Konya'da hava soğumadı ama doğalgaz faturaları cep yakıyor!

Konya'da hava soğumadı ama doğalgaz faturaları cep yakıyor!

Konya’da havanın çok soğuk olmamasına, kombi derecesinin yükseltilmemesine rağmen doğalgaz faturası kabarık geldi. Geçen yılın en yüksek faturası, bu yılın en düşüğü oldu. 2022 yılı içinde ise doğalgaza toplamda yüzde 110 oranında zam geldi 

Vatandaşın hayat pahalılığı arttı. Kışın gelmesiyle birlikte masraflar zirveyi gördü. Vatandaşın belini ise yine en çok doğalgaz faturası büküyor. Yapılan bütün tasarrufa, havanın çok soğuk olmamasına,    

kombi derecelerinin yükseltilmemesine rağmen ilk gelen fatura kabarık oldu. Çoğu aileye  700 ile bin TL arasında fatura geldi. Vatandaşlar ise bu miktarın geçen yıl en yüksek doğalgaz fatura miktarı olduğunu söyledi. İşletmelerde de tüm tasarruf tedbirlerine rağmen fatura miktarı, 2-3 katına çıktı. 

SON 1 YIL İÇERİSİNDE YÜZDE 110 ZAM!

Asgari ücretin 5 bin 500 TL olduğu ülkemizde özellikle kış ayında vatandaşın en büyük gideri doğalgaza oluyor. Gerek ısınma gerekse de ocak için kullanılan doğalgaz, fiyatıyla cepleri yakıyor. Türkiye, 2022 yılına zamla girmişti. Doğalgaza 2022 yılının Ocak ayında yüzde 25 oranında geldi. 3 ay sonra yani nisan ayında da doğalgaza yüzde 35 oranında zam yapıldı. 2 ay sonra haziran ayında doğalgaza yüzde 30 bir zam daha geldi. Bilinen en son zam ise eylül ayının başında yapıldı. Doğalgaza eylül ayında yüzde 20 zam yapıldı. 2022 yılı içerisinde doğalgaza toplamda yüzde 110 oranında zam geldi. 

GÜNDÜZ HAVA GÜNEŞLİYSE PERDELERİ SONUNA KADAR AÇIN

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Hakan Altun, konu ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Altun, yapılacak tasarrufla doğalgazın metreküp fiyatının değişmeyeceğini ifade etti. Sadece verimli kullanarak, doğalgaz yakıt tüketiminin azaltılabileceğine dikkat çeken Başkan Altun, “Vatandaş, başka bir şey yapamaz” dedi. Gündüz havanın güneşli olduğu saatlerde, pencerenin güneş gördüğü evlerde perdeleri sonuna kadar açmak gerektiğini dile getiren Altun, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hava sıcaklığı 10-15 derece aralığında olduğunda perdeleri açmak lazım. Sera etkisi yaparak, ev ısınır. Güneş kaybolunca da perdeleri tamamen kapatmak gerekir. Ayrıca peteklerin üzeri verimlilik açısından kapatılmamalı. Tesisatın da tamamen kapatılmaması gerekir. Aç kapa yapılırsa, daha fazla enerji harcanır. Bunun sonucunda da fatura daha kabarık gelir.” 

OLUMSUZLUĞU BU YIL DAHA FAZLA HİSSEDECEĞİZ

Doğalgaz metreküp fiyatının yüksek olduğunu sıklıkla vurgulayan Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Hakan Altun, şunları kaydetti: “Devlet, maddi durumu yetersiz olan vatandaşlara fatura yardımında bulunacağını söyledi. Özellikle yaz aylarında doğalgaza gelen zamlar, etkisini yeni yeni gösterecek. Çünkü havalar tam soğumadı. Önümüzdeki günlerde havanın daha da soğumasıyla birlikte doğalgaz tüketimi de artacak. Doğalgaz tüketiminin artması demek ise vatandaşın daha fazla fatura ödemesi anlamına geliyor. Metreküp fiyatı yüksek olan doğalgazın, fatura boyutundaki olumsuz etkisini bu yıl daha fazla hissedeceğiz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum