Konya'da sokak köpeği sorununu bitirecek öneri: Acil uygulanmalı

Konya'da sokak köpeği sorununu bitirecek öneri: Acil uygulanmalı

Sokak köpeklerinin kısırlaştırılması gerektiğini belirten Veteriner Hekim İhsan Koç, “Kısırlaştırmanın yetersiz olması sokak köpeklerinin daha çok tehlike saçmasına neden olabiliyor. Kontrolsüz üreme, hızlı çoğalmalarına neden olabiliyor” dedi

Konya'daki sokak köpekleri sayısında artış yaşanıyor. Sokak ve parklarda dolaşan başıboş köpekler vatandaşlar için tehlike saçıyor. Özellikle Zafer Meydanı, Kültürpark ve Kılıçarslan Şehir Meydanı’nda köpekler zaman zaman insanlara saldırıyor. Kenar semtlerde de toplu halde gezen köpeklere rastlamak mümkün. Şehrin turistik açıdan önemli yerlerinden Mevlana Türbesi ve civarında sokak köpekleri dikkat çekiyor. Alaeddin Bulvarı civarında da sokak köpeklerinden geçilmiyor. Sokak köpekleri içgüdüsel olarak bölgesini korumak istiyor. Yabancıların bölgesine girdiğinde saldırganlaşabiliyor. Veteriner Hekim İhsan Koç, sokak köpeklerinin barınaklarının yetersiz olduğunu kaydetti.

5-4.jpg

BELEDİYELER GÖZ YUMUYOR

Belediyelerin sokak köpekleri konusunda hassas davranması gerektiğini vurgulayan Veteriner Hekim İhsan Koç, “Kısırlaştırmanın yetersiz olması sokak köpeklerinin daha çok tehlike saçmasına neden olabiliyor. Veteriner hekimlerin istihdamı yeteri kadar olabilirse bu sorun çözüme ulaşacaktır. Sokak köpeklerinin kontrolsüz üremesi, çoğalmasına neden olabiliyor. Belediyelerde bu duruma göz yumuyor. İnsanlara saldıran köpeklerin genelde anne köpekler olduğu görülüyor. Üreme dönemlerinde köpeklerin toplanması gerekiyor ve kısırlaştırmanın bu dönemlerde artması, insanların zarar görmesini engeller. Belediyeler köpek yavrularını alıyor ama anne köpeği bırakıyor. Daha sonrasında anne köpekler saldırganlaşıyor. Bunun önüne geçilmesi lazım” diye konuştu.

5-3.jpg

DENETİMLER ARTIRILMASI GEREKİYOR

Barınak sayısının yetersiz kaldığını söyleyen İhsan Koç, yurtdışında daha iyi barınakların olduğunu dile getirdi. Koç, şunları söyledi: “Bakanlıkların ve müdürlüklerin ortak çalışması ve denetimlerin artırılması sorunun çözümüne yardımcı olacaktır. Bütün belediyeler veteriner, veteriner teknikeri ve Avrupa standartlarında barınaklar inşaa etmeli. Bu sayede insanlar rahat nefes alabilir. En önemli çözüm yolu ise sahiplendirmek. Ama bu konu tartışılabilir. Bir köpek yemi 50 liradan başlıyor. Sadece bir öğün. Ekonominin hâli de ortada. Bakımı da aynı zamanda gayet zor. Bu durumun sorunları ve çözümleri hazır. Sadece uygulama kısmında sorunlar yaşanıyor. Umarım sokaklarda sokak köpekleri sorunu son bulur.”

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
56 Yorum