Konya'da sevindiren gelişme: Apa Barajı'ndan Çarşamba Çayı'na su bırakıldı

Konya'da sevindiren gelişme: Apa Barajı'ndan Çarşamba Çayı'na su bırakıldı
Konya'da sevindiren bir gelişme yaşandı. Apa Barajı'ndan kontrollü bir şekilde Çarşamba Çayı'na su bırakıldı. Bölge halkına 'su seviyesinde ani yükselmeler olabilir' uyarısı yapıldı. Çarşamba Çayı özellikle Çumra için büyük önem arz ediyor

Konya'da etkili olan ilkbahar yağışları şehre ve çiftçilere rahat bir nefes aldırdı. Kuruyan barajlarda doluluk oranı arttı. Konyalıların yüzünü güldüren yağışların aralıklarla devam edeceği belirtiliyor. Yağışla birlikte şehirde sevindiren gelişmeler de yaşanıyor.

BİR DÖNEM TABANDA OBRUK VE YER YARIKLARI OLUŞMUŞTU

Bir dönem Çarşamba Çayı'nın tabanında irili ufaklı 10'un üzerinde obruk ve yer yarıkları oluşmuştu. Bu sene sulama sezonu öncesi deneme amaçlı düşük debide su verildi. Kanal güzergahındaki 12 mahallede yaşayan çiftçi ve vatandaşların güvenliği için ilk etapta kontrollü ve düşük debili deneme salınımları gerçekleştirildi. Dönem dönem su akışı güvenlik gerekçesiyle geçici olarak durduruldu. Eksikler tamamlandı ve tekrar su salındı.

2-3.webp

BÖLGE HALKINA UYARI: ANİ YÜKSELMELER YAŞANABİLİR

Su salınımının ardından bölge halkına uyarılar da yapıldı. Yetkililer, su seviyesinde ani yükselmeler yaşanabileceği konusunda bölge halkını uyararak; vatandaşların, tarım işçilerinin ve özellikle çocukların dere yatağı ile çevresinden uzak durmalarını istedi.

ÇARŞAMBA ÇAYI HAYATİ DAMAR GÖREVİ GÖRÜYOR

Çarşamba Çayı, Çumra'daki tarım arazileri için hayati damar görevi görüyor. Suyu Apa Barajı'nda toplanan ve ovada kollara ayrılan çay, Türkiye'nin tahıl ambarı olan bu bölgede verimli tarım yapılabilmesini sağlıyor.

Kaynak:Mesut Turan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.