Konya'da ishal ve kusma vakaları patladı!

Konya'da ishal ve kusma vakaları patladı!

Konya’da korona virüs vaka sayısı artışını devam ettirirken, hastalığın yeni belirtileri de ortaya çıkıyor. Boğaz ağrısı, kuru öksürük, ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrıları şikayetinin dışında çoğu vatandaş, artık ishal şikayetiyle de hastaneye gidiyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan, Türkiye’de de ilk kez Mart ayında görünen Covid-19, etkisini artırıyor. Konya başta olmak üzere diğer illerde de hem vaka sayısı hem de ağır hasta sayısı artıyor. Durumu ağır olmayan ve farklı şikayetlerle hastaneye giden vatandaşa karantinayla birlikte evde ilaç tedavisi başlanırken, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olan hastalar da hastaneye yatırılıyor. Şikayetlerin artması ve çeşitlenmesiyle birlikte, hastanelerin özellikle Covid tanı ve tedavi bölümlerinde de yoğunluk artıyor. Hastanelere test kitleri sınırlı sayıda gönderilirken, Covid bölümlerinde muayene, test ve sonuç göstermek için uzun kuyruklar oluşuyor. Şüphe ile hastaneye giden vatandaşlar, pozitif tanısı konulmuş vatandaşlarla aynı sırada bekliyor. Sabahın erken saatlerinde test için hastaneye giden vatandaşların büyük kısmı, test dahi yaptıramıyor. Ayrıca son dönemlerde hastaneye ishal şikayetiyle giden vatandaş sayısında da gözle görülür oranda bir artış oldu.

BELİRTİ KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİYOR

Konya’da Covid-19 tanı ve tedavisine bakan hekimler, koronanın boğaz ağrısı, kuru öksürük, ateş, kas ve eklem ağrısı, halsizlik gibi belirtilerinin olduğunu söyledi. Bu belirtilerin kişiden kişiye farklılık gösterdiğini ifade eden hekimler, en küçük bir baş ağrısının dahi korona belirtisi olabileceğini dile getirdi.Hekimler, doğru tanı için şüphe ve belirtisi olan vatandaşlara kan testi ve PCR testi yapıldığını, virüsün ciğerlere inip inmediği hususunun netleştirilmesi için de tomografinin gerekli görüldüğünü kaydetti.
KUSMAYA GÖRE İSHAL DAHA ÇOK ÖN PLANDA

Merhaba Gazetesi’ne konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan hekimler, şunları kaydetti: “Bize sadece az önce saydığımız belirtilerle gelen hastalar yok. Covid, kişiyi en zayıf halkasından yakalıyor ve belirti zayıf noktadan etkisini gösteriyor. İshal belirtisiyle bizlere başvuran hastalar da oluyor. Yapılan tetkikler ve test sonucunda o vatandaşların da sonuçlarının pozitif çıktığına şahit olduk. Tek başına uzun süreli ishal şikayeti olan veya başka belirtilerin de eşlik ettiği bir durum varsa, hekime görünmekte fayda var. İshal, her zaman Covid belirtisi de olmayabilir ama ishali Covid-19 belirtisi içinde saymamız gerekiyor. Kusma için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Tek başına kusma şikayetiyle gelip, test sonucu pozitif çıkan bir hastaya denk gelmedik. Muhakkak daha farklı ve ağır şikayetle gelen ama kusmanın eşlik ettiği vakalara rastladık. Kusma ve ishal de Covid belirtisi ifadesi bir yönüyle doğru. Kusma değil de ishal şikayeti bu süreçte çok daha ön plana çıkıyor” dedi.

TEST SONUÇLARI YOĞUNLUKTAN GEÇ ÇIKIYOR!

Konya’da özellikle kamu hastanelerinde ve Tıp Fakültesi Hastanelerinde ciddi yoğunluklar oluşuyor. Bazı hastanelere günlük en fazla 40 ile 50 arasında test kiti gönderiliyor. Bu test kitleri de gün içinde kısa sürede bitiyor. Farklı belirtilerle hastaneye giden vatandaşlar, bu durumdan dolayı test yaptıramıyor. İnsanlar, sabahın erken saatlerinden itibaren hastanelerin önüne kurulan Covid-19 tanı çadırlarının önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Test yaptıran vatandaşlar ise sonuçlarını geç sürede alıyor. Hastanelerdeki yoğunluk, PCR testinin geç çıkmasına sebep oluyor. Bazı hastanelerde yine aşırı test yoğunluğundan sonucu çıkaran makinelerde bozulmalar yaşanıyor. Bozulmalarla beraber vatandaşın hastanede bekleme süresi de artıyor.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum