Konya'da risk var!

Konya'da risk var!

Konya'da 20 binden fazla binanın dönüşüme girmesi gerektiğini belirten İMO Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Risk planı oluşturulmalı, belirlenen bölgelerden başlanarak dönüşüm yapılmalı” dedi

6 Şubat Kahramanmaraş depremi, kentsel dönüşüm gerçeğini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. “Deprem olmaz” denilen Konya'da 20 binden fazla bina dönüşüm bekliyor. Konya, dönüşüm konusunda Türkiye'nin en başarılı 4. ili olsa da eksiklikler devam ediyor. Yapım yılı eski, kat sayısı yüksek binaların acilen dönüşüme tabi tutulması gerekiyor. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, mimari aykırılıklara izin verilmemesi gerektiğini söylüyor.

20 BİNDEN FAZLA BİNA DÖNÜŞÜME GİRMELİ

Riskli yapıların ortadan kalkması için kentsel dönüşüm uygulamasına daha fazla önem verilmesi gerektiğine vurgu yapan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, “Dönüşümle, yıkılması muhtemel riskli yapılar ortadan kaldırılmış oluyor” dedi.

4-3-suleyman-kamil-akin.jpg

Dönüşümün güvenliği artırdığını söyleyen Akın, elin çabuk tutulması, Konya'da 20 binden fazla binanın dönüşüme girmesi gerektiğini ifade etti. Akın, “Zemin yapım yılı, yapım tekniği, bina yüksekliği göz önüne alınarak, bir risk planı oluşturulmalı ve buna göre belirlenen bölgelerden başlanarak, tamamlana tamamlana dönüşüm yapılmalı” şeklinde konuştu.

'YARISI BİZDEN' UYGULAMASI KONYA'DA DA OLMALI

6 Şubat günü yaşanan, ağır yıkıma sebep olan Kahramanmaraş depremiyle birlikte dönüşümün gerekliliğinin bir kez daha gündeme geldiğini dile getiren Dr. Süleyman Kamil Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ancak ihtiyaç, hiçbir zaman değişmedi. Kentsel dönüşüm, her zaman bir ihtiyaçtı. Konya'da belediyeler bu konuda gerçekten başarılı. Selçuklu, Karatay ve Meram'da dönüşümler yapıldı. Bakanlık tarafından sürecin hızlandırılması için çeşitli düzenlemelere ihtiyaç var. Ayrıca insanların da dönüşüme teşvik edilmesi gerekir. Bina tamamlama sigortasının işlevsel hale gelmesi gerekir. Ortaya çıkan, çıkabilecek mağduriyetlerin böylece önüne geçilmiş olur. Bu uygulamayla ev sahiplerine de bir güvence veriliyor. Ayrıca İstanbul'da faaliyette olan 'Yarısı bizden' kampanyasının Konya başta olmak üzere, birçok Anadolu şehrinde de uygulanması lazım. Türkiye, İstanbul'dan ibaret değil.”

4-2-6.jpg

KONTROLLER MUTLAKA KAYIT ALTINA ALINMALI

Konya'nın kentsel dönüşüm konusunda Türkiye'nin en başarılı 4. ili olduğunu hatırlatan İMO Konya Şube Başkanı Dr. Süleyman Kamil Akın, son olarak şunları kaydetti: “Güvenli yapılarda oturmak istiyorsak, akredite olmuş şantiye şeflerinin işlerinin başında olması gerekir. Yapım denetim sisteminde fiili çalışma ve yapılan kontrollerin de mutlaka parmak izi ve yüz tanıma sistemiyle kayıt altına alınması gerekir. Laboratuvar için de bu geçerli olmalı. Binaların her 5 yılda bir kontrol edilmesine önem verilmeli. Bina kontrollerini başıboş bırakmamak gerekir. Binaların taşıma gücü düşürülebilir. Yanlış işler yapılabilir. Kontrol şart. Böylece de mimari aykırılıklara izin verilmemiş olur.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum