatını ayarlamalıdır. Üretici mağdurdur. Yeme sürekli zam geliyor. Bu durum üretici zorluyor ve yemde karışımlar yapmaya mecbur bırakıyor. Bunun neticesinde de verim düşüyor. Yonca, saman, küspe ve sanayi yemindeki artışlar besiciyi adeta canından bezdirdi, hasat dönemi yakında bitti. Saman dahi bulmakta üretici zorlanıyor. Sanayi yeminde dışa bağımlıyız. Dolar oynadıkça yem fiyatı zıplıyor. Çiğ süt fiyatı yerinde sayıyor. 1 Ocak 2020 tarihinden beri çiğ süt fiyatına zam yapılmadı. Süt sanayicisi sütünü aldığı üreticiye yemde satıyor. Bunu nerede ise zorunlu hale getirmiş durumdalar. Sürekli yeme zam var ama çiğ süte yok. Sürdürülebilir bir durum değil. Ulusal süt konseyi süt fiyatlarını derhal yeniden düzenlemeli ve çiğ süt üreticisi mağduriyeti giderilmelidir " dedi.

YEM FİYATI ARTIYOR, SÜT FİYATI YERİNDE SAYIYOR

“Girdi fiyatları sürekli zamlanırken, Ulusal Süt Konseyi'nin belirlediği çiğ süt fiyatları yerinde sayması besiciyi vuruyor” diyen Çelikçi, konuşmasını şöyle sürdürdü: “12 ay kapalı alanda hayvan beslemek zorunda kalan için bu durum sürdürülebilir bir durum değildir. Aralık ayında litresi çiğ sütün 2.30 lira olarak belirlendi. Pandemi döneminde süte 15 kuruş da pandemi desteği uygulandı. Bu destek yerel seçim öncesi 25 krş. olarak verildi seçim sonrası 10 kuruşa çekildi. Pandemi döneminde 5 kuruş artış üreticiyi kurtarmıyor. Çiğ süt fiyatları Aralık ayında belirlendiği gibi dururken, yem fiyatlarındaki artışın önü alınamıyor" diye konuştu.

SÜT İNEKLERİ YİNE KESİME GİDECEK

Girdi maliyetleri artarken, süt fiyatlarının yerinde saymasının besiciyi ciddi şekilde mağdur ettiğine de değinen Çumra Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şahin Çelikçi, “Süt üretimi yapanlar, çaresiz kaldıkları için süt ineklerini geçmiş yıllarda kesime göndermişlerdi yine o duruma geldiler. Süt üretiminde ve besicilikte geldiğimiz nokta, gerçekten biz üreticileri perişan ediyor. Bir litre süte bir buçuk kilo yem dengesine dönecek önlemlerin bir an önce alınması gerekir. Kaybedecek vaktimiz yok” diye konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum