Konya'da kurbanlık fiyatlarına yüzde 100 zam geldi!

Konya'da kurbanlık fiyatlarına yüzde 100 zam geldi!

Girdi maliyeti bir önceki yıla kıyasla en az yüzde 200 artan üreticiler, hayvanlarını bu yıl Kurban Bayramı'nda yüzde 100 zamlı satacak. Taksitli satış cazip geldiği için vatandaş kurbanlık satan marketlere yönelecek

Kurban Bayramı'na yaklaşık 40 gün kaldı. Vatandaş, ekonomik yönüyle kurban ibadetini nasıl yerine getireceğini kara kara düşünüyor. Küçükbaşta fiyatlar, bir önceki yıla oranla yüzde 100 arttı. 2022 yılında küçükbaşta baskül fiyatı 50, 2023'te 110 lira iken bu yıl şu dönemler küçükbaşta baskül fiyatı 225 TL. Üreticilerin girdi maliyeti ise en az yüzde 200 arttı. Geçen yıl en pahalıya satılan hayvanlar, bu yıl en düşük fiyattan alıcısını bekleyecek. Peşin parası olmayan vatandaşlar, yine kurbanlık satışı yapan AVM'lerin yolunu tutacak. Birçok vatandaş, kredi kartı ve taksit ile kurban alacak.

4-1-2-960x640.jpg

PİYASADA 1 HAFTA SUNİ FİYAT YÜKSELİŞİ OLDU

Konya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, 2024 yılı küçükbaş kurbanlık fiyatları ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Başkan Öztürk, geçtiğimiz günlerde fiyatların tedarikçilerin piyasadan mal toplamasıyla birlikte suni bir yükselişe geçtiğine dikkat çekti. 1 hafta aşırı yükselen küçükbaş hayvanların fiyatlarının yerine oturmaya başladığını söyleyen Başkan Öztürk, “Ramazan Bayramı sonrası medya, kurban haberlerine yüklendi. Tedarikçiler, piyasadan hayvan topladı. Fiyatlar aşırı bir şekilde yükseldi. Şimdi ise düşüş var. Küçükbaşta baskül fiyatı 225 TL bandına düştü. Kuyruklu 190-200 bandında. Merinos kuyruksuz 215-225 TL bandında. 'Kurbanda bu fiyatlar ne olur' derseniz, 'şimdiden bir şey söylemek yanlış olur' derim. Çünkü daha Kurban Bayramı'na var” dedi. Başkan Öztürk, kesimin ise baskül fiyatının iki katı olacağını aktardı.

2-1104x640.jpg

50 KİLOLUK KOYUN 15 BİN LİRA

Baskül fiyatında üreticinin beklentisinin Kurban Bayramı'nda 240-250 TL olduğunu dile getiren Başkan Öztürk, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçen yıl, en pahalı küçükbaş hayvanın fiyatı 7 bin 7 bin 500 TL'idi. Kurban Bayramı'na daha var ancak yarın kurban olsa 50-55 kiloluk bir kuzu 15 bin TL'yi bulur. Geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 100 oranında bir artış var ama bizim girdi maliyetlerimiz en az yüzde 200 arttı. Girdilerimizin aşırı yükselmesine rağmen biz yine de tüketicileri düşünerek hareket ediyoruz. Fiyatlar, vatandaşlarımıza pahalı gelebilir ancak gerçekten girdi maliyetlerimizle kıyaslandığında kurban fiyatlarının yüksek olmadığı görülür. En basitinden geçen yıl 15-16 bin liraya çalıştırdığımız Afgan işçilere bu yıl 35-40 bin TL maaş veriyoruz. Girdilerdeki artıştan ötürü sektörden müthiş bir kaçış var.”

MARKETLER KURBANI KURBAN OLMAKTAN ÇIKARDI!

Kurban sektöründe hareketliliğin son 15 gün içinde artacağını ifade eden Konya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, piyasada kafa karıştırıcı işlerin yaşandığını da ileri sürdü. Yurt dışı kurbanlık hisse fiyatlarının Türkiye'deki fiyatların yaklaşık 4'te biri olduğunu aktaran Başkan Öztürk, şunları kaydetti: “Allah aşkına! Bu nasıl fiyat? Bir de marketler bu işlere girdi. Kredi kartına 9 taksit yapıyorlar. Herkes bu işi sektör haline getirmeye başladı. Kurban, gerçekten kurban olmaktan çıkıyor. İnsanların dini vecibesi, ticaret malzemesi yapılıyor. Marketler, dernekler bu işten elini ayağını çekmeli. Ya da bu işler usulüne göre yapılmalı. Paylaşılan hisse bilgilerini görüyorum, şaşırıyorum. Yurt dışında da insanların ete ihtiyacı vardır. Bunu da kabul ediyoruz ama her işin bir yolu var. Türkiye'de 4 bin 500 TL'ye kim kurban alıp, kesiyor? Gerçekten bilmiyoruz. Önceki yıllarda billboardlara 12 kilo et garantili koç yazmışlardı. 'Kurban Bayramı'nın ilk günü sabahın erken saatlerinde etleriniz kapınızda' deniliyordu. Bu hayvanlar kimler aracılığıyla, ne ara kesiliyor? Ne ara soğutuluyor? Ne ara dağıtılıyor? Bu işler, böyle olmaz. Sektörün dengesini bozmaktan başka iş yapmıyorlar. Vatandaşı kimse kandırmasın.” Başkan Fettah Öztürk, geçen yıl kurbanlık satışlarının tatilin uzun olmasından dolayı düşük kaldığını vurgularken, “Bu yıl da eğer Kurban Bayramı tatili 9 gün olursa, hayvan satışları düşer. Eski bayramlar artık yok. Bayramların tadı tuzu kalmadı” diye konuştu.

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum