Konya'da süt çiftliklerinde ekonomik kriz yaşanıyor! Hayvanlar kesime gidiyor

Konya'da süt çiftliklerinde ekonomik kriz yaşanıyor! Hayvanlar kesime gidiyor

14,65 TL’lik yeni çiğ süt fiyatının Konyalı üreticileri memnun etmediğini belirten süt üreticisi M. Akif Soylu, “Hayvanların kesime gitmesi, süt üreticisine daha doğru geliyor. Sütün para etmediği dönemleri yaşıyoruz” dedi

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt fiyatının artırıldığını açıkladı. USK, çiğ süt fiyatının 13,5 liradan, 14,65 liraya çıkarıldığını duyurdu. Yeni fiyat 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak. Yapılan açıklamada, “1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 14,65 TL olarak belirlenmiştir” denildi. Çiğ sütün yeni tavsiye fiyatı Konyalı süt üreticilerini memnun etmedi.

4-2-4.jpg

ÜRETİCİNİN BEKLENTİSİ EN AZ 18 TL'YDİ!

Konyalı Süt Üreticisi M. Akif Soylu, üreticiye zekat verilmek istendiğine dikkat çekti. Son 1 ayda yemin çuval fiyatına 70 TL civarında zam geldiğini ifade eden Soylu, orta düzeydeki süt yeminin yeni fiyatının 550 TL'yi gördüğüne dikkat çekti. Mısırın borsada 8 lirayı gördüğünü dile getiren M. Akif Soylu, “Doğrusu biz en az 18 lira fiyat bekliyorduk. Konya'da çiğ süt zaten açıklan yeni fiyatın üzerinde satılıyordu. Şehirde kaliteli süt 15-16 liraya zaten veriliyor. Fabrikalar, yeni fiyatla birlikte zam yapmayacağını söylüyor, 'bu fiyata zaten alım yapıyorduk' diyorlar” dedi.

4-3-m-akif-soylu.jpg

SEKTÖRDE ORTA VE KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETME KALMADI!

Fabrikaların, üreticiden süt almamanın yollarını aradığını belirten Konyalı Süt Üreticisi M. Akif Soylu, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sütün gerçekten para etmediği bir dönemdeyiz. İnsanlar artık eskisi gibi peynir, yağ, kaymak ve benzeri ürünleri alamıyor. Durum böyle olunca fabrikalar da eskisi gibi üretmiyor, süt almıyor. Üreticinin ciddi bir pazar problemi var. Bu fiyat, süt üretisini hiç memnun etmedi. Bakın piyasalara et fiyatı sürekli yükseliyor. Süt fiyatından, üretiminden memnun olmayanlar hayvanlarını kesime gönderiyor. Kesim ücretleri de yükseldi. Durum böyle olunca üreticinin hayvanlarını kesime göndermesi kendisine sempatik geliyor. 'Bu şartlarda üretim yapacağıma, hayvanlarımı kesime gönderirim' diyor üreticiler. Ortada orta ve küçük ölçekli işletme kalmadı. Üretim daha çok büyük firmalarına eline geçti. Aile işletmeleri her geçen yıl daha da daralmaya devam ediyor.”

4-1-5.jpg

BAZI ŞEYLER ÜRETİCİNİN KANINA DOKUNUYOR!

Marketçinin, aracının para kazandığını, sektörde parayı sadece üreticinin kazanamadığını vurgulayan Soylu, üreticinin elindeki süt ile markette satılan sütlerin fiyatının arasındaki uçuruma dikkat çekti. Üreticinin 14 liraya sattığı sütün marketlerde 40 liraya yakın bir fiyattan satıldığını söyleyen Soylu, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Üretici dışında herkes maşallah para kazanıyor. Şu şartlara göre sütün market fiyatı en fazla 27-28 lira olmalı. Bu aralıkta olsa marketteki sütün fiyatı, yaşananlar bizim kanımıza dokunmaz. 14 liraya fabrikalara süt veren üreticiler, marketteki süt fiyatlarını görünce canı sıkılıyor. Sektör sürekli kötüye gidiyor.”
Öte yandan çiğ süt fiyatı, en son 22 Ocak’ta 13,5 lira olarak açıklanmıştı. Açıklanan çiğ süt fiyatı üreticinin zararına üretim yapmasına neden olmuştu.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum