Konya'da kiralık konut sayısı arttı

Konya'da kiralık konut sayısı arttı

Üniversitelerde uzaktan eğitim kararının alınması, Konya'da bir dönem afaki artış içinde olan kiralık ev fiyatlarını düşürdü.

Konya halkının şikayetleri arasında başı çeken ve vatandaşın cebini yakan kiralık konut fiyatları, üniversitelerin uzaktan eğitim kararı almasıyla birlikte düşüşe geçti. Kiralık konuta olan talebin azalması, fiyatları doğrudan indirdi. Üniversitelerin pandemi ile mücadele kapsamında uzaktan eğitim kararı alması, öğrencilerin memleketinde kalmasına sebebiyet verdi. Çoğu öğrenci, Konya'ya gelmezken, kiralık ev kontratı da imzalanmadı. Evinin boş kalmasını istemeyen ev sahipleri de kirada mecburi indirime gitti. Konya'da dudak uçuklatan ve “Yok artık” dedirten kira fiyatlarında özellikle bazı bölgelerde yüzde 10 ile yüzde 25 arasında düşüş gözlemlendi.

EV SAHİPLERİ VİCDANA DAVET EDİLİYORDU!

Kiralık konut fiyatları, özellikle üniversitelerin açılmasına az bir süre kala tavan yapıyordu. Talebin fazla olması, ev sahiplerinin daha fazla para kazanma hırsı kiralık ev fiyatlarını yükseltiyordu. Konya'da bazı bölgelerde kiralar yine de dudak uçuklatır seviyede olsa da özellikle öğrencilerin kaldığı yerlerde kira fiyatları düştü. Pandemi sürecinden önce Konya'da en ucuz ev 800-900 TL arasında değişirken, konumuna göre kiralık ev fiyatları bin 800 TL'ye kadar yükseliyordu. Çoğu vatandaş, ev sahiplerini vicdanlı olmaya davet ediyordu. Yine Emlakçılar da komisyon alarak, vatandaşın belini büküyordu.

ÖĞRENCİLER GELİRSE FİYATLAR YENİDEN YÜKSELİR

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, Konya'da kiralık konutların gözle görülür oranda arttığına dikkat çekti. Üniversitelerin uzaktan eğitim kararı almasının ardından Bosna Hersek Mahallesi başta olmak üzere üniversitelere yakın noktalardaki çoğu kiralık evin fiyatının mecburi olarak düştüğüne dikkat çeken Altınay, “Öğrenciler, memleketinde kaldı. Birçok öğrenci, oturduğu evi boşaltmak zorunda kaldı” dedi. Üniversiteler için nasıl bir karar alınacağının bilinmemesinin, pandeminin ne kadar süre daha devam edeceğinin kestirilememesinin öğrencileri tedirgin ettiğini söyleyen Altınay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kiralık evlere haliyle talep çok azaldı. Kiralarda yüzde 10 ile yüzde 25 arasında düşüş var. Aylardır durum böyle. Ev sahipleri evlerinin boş kalmasını istemedi. Aidatlar, yakıt giderleri ve daha birçok gider var. Ev sahipleri bu gerekçelerle kirada indirime gitti. Kiranın en fazla düştüğü bölge, öğrencilerin ağırlıklı yaşadığı ve öğrenci mahallesi olarak bilinen Bosna Hersek Mahallesi oldu. Bugün 2+1 daire Bosna Hersek'te 650-700 TL'ye ev bulunabilir. Öğrenciler gelirse, fiyatlarda yeniden bir yükselme olur. Eve talep artar, kira fiyatları da yükselir.”

DAİRELERİN BİRÇOĞU BOŞ

Bahadıroğlu Emlak İşletme Sahibi Bahtiyar Bahadır, Bosna Hersek'te kiralık konutların gözle görülür oranda arttığını aktardı. Bahadır, “Bir blokta 15-20 daire varsa, bu dairelerin 3-4 tanesi dolu geriye kalanı boş” dedi. Konya'nın farklı bölgelerinde oturan vatandaşların kiralar düşük olduğu için Bosna Hersek Mahallesi'nde ev tutmaya başladığını kaydeden Bahadır, “Geçtiğimiz günlerde Yazır'da bin 300 TL'ye oturduğu evden çıkıp, Bosna'da 650-700 TL'ye ev tutan bir aile gördüm. İnsanlar, kiralar düştüğü için Bosna'yı tercih etmeye başladı. Öğrenciler gelince fiyatların yeniden 900 TL, bin TL'yi göreceğini düşünüyoruz. Nisan ayından itibaren kiralık konutlara olan talebin artacağını düşünüyoruz. Bugünlerde sektörde bir hareketlilik var” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum