Konya’da kültür bayramı yaşanacak

Konya’da kültür bayramı yaşanacak

Pandemi şartlarından ötürü 2020 yılında yapılamayan Konya Kitap Günleri, bu yıl vatandaşlarca yüksek ilgi gördü. Birbirinden özel kitaplar ve yazarlar vatandaşlarla buluştu

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya Kitap Günleri, pandemi nedeniyle verilen bir yıllık aranın ardından Selçuklu Kongre Merkezi’nde kitapseverlere kapılarını açtı. Bir milyondan fazla kitap, 250 yayınevi, 450 yazar ve 500'den fazla etkinlikle Konya Kitap Günleri, yoğun katılıma ev sahipliği yapıyor. Kitap Günleri’nde ayrıca birbirinden değerli isimler söyleşileri ile Konyalılarla buluşuyor.

24 EKİME KADAR SÜRECEK

Kitap Günleri etkinlikleri açılışında stantları gezen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Konya’nın ekim ayını çok yoğun geçirdiğini kaydeden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “Konya ekim ayını çok yoğun geçiriyor. GastroFest, Bilim Festivali derken bugün de Kitap Günlerinde buluştuk. Ben tüm Konyalılara teşekkür ediyorum. Bütün organizasyonlarımıza çok büyük destek verdiler. Gastronomi Festivalini 300 binden fazla kişi, Bilim Festivalini ise 250 binden fazla kişi ziyaret etti. Kitap günlerimiz de 24 Ekim’e kadar devam edecek. Kitapseverler kitaplarla buluşmuş oldular. Vatandaşlarımız çok yoğun bir ilgi gösterdi. Bu ilgi ve alakalarından dolayı ben tüm Konya halkına teşekkür ediyorum. Sadece Konya’yı değil bölge coğrafyamızdaki tüm şehirlerden kitapseverleri Kitap Günlerine bekliyoruz. Aslında bu etkinlik bir kültür şöleni.  Etkinliğimizin içeriği hakikaten çok dolu. Şiir dinletileri, tiyatrolar, konserler… Büyük bir etkinlik organizasyonu gerçekleştiriyoruz. İnşallah bu etkinliğimizi de başarı ile tamamlanmış olacağız” şeklinde konuştu. 

2-9-1200x800.jpg

ÇOK KIYMETLİ YAZARLARIMIZ VAR

Vatandaşların etkinliğe göstermiş olduğu ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Meram Belediye Başkanımız ile birlikte stantlarımızı geziyoruz. Birbirinden değerli yazarlarımız, şairlerimiz var. Onlarla hem tanışmış hem de onları ziyaret etmiş olduk. Tabi mesai yoğunluğu içerisinde her zaman kitapçılara, sahaflara gitme imkânı bulamıyorduk. Bizim açımızdan çok güzel bir fırsat oldu. Vatandaşlarımızın da çok yoğun ilgisi var. Kitap Günleri, kitapseverlerin buluşma noktası oldu. Kitaplarımızı aldık. Herkesi bu etkinliğe bekliyoruz” dedi.  

2-3-1200x800.jpg

KİTAP KOKUSU BAŞKADIR

Kitap okumanın önemine değinen Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ise “Bugün çok güzel bir gün. Sonbaharın ortasında yaz günü gibi bir gün yaşıyoruz, şehrimizde çok fazla sanatçımız, yazarımız, şairlerimiz, tiyatrocularımız,  kitapseverimiz var. Bunların hepsi ile beraber olmak, farklı yayınevleri ile birlikte olmak gerçekten çok güzel bir duygu. Ben de özlemişim. Üniversite yıllarımda iki üç yıl fuarcılık yaptım. Burada o yıllar aklıma geldi. Her ne kadar artık kitapları dijital ortamdan da okuyor olsak matbaa kokusu, kitap kokusu bir başkadır. Ben de birçok kitap aldım, birçok kitap da hediye ettim. En önemlisi çocuklarımızı görüyoruz. Kitap günlerinin en önemli tarafı çocuklarımızın kitaplara ilgi duyması. Atalarımızın da dediğin gibi; ağaç yaş iken eğilir. Çok güzel şölen havasında bir etkinlik gerçekleşiyor tüm vatandaşlarımızı davet ediyorum” ifadelerini kullandı.  

GENÇLER KİTAP OKUYOR

Kitap Günleri açılışına katılan Eski Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, gazetemize yaptığı özel açıklamada Türkiye’de kitap okuma oranına değindi. Kitap Günleri etkinliğinin ülkemizde okuma oranına katkıda bulunacağını belirten Nabi Avcı,  “Böyle bir şenliği düzenledikleri için başta Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibine, bu şenliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese ayrı ayrı çok teşekkür etmek istiyorum. Maşallah bugün çok yoğun bir ilgi var ve bu yoğun ilginin çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Bu gerçekten gurur verici. Etkinliğe 250 yayınevi, 450 yazar katılım gösteriyor bu şekilde geniş bir katılım ile gerçekleşmesi çok önemli bir noktayı temsil ediyor. Bu etkinlik bana Hz Mevlana’nın bir ifadesini de hatırlatıyor. Şimdi gençlerimiz bir ayaklarını sapasağlam yola basarken burada 250'yi aşkın yayınevinin sunduğu dünya kültürüne ait farklı kültürlerden pek çok eserle tanışmış olacaklar. Beş üniversitesi olan bir şehre çok yakıştı bu organizasyon. İnşallah daha da büyüyerek devam edecektir” dedi. Bu tür etkinliklerin kitap okuma alışkanlığını artıracağını belirten Avcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Üzerimizde yanlış bir bilgi var. ‘Efendim Türk halkı okumuyor’ şeklinde. Bu yanlış bir bilgi. Türk halkı çok güzel bir şekilde kitap okuyor. Etkinliğe gösterilen ilgi ortada. Türkiye şuanda kitap çeşitliliği ve sayısı bakımından dünyada ilk 10’a giriyor. Türk halkı okumayı seviyor okumaya devam ediyor. 

2-6-1200x800.jpg

KONYANIN ENGELSİZ YAZARI

Mukopolisakkaridoz Tip 4 A (MPS) hastalığı nedeni ile tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşayan 18 yaşındaki Berkan Ali Vural, yazdığı şiirlerle hayata tekrar bağlanmıştı. Kitap Günleri etkinliğinde okurları ile buluşan Berkan Ali Vural, kitap yazmaya nasıl başladığını şöyle anlattı: "Türkçe öğretmenimin yeteneğimi keşfedip beni teşvik etmesiyle daha çok yazmaya başladım ve ilk kitabımı çıkardım.  Daha sonra okuyucularım benden öykü ve roman yazmamı istediler. Ben de okurlarımı kıramadım. Bugün yazmış olduğum “Üç Silahşorlar” isimli kitabım ile kitap günleri fuarında okurlarımla buluştum.” Kitap günleri etkinliği hakkında da değerlendirmelerde bulunan Vural şunları kaydetti: “Konya Kitap Günleri etkinliği çok faydalı çok güzel bir etkinlik. Özellikle gençlerin fuara yoğun ilgi göstermesi çok daha güzel. Gençler burada istedikleri kitapları bulabiliyor. Aynı zamanda indirim kampanyalarından da yararlanabiliyor. Etkinlik bu yönüyle çok güzel bir anlam ifade ediyor. Fakat yanlış bulduğum bir nokta var. Kitaplar ayırt edilmemeli. Kitapların hepsi insanlar içindir. 7’den 70’e herkes kitap okumalı ve kitapların bilgisinden herkes faydalanmalı” dedi. Vural, sözlerini şöyle tamamladı: ‘’Okurlarım bugün burada beni yalnız bırakmadı. Fuara gerçekten çok yoğun bir ilgi var insanlar kitaplarımı almak, imzalatmak istiyor. Bana bu fırsatı veren herkese teşekkür ediyorum. İnşallah yeni projelerim devam edecek  ‘Üç Silahşorlar’ kitabımın devamını yazacağım. Hazırlıklarına başladım.’’

2-7-1200x800.jpg

 KİTAPLAR DÜNYAMIZI AYDINLATIYOR

Kitap fuarında okurları ile buluşan Hüzeyme Yeşim Koçak kitap fuarı hakkında değerlendirmelerde bulunarak şunları kaydetti: “Salgın döneminden sonra böyle bir kültürel etkinlik bizi son derece mutlu etti. Yazarlarla görüşmek, kitaplarla dostluk kurmak heyecan verici. Kitap almak bir aşk alışverişidir aynı zamanda. Kitaplarla dost olmak bir çeşit oksijen. Bununla nefes alıyoruz, bununla gelişiyoruz. Kitaplar dünyamızı aydınlatıyor. Bizlere ayrı bir bakış açısı kazandırıyor. Dostluk, sevgi, barış, geniş açı, geniş ufuk, hepsi bu kitapların dünyasını içerisinde. Kitaplardaki bilgiler ile, edinimler ile dünyamızı zenginleştiriyoruz. Şuan etkinlik çok güzel gidiyor. Yaşanan yoğunluk harika. Umarım bu yoğunluk her zaman aynı devam eder. Konya kadim bir şehir umarım daha nice güzelliklere sahne olur. Bu ülke bu şehir çok kıymetli. Kültür dünyamızın da zenginleşmesi lazım. İnşallah daha da gelişerek, medeniyetimizi en güzel şekilde inşa ederek daha güzel bir dünya inşa edebiliriz. Son olarak bu etkinliğin düzenlenmesinde başta Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibine emek veren herkese çok teşekkür ediyorum herkesi kitap fuarına davet ediyorum.’’   

2-8-1200x800.jpg

KİTAPLAR BİRER MEŞALE

Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tarhan, kitap günleri fuarında okurlarıyla bir araya geldi. Etkinlik hakkında değerlendirmelerde bulunan Tarhan, “Kitapların geçmişe, günümüze ve geleceğe ilişkin birer meşale olduğunu düşünüyorum. Özellikle pandemi ile beraber dijital teknolojiye kendini kaptırmış bir durum içerisindeydik. En azından kaybolan bir takım değerlerimizi, geçmişe dönük özlemlerimizi tekrar hatırlama fırsatı bulmuş olduk. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve ekibine emek veren herkese çok teşekkür ediyoruz. Ayrıca herkesi de kitap fuarına davet ediyorum. ‘Mavi Düşler Sokağı’ kitabıyla okurlarımızla buluşma fırsatı bulduk. Kitapta eski bir çarşıya, unutulmuş bir geleneğe rastlayacaksınız. Hayatınızın içinden tanışık olduğunuzu düşüneceğiniz karakterlere bir kez daha bakacak, hatırlayacağınız anılar eşliğinde kendinizi Konya’nın sokaklarında gezinirken bulacaksınız” ifadelerini kullandı.  

2-5-1200x800.jpg

HERKESİ BEKLİYORUZ 

Fuarın açılmasından ve tekrar kitapların içinde olmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden MGV Yayınları görevlisi Beytullah Azak, “Kitap Günleri çok yoğun. Vatandaşların ilgisi de yüksek. Yaşanan bu yoğunluk bizleri de çok mutlu ediyor. Pandemiden dolayı çok zor iki yıl geçirdik. Ancak tekrar kitaplarla iç içe olmaktan ve inanlara kitap tanıtmaktan mutluyuz. Özellikle MGV yayınlarına 7’den 70’e herkesin ilgisi yoğun. Standımıza herkesi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

SAİT ÇELİK –EYYÜB KARAKUZU

2-1-1200x800.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.