Konya'da il olma şartını sağlayan ilçe belli oldu! Listeye adı yazıldı

Konya'da il olma şartını sağlayan ilçe belli oldu! Listeye adı yazıldı

Konya'da 80 yıldır il olmak isteyen ilçenin şartları sağladığı tespit edildi. Kitapta ismi geçen ilenin listeye 6. sıradan girmesi önemli bir ayrıntı olarak yer aldı.

Siyaset bilimci tarihçi yazar Yılmaz Altunsoy, erken cumhuriyet döneminden bu yana, Türkiye’nin idari taksimatında meydana gelen değişikliklerin tarihçesini yazdı. Altunsoy, Çimke Yayınlarından çıkan “Türkiye’de İlçelerin İl Olma Çabaları-Ereğli (Konya) Örnekliği İle- isimli eserinde, ilçelerin 100 yıllık il olma mücadelesini hem tarihi ve hem de magazinsel yönden ele aldı ve “100. Yılda 100 İl” projesi kapsamında il yapılması düşünülen 19 ilçenin hakkaniyetli bir şekilde tespit edilmesi için karar alıcılara “5K Modeli” ismini verdiği bir metodolojiyi de önerdi.

eregli-1.jpg

Altunsoy, Türkiye’deki 922 ilçe içerisinde il olmaya aday 26 ilçe belirlediklerini, bu belirlemeyi yaparken olmazsa olmaz 2 şartın birlikte arandığını, bu şartların ilçe nüfusunun en az 90 bin ve bağlı olunan ile olan mesafenin de en az 80 kilometre olması gerektiğini belirtti. Bu iki şartı birlikte karşılayan 26 ilçe arasında diğer kriterlerin de değerlendirmeye alınması ile ortaya çıkan “5K Modeli” ile yapılan çalışmada 1’den 26’ya kadar il adayı ilçelerin sıralandığını belirten Altunsoy, amacının ilçelerin il yapılmasının ölçülebilir, hakkaniyetli, objektif ilke ve kriterler çerçevesinde olmasına katkı sağlamak olduğunu dile getirdi. Altunsoy kitabında aynı zamanda ilçelerin yıllardır verdiği il mücadelesini Alanya, Fethiye, Silifke, Siverek, Polatlı ve Ereğli (Konya) örnekleri ile ortaya koydu ve konunun siyasi ve sosyal yönüne de dikkat çekti.

eregli.jpg

EREĞLİ LİSTEDE 6’NCI SIRADA

Altunsoy, “Ben Ereğliliyim ancak Ereğlili olmam hakkaniyetten ayrılmama sebep olamaz. Ereğli de listemizde 6. sırada kendisine yer bulmuştur. Bu Ereğli’nin hakkıdır. Özellikle büyükşehir kanunundan sonra, gerek nüfus ve gerekse de alan olarak büyük olan illerin içinden yeni illerin çıkarılması kaçınılmazdır.

2-8.jpeg

Antalya, Muğla, Konya, Mersin, Şanlıurfa ve Balıkesir illerimiz başta olmak üzere, birçok şehrimizde merkezin taşra yapılanmasının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Konya’ya 153 km mesafede olan Ereğli ya da kış nüfusu 400 bine dayanmış olan Alanya ya da daimi nüfusu 300 bine yaklaşan Siverek başta olmak üzere yeni iller ihdas edilmesine ihtiyaç bulunmaktadır. İlçeler il yapılırken kamu hizmetlerinin gerekleri, sosyal ve coğrafi şartlar, belli bir metod ile ortaya konulmalıdır. Aksi takdirde bu işten beklenen fayda elde edilemez. Şu ana kadar il yapılan ilçelerin büyük bir kısmı siyasi mülahazalarla il oldukları için, bu işten beklenen faydayı görememişlerdir” dedi.

MUHARREM DURSUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum