Konya'da şubat ayında nisan havası yaşanıyor!

Konya'da şubat ayında nisan havası yaşanıyor!

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Meyve ağaçlarının şubat ayında çiçek açması, istediğimiz bir durum değil” dedi.

Hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, meyve ağaçlarının erken çiçek açmasına neden oldu. Konya’da meyve ağaçlarının nisan ayında yeşermesi gerekirken şubat ayında çiçek açması dikkat çekiyor. Mevsim normallerinin üzerinde devam eden sıcaklıklar özellikle hububat çiftçilerini endişelendiriyor.

5-1-3.jpg

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu ve Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

ÜRETİCİLER KONTROLLERİNİ YAPMALI

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, son aylarda beklenen kar yağışının gerçekleşmediğini söyledi. Geçen yıla oranla yağışlarda artış olduğunu belirten Kırkgöz, “Hava sıcaklığı yüksek seyrediyor. Bu bitkilerin gelişimini devam ettiriyor. Özellikle hububat alanlarında bitkiler kış boyu çalışarak gelişimlerini sürdürdü. Bizim istediğimiz bir durum değil ve meyve ağaçlarının şubat ayında çiçek açması, hava sıcaklıklarının yüksek olmasıyla doğru orantılı bir durum” diye konuştu.

5-4-burak-kirkgoz.jpg
Kırkgöz, sözlerine şöyle devam etti: “Havaların sıcak gitmesi, hububat alanlarında fare zararını ortaya çıkarttı. Bundan sonraki süreçte muhtemelen böcek zararı da yoğun bir şekilde karşımıza çıkabilir. Bununla ilgili çiftçilerimizin sürekli arazilerini kontrol etmelerini istiyoruz. Üreticiler ziraat mühendislerine olumsuzlukları aktarmaları ve kontrollerini yaptırmalılar” şeklinde konuştu.

BÖYLE GİDERSE SORUN OLUR

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu ise tarımsal anlamda bir kuraklığın olmadığını dile getirdi.

5-3-suleyman-soylu.jpg

Hava sıcaklığının uzun yıllar ortalamasının üzerinde yükseldiğini söyleyen Soylu, “Bitkilerin gelişiminde olumsuzluk yok. Ilıman havalar devam ederse üretim olumsuz etkilenir. Çiftçilerin ekinleri hızlı bir şekilde gelişim gösterdi. Özellikle yer altı su kaynaklarında yağışların olmamasından dolayı ciddi bir olumsuzluk yaşadı. Şu an için ciddi bir tehlike yok. Ama mart ayı soğuk geçerse sorunlar çıkabilir. Üreticilerimiz gübre atmak için acele etmesinler. Yağışların devam edeceğinden emin olsunlar. Mart ayının ortasından itibaren gübrelerini atabilirler. Özellikle şeker pancarı, ayçiçek ve mısır gibi ürünlerde bazen acele ediliyor. Acele etmeye gerek yok. Üreticiler bu konuya dikkat etsin” ifadelerini kullandı.

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum