Konya'daki dev proje kaderine terk edildi! 5 yıldır bir çivi bile çakılmadı
2018 yılında temeli atılan Yazma Eserler Kütüphanesi aradan geçen 6 yıla rağmen bitirilemedi. Kütüphanen inşaatı atıl bir vaziyette beklerken, projenin sürüncemede bırakılması kamuoyunun tepkisini çekiyor.
Mevlana Kültür Merkezi’nin yanında 6 yıl önce temeli atılan Yazma Eserler Kütüphanesi’nin yeni hizmet binasının inşaatı ödeneksizlik yüzünden bir türlü tamamlanamıyor. 2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihalesi yapılan, 2018 yılında ise temeli atılan ve inşaatına başlanan Yazma Eserler Kütüphanesi tasarruf tedbirlerine ve ödeneksizliğe takıldı. Pandemi döneminde inşaatı duran kütüphane son yıllarda ödeneksizlik yüzünden bitirilemiyor. Konya Yazma Eserler Bölge Kütüphanesi ve hizmet binası için 15 bin metre kare arsa üzerine yaklaşık 9 bin 500 metre kare inşaat alanı tahsis edilmişti. Belli bir aşamaya gelen inşaat binası, yapım aşamasındayken inşaat ihalelerinde yaşanan sıkıntılarından dolayı durdu. Araştırmacıların hizmetine sunulması planlanan Yazma Eserler Kütüphanesi’nin son hali ise içler acısı. Kaderine terk edilen kütüphane inşaatında üç güvenlik görevlisi de vardiyalı olarak görev yapıyor.
İNŞAATIN TEMELİ SULAR ALTINDA
Konya’nın atıl kalmış yatırımlarından biri haline Yazma Eserler Kütüphanesi ile Bakanlığın somut bir adım atmaması da tepki çekiyor. Kütüphane inşaatının betonları dökülmeye ve kolonları çatlamaya başladı. Bahçe kapısı da zarar gören kütüphane inşaatının temellerini de su basmış. Kütüphanenin bahçesi ise ormanlık alana dönmüş durumda. Çürümeye terk edilen kütüphane inşaatının akıbeti merak ediliyor. Kütüphane inşaatı sokak köpeklerinin sığında bir mekan haline geldi. Ortalama 5-6 yıldır hiçbir işlem yapılmayan binayı korumak için özel güvenlik görevlisi de istihdam edildi. Kütüphane daha hizmete girmeden bile ayda 100 bin TL’ye yakın masrafı da beraberinde getiriyor. Bir taraftan boş bina için üç görevlisi istihdam edilirken diğer tarafından milli servet çürümeye terk edildi.
5 YILDIR BİR TANE ÇİVİ ÇAKILMADI
Kaba inşaatı tamamlanan Yazma Eserler Kütüphanesi ile ödenek ayrılarak, bir an önce tamamlanması bekleniyor. Büyük bir ihtiyacı karşılayacak olan binanın neden hala inşaatı tamamlanmadığı yıllardır çürümeye terkedildiği vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Mevlana Kültür Merkezi’ne sema töreni izlemeye gelen yerli ve yabancı turistler de kütüphane inşaatının mezbelelik haline şahit oluyor. Kütüphane inşaatının son hali hem şehir hem de ülke imajına zarar veriyor. 5 yıldır bir tane bile çivinin çakılmadığı kütüphane inşaatı çürümeye terk edildi.
MEVCUT HİZMET BİNASIYLA NEREYE KADAR?
Türkiye’nin kurumsal hafızası için önemli bir yere sahip olan yazma eserlerin muhafaza edildiği Anıt civarında bulunan Konya Yazma Eserler Kütüphanesi’nin mevcut hizmet binası ise son gelen kitaplarla birlikte ihtiyacı karşılamakta zorlanıyor. Türkiye’nin birçok yerinden gelen yazma eserlerin korunduğu ve restore edildiği Konya Yazma Eserler Kütüphanesi hem şehir hafızası hem de ülkenin tarihsel geçmişine ışık tutuyor. Yeni kütüphane binasının bir an önce hizmete girmesi hem yazma eserlerin daha güvenli bir ortamda korunmasına hem de daha geniş alanda hizmet verilmesini sağlayacak.
ARAŞTIRMACILARIN HİZMETE GİREMEDİ
Eski Kültür ve Turizm Bakanı Bakanı Nabi Avcı, 2016 yılında Konya ziyaretinde Yazma Eserler Kütüphanesi ile şu açıklamalarda bulunmuştu: “Konya Yazma Eserler Kütüphanesi, Türkiye'nin en seçkin kütüphanelerinden biri olacak. Uluslararası pek çok araştırmacıya da hizmet veren kültür merkezi işlevi görecektir inşallah. Konya'nın daha fazla tanınmasını sağlayacak." Bakan Avcı’nın açıklamasının üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen kütüphane araştırmacıların hizmetine giremedi.
KONYA İÇİN ÖNEMLİ BİR KÜLTÜR YATIRIMI OLACAKTI
Eski AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu, “Konya’mız için çok önemli bir kültür yatırımı olan kütüphanemizde birbirinden değerli Yazma Eserler akademisyen ve asistanların hizmetine sunulacaktır, ayrıca mevcut kitap şifahanelerinin teknik imkân ve uzman personel yapısı genişletilerek birçok nadide eserin restorasyonu ve yeniden hayat bulması sağlanacaktır. Kütüphanede ayrıca Hat Müzesi kurulacak ve birbirinden değerli hattatlarımızın nadide eserleri bir arada sergilenmiş olacaktır” açıklamasında bulunmuştu. Bakanların ve milletvekillerinin açıklamaları sadece arşivlerde kaldı. Kamuoyu projenin tamamlanması ile ilgili somut adım atılması çağrısında bulunuyor.
BÜNYESİNDE 4 KÜTÜPHANEYİ BULUNDURUYOR
Mevcut hizmeti binası Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1984 yılında hizmete açılmıştı. Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü'ne Konya’da ve Türkiye’nin farklı şehirlerde kütüphaneler bulunuyor. Konya Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi Müdürlüğü, Diyarbakır Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesi Müdürlüğü, Kayseri Raşit Efendi Yazma Eser Kütüphanesi Müdürlüğü ve Manisa Yazma Eser Kütüphanesi Müdürlüğü Konya Yazma Eserler Kütüphanesi’ne bağlı hizmet veriyor.
Kaynak:Mesut Turan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.