Konya'daki aktarlarda pandemi hareketliliği yaşanıyor

Konya'daki aktarlarda pandemi hareketliliği yaşanıyor

Artan hastalıklar ve ortaya çıkan virüsler yeni tedavi yöntemlerini de beraberinde getirdi. Özellikle kimyasal ilaçların yan etkilerinin görülmesi ile şifalı bitkilere rağbet arttı.

Bedesten Çarşısı’nda 20 yıldır aktarlık yapan Yusuf Çatdoğru, doktorların da artık şifalı bitkileri önerdiğini belirtti. Gelen müşterilerin hastalıklarına uygun şifalı bitkileri özel olarak istediklerine dikkat çeken aktar Yusuf Çatdoğru, “Eczaneler gibi çalışmaya başladık” dedi. Pandemi sürecinde insanların en çok hindi yağı, kekik yağı ve kekik suyunu tercih ettiklerini dile getiren Yusuf Çatdoğru, bitki yağlarının bağışıklık sistemine doğrudan etkisi olduğunu söyledi. Kış aylarında da özellikle adaçayı, atom çayı, ıhlamur ve narçiçeği çaylarının tüketildiğini dile getiren aktar Çatdoğru, sonbahar aylarını yaşadığımız bu dönemlerde de bu çayların tüketilmeye başlandığını belirtti. Çayların yanında zencefil ve zerdeçal gibi bitkilerin ve çörek otu yağı gibi yağların da ilaç olarak evlerde yer tuttuğunu söyleyen Yusuf Çatdoğru, “Konyalılar pratik olduğu için en çok ada çayını tercih ediyor” dedi.

KEÇİBOYNUZU PEKMEZİNİ İHMAL ETMEYİN

Aktarlık mesleğinin güzel yönlerine değinen Çatdoğru, “Hasta şekilde gelmiş müşterimizin bizim verdiğimiz şifalı bitkiler ile iyileşmiş şekilde bize teşekkür için gelmesi kadar biz aktarları mutlu eden başka bir olay yoktur. Çayların ve yağların yanı sıra pekmezler de bağışıklık sistemine etki ediyor. Özellikle keçiboynuzu pekmezinin hastalıklara karşı bağışıklık sistemini geliştirdiği biliniyor” dedi. Yusuf Çatdoğru aynı zamanda Konya’da aktarcılığın hatırı sayılır bir konumda olduğuna dikkat çekerken, işi bilmeyenlerin de aktarcılık yapmaya başladığını ve pahalı fiyatlarla müşterilere yanlış bitkiler verdiklerini söyledi. Bu tür insanlara karşı insanları uyaran Çatdoğru, “Şifalı bitkinin zararı olmaz ama insanımız fazla para ödemesin” dedi.

EYYÜB KARAKUZU

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum