Konya'da koronavirüs vaka sayısı zirve yaptı! Sağlık çalışanları tükendi

Konya'da koronavirüs vaka sayısı zirve yaptı! Sağlık çalışanları tükendi

Kurban Bayramının olumsuz etkilerinin bu hafta sonuna doğru görülebileceğini söyleyen ve endişeli olduklarını aktaran Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Yoğunluktan 112'ler bile vakalara yetişemeyebilir. Doğrusu bunlar beklediğimiz sonuçlar" dedi

Konya'daki vaka artış hızı bilinenin aksine korkutucu şekilde yükseliyor. Kural tanımamazlık, keyfiyet ve ihmaller beraberinde yeni vakaların ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya'da da sağlık çalışanları çok zorlu günlerden geçiyor. Korona ile mücadelenin ilk 3 ayında sağlık çalışanlarının istifa ve emeklilik dilekçesi vermesi ikinci bir emre kadar yasaklanmıştı. Bugün Konya'da bazı göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları ve dahiliye uzmanları, istifa ve emeklilik dilekçelerini veriyor. Ortopedi ve göz hastalıkları başta olmak üzere diğer birimlerdeki doktorlar da artık yüksek vaka artışıyla birlikte Covid-19 servisinde nöbet tutmaya başladı.

DOKTORLAR OLARAK ENDİŞELİYİZ

Kurallara uyulmadığı takdirde vakaların her geçen gün daha da fazla artacağını dile getiren Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, vakaların son günlerde ciddi oranda bir artış eğilimine girdiğini aktardı. Çetin, Kurban Bayramının olumsuz etkisinin de bu haftanın sonuna doğru görüleceğinden duydukları endişeyi ifade etti. Tedbirsizlik sonucunda vakaların hızlı artışıyla beraber vatandaşların ilerleyen günlerde hastaneye gitme, 112'lerin de vakalara yetişme konusunda sıkıntılar yaşayabileceğini söyleyen Çetin, “Bunlar zaten bizim beklediğimiz sonuçlar. Her vatandaş gibi doktorlar olarak bizler de endişeliyiz. Geçen gün bir pazara gittim. Satıcının da alıcının da maskesi çenesinin altında. Denetimlerin bir gün değil, her gün yapılması gerekir. Cezai yaptırımların olması lazım. Böyle korona ile mücadele edemeyiz" dedi.

EMEKLİLİĞİNİ İSTEYEN DOKTORLAR VAR

“Şuanda en büyük silahımız altın kural, yani maske, sosyal mesafe ve hijyen“ diyen Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Emin olunabilir ki, maske kişiyi hastalığa karşı yüzde yüz koruyor. Konya'da hala düğünler, asker uğurlamaları ve diğer toplu organizasyonlar yapılıyor. Bu gibi toplu alanlarda insanların sosyal mesafe kuralına uyabilmesi mümkün gözükmüyor. Bugün için yasaklar durmuş olabilir ama bunlara da bir sınırın getirilmesi gerekir. Konya'daki sağlık çalışanlarımız ve hekimlerimiz gerçekten çok yoruldu. Hastalığa yakalanan çok arkadaşımız var. Evlerinden ve ailelerinden uzaklar. Süreç uzadıkça, neferlerimiz sağlık personelimiz ve hekimlerimiz yoruldu. Vatandaşın ihmalleri mücadele gücümüz zayıflıyor. Bugün itibariyle ciddi oranda arkadaşımız enfekte. Bu süreçte emekliliğini isteyenler oldu. Özellikle enfeksiyon, göğüs hastalıkları ve dahiliye doktorları emekliye ayrıldı. İlk 3 ay yasaklandı. Bu yasak kalkınca, insanlar haklarını kullanmaya başladı. Ortopedi doktorlarından korona vakasına bakanlar, nöbet tutanlar var. Konya'da bir doktor açığı da yok. Doktorlarımızın, sağlık çalışanlarımızın bugün için moral ve motivasyon eksiklikleri var. Mesela sağlıkçılarımız her ay aldıkları döner sermayeyi bu ay alamadı."

BİR GÜNLÜK HASTANIN MALİYETİ 550 TL

Özel hastanelerin de ek ödeneğinin kesildiğini kaydeden Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “29 Haziran'dan itibaren özel hastaneler için ödenen ek ödenme yapılmıyor. Hastaların giderleri karşılanamaz duruma geldi. Bazı özel hastaneler ücret almaya başladı. Bazı hastaneler de hasta almamaya başladı. Devlet, özel hastanelere sadece 38 TL günlük oda ücreti desteği veriyor. Özel hastaneler zaten hastalardan fark alamıyor. Bir günlük Covid-19'ul hastanın gerek kamu hastanelerine gerekse özel hastanelere masrafı 550 TL. Kamu maliyet hesabı yapmıyor ama özel hastaneler bunun hesabını yapmak zorunda. Bu ücretle de özel hastaneler maddi külfetin altından kalkamaz. Özel hastanelerin bir de personel sıkıntısı var. Özelde çalışan bir personel çok rahatlıkla istifa edebilir. Özel hastanelerde boş yoğun bakım yatağı olduğu halde yoğun bakım hastasının alınmadığı durumlar oluyor. Niye? Çünkü sırf servisi takip edecek hemşireleri yok diye."

KONYA'DA TÜYLER ÜRPERTEN KORONA GÖRÜNTÜLERİ!

Ayrıca geçtiğimiz hafta Cuma günü pandemi hastanesi olarak hizmet veren Konya Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tüyler ürperten görüntüler ortaya çıktı. Bir vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde corona virüs testi bekleyen vatandaşların sosyal mesafeye uymadığı ve test sırası alamadıkları için isyan ettikleri görülüyor. Görüntülerde ayrıca corona virüs testi bekleyen bir kadın, “Sabah saat 11:00’den beri bekliyorum, çocuklarım dışarda rezil oldu” ifadelerini kullanıyor. Normalleşme sürecinin ardından günlük vaka sayısının 200’ün üzerine çıktığı Konya’da, bir vatandaşın cep telefonu kamerasına tüyler ürperten görüntüler yansıdı.

Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çekildiği öğrenilen görüntülerde sosyal mesafe kuralına uymadıkları gözlemlenen vatandaşların sıra alamadıkları için isyan ettikleri görülüyor.

Cep telefonu ile corona virüs testi bekleyen kalabalığı çekmeye çalışan kişi “Şu rezilliği bir görsün Fahrettin Koca” dedikten sonra görüntülere yansıyan bir kişi “Taşıyıcıyım fazla, yaklaşma" diyor.

Vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıyan görüntülerde bir kadın ise, “ Niye böyle haksızlık yapıyorlar. Sabah saat 11:00’den beri bekliyorum, çocuklarım dışarda rezil oldu” ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz günlerde Konya Şehir Hastanesi’nin hasta kabulüne başlamasının ardından Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi sadece corona virüs hastalarına hizmet vermeye başlamıştı.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum