Konya’da 'konut' krizi azaldı! Kiralar yeniden belirlenecek
Konya’da kiralık evlere talep düştü. Kış sezonunun gelmesiyle artan maliyetlerden kaynaklı sıkıntı yaşayan vatandaşlar, aileleriyle birlikte yaşamaya başladı. Kiralık evlerdeki talep düşüşüne bir diğer etken de Suriyelilerin ülkelerine dönmesi oldu.
AİLELER BİRLİKTE YAŞAMAYA BAŞLADI
Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Suriyelilerden ülkelerine dönüş yapanlar var, onların boşaltması olduğu bir mevcut evler var. Onun haricinde de kiraları ödeyemeyecek durumda olan vatandaşlar, normal aileleriyle birleşiyorlar. Tek evde kalmaya başladılar. Yani hem kira parası hem yakıt parası hem de aidat giderlerinden dolayı ekonomideki durgunluktan da kaynaklanan durumla beraber kiralık evlerde boş kalan daire çok fazla. Mesela, geçen sene 20 bin liraya kiraya evini tutmuş bir vatandaşımız bu yıl artış olduğunda 28 bin lira ödemesi gerekiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) vermiş olduğu artış oranına göre, bu da çok yüksek geldiği için vatandaşlar anneleriyle, babalarıyla, yakınlarıyla birleşerek veya daha uygun kırsala doğru, kenarda ulaşımı kolay olan yerleri tercih edip kirası düşük evlere yerleşiyorlar. Bu yüzden de kiralıklarda bollaşma söz konusu oldu” diye konuştu.
TALEBİN ÜZERİNDE KİRALIK ARTIŞI VAR
Altınay, Konya’da talep edilenin çok üstünde bir kiralık ev oranı olduğunu belirterek, “Şimdi öğrencilerimizde kayıtlarını yaptırdılar, evlerini tuttular. Onların bir ev ihtiyacı kalmadı, yurtta kalanlar yurtta kalıyor. Tayin atamaları da bitti, ondan dolayı kış sezonuna da girdiğimiz için şu anda kiralık ev Konya’mızda talep edilenin çok çok üstünde bir sayıda” ifadelerini kullandı.

KONYA’DA GÖÇ ALMA ORANI DÜŞTÜ
Kiralık ev fiyatlarının eskiye nazaran gerilediğine dikkat çeken Altınay, şunları kaydetti: “Mal sahipleri evinin boş durmaması hem yakıt gideri hem aidat giderleri de ödeyeceğinden dolayı merkezi kalan yerlerde kira fiyatlarını da aşağıya çektiler ama tutan yok. Eskiden Konya göç alıyordu. Göç alma sayısı azaldı bir de Suriyelilerin gitmesi etken oldu. Yaza kadar bu durumun devam edeceği kanaatindeyim.”
‘KONUT KREDİ FAİZLERİ ÇOK YÜKSEK’
Vatandaşların konut kredi faizlerinin yüksek olmasından kaynaklı evlerini satın alamadığına vurgu yapan Altınay, “Satılıklarda da çok fazla ev var. Konut kredi faizleri çok yüksek, vatandaşlarımız nakit parayla almak durumunda. Bir vatandaş 1 milyon kredi çekecek olsa 4 milyon gibi bir para ödemesi gerekiyor ama bir milyona da ev alınamıyor. Hükümetimiz bir karar alır, kredi faizlerinin 1.30, 1.25’lere kadar düşürürse o zaman gayrimenkul alım satımında bir hareketlilik olacak” dedi.
‘TOKİ BAŞVURUSU VATANDAŞA DAHA CAZİP GELİYOR’
TOKİ eliyle hayata geçirilecek 500 bin sosyal konut projesine de Konya’dan yoğun bir talep olduğunu söyleyen Sedat Altınay, şunları söyledi: “TOKİ başvuruları gündemde bir günde neredeyse 1 milyona yakın kişi başvurdu. TOKİ'de banka yok, kurada çıkarsa aydan aya ödeyecek, kredi çekme derdi de yok. Ondan dolayı bir de eğer ki imkanı varsa ev teslim edildikten sonra nakit ödense yüzde 25’i iskonto yapıyor. Şu an vatandaşlar için TOKİ daha cazip geliyor. TOKİ kanalıyla yapılan 15 bin evde biterse, kiralık ev fiyatlarının daha da gerileyeceğini düşünüyorum.”
ALTINAY, KAPORA DOLANDIRICILIĞINA KARŞI UYARDI
Son zamanlarda artan kapora dolandırıcılığına ilişkin uyarılarda bulunan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Odamızın üyesi olmayan emlak ofisinden kiralama yapacak olan vatandaşlar kapora göndermesinler. Mağduriyet yaşayanlar var, kapora dolandırıcılığından vatandaşlarımız mağdur oluyor. Herhangi bir konu için danışmak isteyen vatandaşımız rahatlıkla bizlere ulaşabilir. Kapora dolandırıcılığına karşı vatandaşlarımız dikkatli olsun.”
Kaynak:Haber Merkezi





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.