Konya'da yepyeni projeler! ABUS devreye giriyor!

Konya'da yepyeni projeler! ABUS devreye giriyor!

Konya'daki eski 2 tramvayın sadece bisikletliler için kullanılacağını söyleyen Altay, “ATUS'un yanında bir de bisikletliler için ABUS programını devreye sokacağız. Konya'da bisiklet kullanımını yaygınlaştıracağız” dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü dolayısıyla Mevlana Meydanında merkez ilçe belediye başkanları ile birlikte bir basın açıklaması yaptı. Altay, yeniden bir başlangıç sürecine girdiklerini dile getirerek, “Bisiklet şehri Konya sloganı ile yeni bir atılım başlatıyoruz. Bisikletin artık bu şehirde toplu ulaşım aracı olması gerekir” dedi.

KONYA OLARAK ÇOK ŞANSLIYIZ

Konya'nın bisiklet ve bisiklet sporunun başkenti olduğunu ifade eden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Zor bir dönemden geçiyoruz. Yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Bisikletin, bu süreçte şehirler için ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Konya olarak biz bu konuda çok şanslıyız. 550 kilometre uzunluğunda bir bisiklet yoluna sahibiz. Türkiye'de bu anlamda diğer illere göre açık ara öndeyiz. Biz de bundan sonraki süreç için bisikleti öncelik sıralamamız arasına aldık”şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN BİSİKLET ŞEHRİ OLACAĞIZ

Türkiye'de Konya'nın ilk kez bisiklet master planı yapan şehri olduğunu dile getiren Altay, daha sonra şunları kaydetti: “Bir master planı hazırladık ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bu planımızı onaylattık. Türkiye'nin bisiklet şehri olacağız. Bizim planımız içinde yer alan bütün kriterler ise diğer şehirlerin örnek alacağı bir plan olacak. Düzenlediğimiz çeşitli etkinlikler ile çocuklarımıza bisiklet hediye etmemiz bile bu planın bir parçasıydı. Aşama aşama bu günlere geldik. Diğer şehirlerde planlanan bisiklet yolları, Konya'daki bisiklet yollarına oranla çok daha kısa. Konya'nın böyle anlamlı bir avantajı var. Bu avantajı da değerlendirmeliydik.”

YOL İŞGALİNE KARŞI ÖZEL ZABITA EKİBİ

Bisikletlerin ve bisiklet kullanıcılarının toplu ulaşım ile entegrasyon sıkıntısı yaşadığının altını çizen Altay, bu konunun çözümü için de kolları sıvadıklarını ve yeni uygulamaları da hayata geçireceklerini kaydetti. Altay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Toplu ulaşım araçlarına 50'ye yakın bisiklet taşıma aparatı kuracağız. 26 tramvay durağında duraklarımız olacak. Konya genelinde yeni 4 adet bisiklet durağı inşa edeceğiz. Eski tramvayların hayata döndürüleceğini söylemiştik. Eski 2 tramvay belli saatlerde sadece bisikletlilerin kullanacağı seferler yapacak. Konya'da paylaşımlı bisiklet sayısı bine çıkarılacak. Bisiklet yolundaki işgallere karşı da bir hazırlık yapıyoruz. İşgalin önlenmesi ve sıfıra indirilmesi için özel bir zabıta ekibi oluşturuyoruz. Üstelik yeni bir pilot projeyi daha halata geçireceğiz. Belirlenen bazı okullarda güvenli alanlar oluşturularak çocukların okula bisiklet ile gidip gelmesine imkân tanınacak. ATUS'a bir de ekleme yaparak, ABUS'u kuracağız. Bu programda bisiklet kullanımına özel bir sistem olacak. 2023 yılına kadar Konya'ya ekstra 75 kilometre uzunluğunda bisiklet yolu kazandırmış olacağız. Sille Kavşağına ilk bisiklet yaya üst geçidi planlamasını da tamamladık.”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum