Konya'da yer yarılıyor! Bu bölgeler risk altında

Konya'da yer yarılıyor! Bu bölgeler risk altında

Konya'da kuraklık nedeniyle obruklardan sonra yer yarıkları oluşmaya başladı. Obruk Araştırma, Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, “Yüzey yarıkları, kuraklığın en net göstergesi. Tehlike arz ediyor” dedi.

Konya'da obruk tehlikesinden sonra yüzey yarıkları da görülmeye başlandı. Kuraklığın kendini iyice hissettirmesiyle, ovaya yeterince yağış düşmemesiyle birlikte gerek obrukların gerekse de yer yarıklarının görülme sıklığı artıyor. Yüzey yarıkları ve obruklar karıştırılsa da tehlikenin boyutu değişmiyor. Yer altı su seviyesinin azalmasıyla beraber bu problemlerin büyüyerek Konya Havzası'nda daha çok yaşanacağından endişe ediliyor. Yüzey yarıkları Konya'da en fazla Karapınar'da görülüyor.

4-2.jpg

ASLINDA YÜZEY YARIKLARI OBRUKLARIN HABERCİSİ!

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Araştırma, Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, yüzey yarıkları ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne konuştu.
Arık, yüzey yarıklarının kilometrelerce uzunlukta olabileceğini söyledi. Yarıkların derinliğinin de 5-10 metre olabileceğini ifade eden Arık, “Tehlikeli olabiliyor. Genelde yüzey yarıkları obruklarla karıştırılabiliyor. Yüzey yarığı bir yönüyle obrukların da habercisi. Kuraklığın en net göstergelerinden birisi. Karapınar'da herkesin malumu çok obruk oluşuyor. Bir de yüzey yarıkları görülmeye başlandı” şeklinde konuştu.

4-3-fethullah-arik.jpg

KURAKLIK VE GEVŞEK MALZEME DETAYI!

Yüzey yarıklarının hangi olaylarla bağlantılı olduğunu konusunda da bilgiler veren Prof. Dr. Arık, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yüzey yarığı kuraklığın yansıması. Orada bulunan gevşek malzemelerde yer yarıklarına davetiye çıkarıyor. Dağlarla ovanın sınırının olduğu bölgelerde, ovadaki kalın alüvyal nitelikteki malzemenin içerisindeki su kaybolduğu için bir bakıma sıkışma gerçekleşiyor. Bu sıkışmadan kaynaklı olarak da dağla ova arasındaki bölgelerde yarıklar meydana geliyor.”

4-1.jpg

ARIK KONTROLSÜZ SU TÜKETİMİNE DE DİKKAT ÇEKTİ!

Her fırsatta yüzey yarıklarının oluşmasında kuraklığın etkili olduğunun altını çizen Prof. Dr. Arık, ayrıca şunları kaydetti: “Obruk zaten tek başına bir olay değil. Özellikle iklim değişikliği, kuraklık ve aşırı su talebinin tetiklediği bir olay olduğu için yüzey yarıklarının oluşum mekanizması da hemen hemen aynı kaynaktan geliyor. Dolayısıyla bizim buradaki en önemli başlığımız yine susuzluğumuz, yağışların azlığı, iklim değişikliği, kuraklık, aşırı ve kontrolsüz su tüketimi.”

GEÇMİŞ YILLARDA BAŞKA İLÇELERDE DE GÖRÜLMÜŞTÜ!

Konya'da yüzey yarıkları en çok Karapınar, Çumra, Emirgazi ve Tuzlukçu'da görülüyor. Geçtiğimiz yıllarda Karapınar'ın yanı sıra, bu ilçelerde de yüzey yarıkları oluşmuştu. Yüzey bozulmalarının, yerleşim yerlerinde ve yapılarda deformasyona neden olduğu da biliniyor. Uzmanlar, yer altı su seviyesindeki düşüşün 2000'li yıllardan önce 1 metre düştüğünü gördüklerini söylerken, bugün 5-10 metreden fazla düşümler görüldüğün belirtti.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum