Konya'da kira fiyatlarında düşüş yaşandı

Konya'da kira fiyatlarında düşüş yaşandı

Üniversitelerin ilk dönem için uzaktan eğitim kararı alması, Konya'da bir dönem afaki artış içinde olan kiralık ev fiyatlarını düşürdü.

Konya halkının şikayetleri arasında başı çeken ve vatandaşın cebini yakan kiralık konut fiyatları, son 2-3 hafta içinde düşüşe geçti. Kiralık konuta olan talebin azalması, fiyatları doğrudan indirdi. Üniversitelerin pandemi ile mücadele kapsamında uzaktan eğitim kararı alması, öğrencilerin memleketinde kalmasına sebebiyet verdi. Çoğu öğrenci, Konya'ya gelmezken, kiralık ev kontratı da imzalanmadı. Evinin boş kalmasını istemeyen ev sahipleri de kirada indirime gitti. Konya'da dudak uçuklatan ve “Yok artık” dedirten kira fiyatlarında özellikle bazı bölgelerde yüzde 10 ile yüzde 25 arasında düşüş gözlemlendi.

DAHA FAZLA KAZANMA HIRSI FİYATLARI ŞİŞİRMİŞTİ

Kiralık konut fiyatları, özellikle üniversitelerin açılmasına az bir süre kala tavan yapıyordu. Talebin fazla olması, ev sahiplerinin daha fazla para kazanma hırsı kiralık ev fiyatlarını yükseltiyordu. Konya'da bazı bölgelerde kiralar yine de dudak uçuklatır seviyede olsa da özellikle öğrencilerin kaldığı yerlerde kira fiyatları düştü. Pandemi sürecinden önce Konya'da en ucuz ev 800-900 TL arasında değişirken, konumuna göre kiralık ev fiyatları bin 800 TL'ye kadar yükseliyordu. Çoğu vatandaş, ev sahiplerini vicdanlı olmaya davet ediyordu. Yine Emlakçılar da komisyon alarak, vatandaşın belini büküyordu.

EV SAHİPLERİ MECBURİ OLARAK FİYAT DÜŞÜRDÜ

Üniversitelerin aldığı kararla ilk yarıyıl eğitiminin uzaktan yapılacağını hatırlatan Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, bu kararın ardından çoğu öğrencinin memleketinde kaldığını, yine birçok öğrencinin de oturduğu evi boşalttığını söyledi. Pandeminin ne kadar süreceği noktasında belirsizliğin yaşanmasının öğrencileri de tedirgin ettiğini aktaran Altınay, bu sebeple kiralık evlere olan talebin azaldığını da aktardı. Altınay, “Konya'da bazı bölgelerde kiralarda yüzde 10 ile yüzde 25 arasında bir düşüş var. Kışa girilecek. Ev sahipleri evlerinin boş kalmasını istemiyor. Ev sahipleri, aidat kira ödemek istemiyor. Bu sebeple kirada bir indirime gidildi” şeklinde konuştu.

700 TL'YE 2+1 DAİRE BULMAK MÜMKÜN

Konya'da kira düşüşlerinin en fazla yaşandığı bölgenin de Bosna Hersek Mahallesi olduğunu söyleyen Altınay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kiralık dairelerin fiyatında en fazla düşüş, Bosna Hersek Mahallesinde oldu. Bölgede, kiralık daire fiyatları yüzde 25 oranında düştü. Bugün itibariyle Bosna'da 2+1 daireyi, 650-700 TL'ye bulabilmek mümkün. Tayin ve atamalar da yapıldı. Bu saatten sonra kısa süre içinde kiralık daire fiyatlarında bir artış olacağını öngörmüyoruz. Uzaktan eğitim sürecinin de uzatılıp uzatılmayacağı belli değil.”

KİRA EN ÇOK ŞEHİR HASTANESİ CİVARINDA ARTTI

Son olarak Konya'da kira artışının en fazla olduğu bölgenin de Şehir Hastanesi civarı olduğunu kaydeden Altınay, şu cümleler ile konuşmasını sonlandırdı: “Şehir Hastanesi civarında kiralık daire fiyatlarında artış olduğu doğru. Şehir Hastanesi açıldı, dışarıdan Konya'ya çok sayıda görevli geldi. Ataması yapılanlar da en fazla hastane civarında daire tuttu. Bu yüzden kiralar arttı. Önceden bölgede kiralık ev fiyatları 900 ile bin TL arasında değişiyordu. Şimdi ise bin ile bin 200 TL arasında bir fiyat veriliyor, kiralık dairelere.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum