Konya'da olmayan hamalın parasını alıyorlar!

Konya'da olmayan hamalın parasını alıyorlar!

Un fabrikaları ve borsadaki esnaf, çiftçilerden haksız yere hamaliye parası almaya devam ediyor. Beden gücü harcanmadan teknolojik imkanlarla yapılan boşaltım işine hamaliye ücret alınmasına çiftçi tepki gösteriyor

Konya’da faaliyet gösteren un fabrikaları ve borsadaki esnaf, çiftçilerden haksız yere hamaliye parası almaya devam ediyor. Beden gücü harcanmadan teknolojik imkanlarla yapılan boşaltım işine hamaliye ücreti alınmasına çiftçi tepki gösteriyor. Çiftçiler bu haksız uygulamanın artık son bulmasını istiyor. Boşaltım işlemini makineler yaparken, parayı ise fabrikalar kazanıyor.

TON BAŞINA 5 TL PARA KESİYORLAR

Eskil Ziraat Odası Başkanı İbrahim Kırlı, ”Gümrük ithalatı vergisinin hasat döneminde sıfırlanması çiftçiyi olumsuz yönde etkiledi. Bununla birlikte Eskilli müstahsillerin ürün satmada önceliğini Eskilli esnaflar. Burada kurulan lisanslı depolarla birlikte çiftçinin ürününü alan esnafların artması ile birlikte Konya Borsası’na götürülen ürün miktarında ciddi azalışlar meydana geldi, ayağında ürün satmak çiftçinin işini kolaylaştırıyor. Ürün Konya’ya götürülürken KG’da 40 TL kamyon kirası veriliyor, ayrıca burada özellikle lisanslı depolara ürünü verdiğinde borsa parası, stopaj gibi hiçbir kesinti olmuyor Konya’da ise bu kesintilerin olduğu gibi üstüne üstelik bir de esnafın önemli bir kısmı çiftçiden tonda 5 TL hamaliye parası kesiyor. Bu para tamamen haksız bir kazanç, çiftçi tarladan kaldırdığı ürününü senin ayağına kadar getiyor, alım yerinde kamyon damperi kaldırıyor ya da araç life çıkıyor sen bundan kesinti yapıyorsun. Buradan Konya Ticaret Borsası başkan ve yönetim kuruluna çağrıda bulunuyorum. Lüften bu uygulamayı bir an önce bitirin“ dedi.

HAKSIZ UYGULAMA OLDUĞUNU SÖYLEDİM PARAMI ALDIM

Konya Ticaret Borsası'nda ürününü sattığını kaydeden ve ismini açıklamak istemeyen üretici, "Konya Ticaret Borsası'nda buğdayı satışa çıkardım. Anlı şanlı fabrikalardan birisi almış bizim ürünümüzü... Fabrikaya gittik, depomuza yıkacaksınız buğdayı dediler, abartmadan söylüyorum her halde gidiş gelişi 60 km vardı. O kadar yolu kamyonlarla gittik, sıramızı bekledik, sıra bize gelince kamyonların damperini kaldırdık buğdyayı yıktık. Tekrar fabrikaya geldik, hesabı yaparken kesintileri yaptılar, baktım paradan 108 TL'de hamaliye paraları kestiler. Bu süreçte kaptanlardan birisi hemen itiraz etti. Kardeşim Adana'dan gidip tarla tarla buğday aldınız, üstelik bir de taşıma ücretini cebinizden verdiniz. Şimdi sizin ayağınıza 100 küsur km uzaklıktan buğday getiren Eskilli çiftçiye bir de 30 km uzaktaki depoya gönderiyorsunuz bizim kamyonlarımız damperli hamal elimi değdi buğdaya da üreticiden hamaliye parası kesiyorsunuz. Bunun üzerine söz konusu fabrikanın muhasebe müdürü haklı olabilirsiniz ama Borsa'nın buna ilişkin yayınladığı liste var. biz ona göre kesinti yapıyoruz dediğini kaydeden Eskilli çiftçi, "Kesintiyi yaptılar ama bana her hangi resmi bir belge vermediler." Ben de bu kesintiye ilişkin ya resmi belge vereceksiniz ya da para mı geri vereceksiniz dedim. İtirazımı sürdürdüm ve Konya'da Meram Un Fabrikası'nın yıllardır hamaliye parası almadığını ifade ettim" dedi.

İLK 500'E GİRMEKLE ÖVÜNÜP GARİBAN ÇİFTÇİDEN PARA ALIYORLAR!

Bütün bu olanlardan sonra durumun fabrika sahibine intikal ettiğini kaydeden müstahsil, "Fabrika sahibine yukarıda şoförün de ifade ettiklerini, ürünü ayaklarına kadar getiren, hammalığını yapanın çiftçi olduğunu ama fabrikanın haksız yere kendilerinden hamaliye kestiğini ifade ettim. O da hemen Muhasabe Müdürü'ne talimat verdi ve benden kesilen 108 TL'yi geri aldım" diye konuştu.

Eskilli üretici, "Buradan çiftçinin sesi olması gereken Ziraat Odası başkanlarına çağrıda bulunmak istiyorum. Nerdesiniz. Neden çiftçiye sahip çıkmıyorsunuz, ayrıca her yıl Türkiye'de ilk 500'e girmekle övünen anlı-şanlı un fabrikası sahiplerine çağrıda bulunmak istiyorum. Bu haksızlığa son verin." Konya Ticaret Borsası tarafından alınan karar neticesinde netleşen hamaliye parasının bağlayıcı olmadığı, Konya Ticaret borsasının alıcı değil, sadece aracı olduğu, hamaliye parasının tamamen alıcı ile satıcı arasında olduğu öğrenildi.

MUSTAFA ÜNÜVAR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum