Konya'da soğuk hava meyve ağaçlarını vurdu

Konya'da soğuk hava meyve ağaçlarını vurdu

Şubat ve mart aylarında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle bazı ağaçlar çiçek açtı. Erken çiçek açan meyve ağaçlarının dondan etkilenme riski, çiftçiyi endişelendiriyor

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle bazı ağaçlar erken çiçek açtı. Şehirde beklenen kışın yaşanmaması ve mevsim dışı hava sıcaklıkları, bitkileri olumsuz etkiledi. Mart ayının sonlarına geldiğimiz dönemde kar yağışının etkili olması ve sıcaklığın eksi 5 dereceye kadar düşmesi çiçek açan ağaçlarda don riski oluşturdu. Erken çiçek açan bazı meyve ağaçlarının dondan etkilenme riski, çiftçiyi endişelendiriyor. Bölgede yer yer meyve ağaçlarının çiçeklenmesi üzerine üreticiler; ilkbahar geç donuna maruz kalma, meyvenin yeterince gelişememesi, erken olgunlaşma ve ürün kaybı gibi riskler dolayısıyla kaygı yaşıyor. Bazı çiftçiler ürettikleri alternatif çözümler ile ağaçlarını korumaya çalışıyorlar.

HUBUBAT İÇİN DON RİSKİ YOK

Ağaçlarda yaşanabilecek don riskine karşı gazetemize açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, Konya’nın önemli bir tarım kenti olduğunu ve sıcaklıklar ile ağaçların çiçek açtığını kaydetti. Kırkgöz, “Kar yağışı bizim için çok önemli gerek yer üstü su gerek yer altı su kaynaklarının beslenmesi açısından kar yağışı önemli ancak kar yağışı zirai don riskini de beraberinde getirdi. Çiçek açan ağaçlarda don riski sonrası meyve vereminde düşüşüler yaşanabilir. Hububat alanları için herhangi bir risk yok diyebiliriz. Hububat bu soğuk hava riskini telafi edebiliyor. Çiftçilerimiz mekanik yöntemler ile donlar ile mücadele ediyorlar inşallah bu süreci en az hasarla atlatacağız diye umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.

5-2-burak-kirkgoz-001.jpg

ÇİFTÇİLERİMİZ UZMANLARA DANIŞMALI

Çiftçilerin ekim aylarında meteoroloji bilgilerini takip ederek ve ziraat odalarına danışarak ekimlerini gerçekleştirmeleri gerektiğini belirten Kırkgöz, sözlerini şöyle tamamladı: “Çiftçilerimiz genel olarak hububat ekimleri nisan ayının ortalarına kadar devam ediyor. Bu manda hububat ekimi noktasında bir don sorunu ile karşı karşıya değiliz ancak çiftçilerimiz her zaman meteorolojiden paylaşılan bilgileri göre hareket etmelerini ve ekimler öncesi ziraat odalarına danışmalarını tavsiye ediyorum.”

ÇİFTÇİLERDEN DONA KARŞI ALTERNATİF ÇÖZÜMLER

Havaların ısınması ve ağaçların çiçek açmasından sonra çiftçilerin meyve ağaçları için alternatif çözümler ürettiğini belirten Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, “Kar yağışı Konya ve ova için çok önemli ancak kar ili beraberinde gelen soğuk havalar çiçek açan ağaçlar için bir don riski oluşturdu. Hava eksi 5 dereceye kadar inmesi ve 1 – 2 gün daha devam edecek olması ağaçlar için kötü bir durum. Ovaya henüz çıkmadık tam hasar tespiti yapmadık. Ancak çiftçilerimiz sahada don olaylarının önüne geçmek için alternatif çözümler üretiyor. Meyve bahçelerinde lastik yakarak duman yoluyla donun önüne geçmeye çalışıyor. Bu anlamda ovada yaşanan durumun çiçekleri etkilenen ağaçların ne olduğunu anlamak için ekibimizle sahaya çıkacağız” ifadelerini kullandı.

5-3-durmus-uner-001.jpg

İLAÇLAMA YAPILIRKEN BİLİNÇLİ DAVRANILMALI

Konya ovasında ilaçlama yapan çiftçilere uyarılarda bulunan Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz vatandaşlarımıza her zaman uyarılarda bulunuyoruz. Özellikle ot ilacı atılırken hava sıcaklığına bakılarak atılması gerekiyor. Bahçelere ot ilacı atılırken acele etmeleri hususunda özellikle uyarılarda bulunuyoruz. Soğuk havalarda yapılan ot ilaçlaması ters etki haline getirebiliyor. Ot ilaçlaması sıcak havada yapılması gerekiyor çiftçilerimiz odamıza her zaman gelebilir bilgi alabilirler her zaman çiftçimize yardım etmeye onların yanında olmaya devam edeceğiz.”

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.