Konya'da günlük vaka sayısı patladı! Tablo kritik

Konya'da günlük vaka sayısı patladı! Tablo kritik

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Konya'da da vaka sayısı arttı. Güvenilir kaynaklardan edinilen bilgilere göre Konya'da günlük vaka sayısı ciddi anlamda artış gösterdi.

Mart ayından bu yana tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs, mevsimsel değişimle birlikte yeniden etkisini artırmaya başladı. Türkiye genelinde vaka sayısı yeniden artışa geçti. Her ilde olduğu gibi bir dönem vaka ve ağır hasta sayısının en yüksek olduğu 5 il arasında yer alan Konya'da da vakalar yükselişe geçti. Vaka artışına gerekçe olarak ise kurallara yeterince riayet edilmemesi gösterildi.

GÜNLÜK 500 İLE 700 ARASINDA DEĞİŞİYOR

Kurban Bayramı sonrası Türkiye geneli ve Konya'da artışa geçen günlük vaka sayısı, son günlerde yeniden yükseliş trendi içine girdi. Mevsimsel değişimle birlikte insanların kapalı mekânlara geçmesi, sokak ve caddelerde hareketliliği azaltsa da vaka sayılarının artmasına sebebiyet verdi. Konya'da günlük vaka sayısının ismini vermek istemeyen kaynaklara göre 500 ile 700 arasında değiştiği öğrenildi.

HASTANEYE YATIRILMIYORLAR

Sürecin ilerlemesiyle beraber virüsün daha çok tanınır olması, vaka sayısındaki artışa rağmen hastanelerde koronadan dolayı yatan hasta sayısında da düşüşe sebep oldu. Vaka sayısının artmasına karşın Konya genelindeki hastanelerde servislerin dolu olmadığı ve sistemin durma noktasına gelmediği bilgisine ulaşıldı. Hasta yaklaşımının ilk dönemdekine göre farklı olması, tedavi protokol sürecinin daha iyi anlaşılması hastanelerdeki yoğunluğu azalttı. Konya genelindeki hastanelerin bir de hastaları hastaneye yatırıp tedavi etmekten ziyade, ilacını verip takibinin evden yapılmasını öngördüğü öğrenildi. Bu durumun hasta psikolojisine ve iyileşme sürecine de katkı sağladığı öğrenildi.

YOĞUN BAKIM DOLULUK ORANI YÜZDE 25-30

Konya genelinde günlük vaka sayısının artmasına rağmen hastanelerde ve işleyişlerinde bir sıkıntının olmadığı bilgisine de ulaşıldı. Sağlık çalışanlarının uzayan süreçten dolayı fiziksel ve psikolojik olarak yorulduğu ve yıprandığı da biliniyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de virüsün ikinci atağa başladığı konunun yetkilileri tarafından dile getiriliyor. 3 altın kuralın elden bırakılmaması gerektiğini her fırsatta vurgulayan yetkililer, “Şuan için Konya'da bir sıkıntı yok ama tedbiri de elden bırakmamak gerekir. Bugün, Kurban Bayramı sonrasındaki oran gibi şehirde vaka artışı yok ancak günlük vaka sayısının sürekli yükseldiği de akıllardan çıkarılmamalıdır” dedi. Güvenilir kaynaklardan elde edilen bir diğer bilgiye göre de Konya'daki hastanelerde yoğun bakım doluluk oranı yüzde 25 ile 30 civarında.

SON GÜNLERDE DÜŞMÜŞTÜ TEKRAR YÜKSELİŞTE

Konya'da Ağustos ayının ilk haftlarında günlük vaka sayıları 400'e dayanmıştı. 2 hafta içinde şehir genelinde günlük vaka sayısı bin 200'lere kadar yükselmişti. Cenaze merasimlerinin ve düğünlerin yasaklanmasıyla bu sayı yani günlük vaka sayısı 100-150'lere kadar düşmüştü. Mevsimsel değişim ve insanların kapalı ortamlara geçişiyle birlikte günlük vaka sayısı yeniden 500 ile 700 arasına yükseldi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.