Konya'da havai fişek yasağı ve denetimi yine sözde kaldı!

Konya'da havai fişek yasağı ve denetimi yine sözde kaldı!

Havai fişeğin ve diğer patlayıcı maddelerin satış ve kullanımının Konya'da yasak olmasına rağmen, gerek düğünlerde gerekse asker uğurlama törenlerinde hala kullanılıyor olması vatandaşı isyan ettirdi.

Konya’da, havai fişek, oyun ve eğlence aracı olarak kullanılan piroteknik patlayıcı madde mamullerinin izinsiz satışı ve kullanılması yasaklandı. Konya Valiliğinden yapılan duyuruda, Konya ili sınırları içerisinde havai fişek, oyun ve eğlence aracı olarak kullanılan piroteknik patlayıcı madde mamullerinin izinsiz satışı ve kullanılmasının yasaklandığı bildirildi. Merhaba Gazetesi olarak defalarca yaptığımız uyarıcı haberlere rağmen ne yetkililer gerekli denetimi yaptı ne de vatandaş kural tanıdı. Tüm uyarılara rağmen vatandaşın kural tanımamazlığı Konya halkına da “Yeter artık” dedirtti. Düğünlerde ve asker uğurlama törenlerinde kullanılan havai fişekler yine etrafa dehşet saçtı. Yetkililer ise konuya duyarsız kaldı. Havai fişek kullanımının devam etmesiyle birlikte yangınlar da kaçınılmaz oluyor.

DEDEMAN OTEL'DE YANGIN ÇIKTI

Konya Dedeman Otel’de önceki gün bir düğün sırasında havai fişek kullanımıyla çıkan yangın yürekleri ağızlara getirdi. Düğün sırasında ateş alan hava fişekler korkulu anların yaşanmasına neden oldu. Havai fişek yüzünden çıkan yangını Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri güçlükle söndürürken, ölen ve yaralananların olmaması ise olayın tek sevindirici yanı oldu. Havai fişek kullanımın Konya Valiliği tarafından yasaklanmasına rağmen hala düğünlerde, asker uğurlamalarında havai fişek kullanımı sürüyor.

ARABA ALEV ALDI KURU OTLAR TUTUŞMUŞTU

Konya'da geçtiğimiz ay içinde de bir düğünde ateşlenen havai fişek, o sırada park halinde olan bir otomobili yakmıştı. Boş alana düşen havai fişeklerden biri de kuru otları düşürmüştü. Alevler kısa süre içinde park halinde bulunan bir araca sıçramıştı. Çevredekiler yangın söndürme tüpüyle müdahale etse de, yangın o an için söndürülememişti. Rüzgârın da etkisiyle otomobil kısa süre içinde alev topuna dönmüştü. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis ve itfaiye ekibi sevk edilmişti. Bu sırada fenalaşan araç sahibine ilk müdahale olay yerinde yapılmıştı. İtfaiye ekipleri, yangını kısa sürede kontrol altına alarak söndürmüştü. Otomobil kullanılmaz hale gelirken, olayda ölen ya da yaralanan olmamıştı. Geçtiğimiz günlerde aynı manzara Temmuz ayı celp dönemi için düzenlenen asker uğurlama törenlerinde yaşanmıştı. Stadyum çevresinde asker uğurlama töreni düzenleyen bir grubun attığı havai fişek sonrasında kuru otların olduğu alan tutuşmuştu.

KONYA HALKINDAN SERZENİŞ: “BİTSİN BU CAHİLLİK”

Konya’da, havai fişek, oyun ve eğlence aracı olarak kullanılan piroteknik patlayıcı madde mamullerinin izinsiz satışı ve kullanılması yasaklanmasına rağmen, vatandaşın kural tanımamazlığı vatandaşa ciddi şekilde rahatsızlık verirken, bu ürünlerin hala satışının yapılması da akıllarda soru işareti bıraktı. Bazı vatandaşlar, bu konu ile ilgili şikayetlerini dile getirdi. Bazı vatandaşlar, “Gecenin saat 3'ünde 10-15 havai fişek atılıyor, kimseden ses çıkmıyor, denetim falan yok” dedi.

Olgun Kutluk isimli bir vatandaş da “Akıllanmadık, akıllanmayacağız” dedi. Bazı vatandaşlar da Dedeman Otel'de havai fişek kaynaklı meydana gelen yangın için “Biz olsak, otelin dibindeki apartman sakinleri olarak Dedeman Otel'e dava açarım” şeklinde paylaşımlar yaptı. Derya Naz isimli bir Konyalı da “Konya'dan başka bu kadar patlayıcı seven ikinci bir il yok galiba. Konvoy için de aynısı geçerli. Çocuğundan, yaşlısına herkeste bu konuda bir aşırılık var” şeklinde konuştu. Çoğu vatandaş da bu olayları “Görgüsüzlük, vurdumduymazlık, cehalet” olarak yorumladı.”

HANGİ CESARETLE PATLAYICILAR SATILIYOR?

Bilinçsiz havai fişek kullanımının neden olduğu yaralanma ve yangınlar, gözleri yine satıcılara çevirdi. Yasak olmasına rağmen el altından satılan havai fişekleri, yeterlilik belgesi olmayan kişiler dahi kolayca alabiliyor. Fiyatların ucuzluğu ve denetimsizlik sebebiyle, yasak olmasına rağmen havai fişek ve patlayıcı maddelerin satışı yapılıyor. Yasak olmasına rağmen onlarca dükkanın gizliden havai fişek satışı yaptığını ortaya çıkıyor. Dükkan sahipleri, havai fişekleri dolaba gizlerken, sadece müşteri istediği zaman çıkartıyor. Aynı dükkanların internet sitelerinde ise yasak olduğu için havai fişek satışı bulunmuyor. Fiyatları ise adet ve büyüklüğüne göre 25 TL ile 300 TL arasında değişiyor.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum