Konya'da pencereleri kapısından büyük olan cami ilgi çekiyor

Konya'da pencereleri kapısından büyük olan cami ilgi çekiyor

Konya'da pencereleri kapısından büyük olmasıyla ilgi çeken caminin özellikleri.

Konya'da bulunan ve kapılarından büyük pencereleri olmasıyla öne çıkan Aziziye Camii, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden. Aziziye Camii, ilk kez 1671-1676 yılları arasında yaptırıldı. 1867 yılında yangın geçiren cami, 1874`te Sultan Abdülaziz`in annesi Pertevniyal Valide Sultan`ın yardımıyla tamamlandı. Cami, barok, ampir ve rokoko üslubunun bir karışımı halinde kesme taştan yapıldı.

2-4-1.jpg

Caminin kurşunla kaplı merkezi kubbesi köşelerde yarım kubbelerle desteklendi. Kuzey, doğu, ve batıda birer kapısı bulunan cami, kapılarından büyük pencerelerinden ışık alıyor.

2-5-1.jpg

Son cemaat mahallinin sağında ve solunda, fener şerefeli iki minaresi bulunan caminin mihrap, minber ve pencereleri barok motiflerle süslü. Caminin minare kaidelerine bitişik mermerden yapılmış iki şadırvanı bulunuyor. Caminin kalem işi süslemeleri Konyalı hattat Mahbub Efendi tarafından yapıldı.

GÖNÜLLERİN SULTANI RAMAZAN

Ramazan ayı, bütün ibadetleriyle bir arınma mevsimidir. Nitekim bu arınmaya dikkat çekilen bir rivayete Hz. Peygamber (a.s): “Her kim, faziletine inanarak ve mükâfatını (Allah’tan) umarak ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır”, bir başka rivayette de: “Her kim, faziletine inanarak ve mükâfatını(Allah’tan) umarak ramazan ayını ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuşlardır.

2-2-1.jpg

Kur’an-ı Kerim’de farz orucun tutulduğu mevsime ramazan ayı denilir. Ramazan kelimesi, dini açıdan, günahların yanması manasına gelir. Bu sebeple dil bilginlerine göre Ramazan kelimesi, “yeryüzünü tozdan, kirden, pastan temizleyen” yağmur anlamından alınmıştır. Bu sebeple ‘ramazan ayı’nın bir adı da ‘yağmur’dur. Nasıl ki sonbaharda yağan yağmurlar, tozu toprağı ortadan kaldırarak yeri tertemiz hale getirirse, mecazi anlamda bir rahmet iklimi olan Ramazan Ayı da, bu mevsimi dolu dolu yaşayan müminlerin günahlarının silinip-süpürülerek temizlenmesine vesile olur. Ramazan ayı, oruç ayıdır. Oruç insana; eline, diline ve beline sahip çıkma ahlakını kazandırır. Kendisini tuttuğumuzu sandığımız oruç, aslında bize kendimizi tutmayı öğretir. Yeme-içme, öfke ve şehvet güdümüzü denetim altına almamıza yardımcı olur. Büyük İslam âlimi İmam-ı Rabbanî’nin (k.s), şu sözü bu manaya işaret eder: “Bir kimsenin Ramazan ayı düzgün geçerse, senenin diğer kalan ayları da düzgün geçer.” Çünkü biz ramazan ayında bir nevi süreli yoğun bir manevi eğitime tabi tutularak çekaptan geçeriz

RAMAZAN’DA BİR FİLM
Mandalina Bahçesi (Tangerines)

Yönetmen: Zaza Urushadze
Oyuncular: Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakashidze

Abhazya Savaşı'na ışık tutan tutan ve savaştan etkilenen insanların yaşamına gerçekçi bir bakış fırlatan '' mandalinalar '' Filmi mandalina yetiştiren yaşlı bir adamın hikayesini anlatıyor. Savaş filmlerine çok farklı bir soluk getiren filmin yönetmen koltuğunda Gürcü sinemacı Zaza Urushadze oturuyor. Baş rollerini ise Mikheil Meskhi, Misha Meskhi ve Giorgi Nakaszhidze paylaşıyor. Savaş filmlerinin takipçisi olanların ve artık Hollywood yapımı ışıltılı parıltılı filmlerden sıkılanların imdadına yetişecek olan film, imdb'den aldığı yüksek puan ve sinema forumlarında hakkında yapılan övgü dolu sözlerle tüm dikkatleri üstüne çekiyor. Gürcistan - Estonya ortak yapımı olan dram türündeki eser odak noktasına aldığını savaşı, isimsiz kahramanlar üstünden anlatıp destansı bir dil kullanmaktan kaçınıyor. Bu da filmi daha sıcak ve daha samimi hale getiriyor. Ayrıca savaşın kötü yanını tüm çıplaklığı ile izleyiciyle buluştururken, ana karakterlerin yardımsever tavrının altını çizen yönetmenin uzun metrajlı üçüncü filmidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum