Konya'da furun kebabına dev zam! Yeni fiyat herkesi üzecek

Konya'da furun kebabına dev zam! Yeni fiyat herkesi üzecek

Konya'nın geleneksel lezzetleri arasında yer alan furun kebabının 100 gramı 280 TL oldu. Birçok Konyalı, lokantaya gidemediğini, lokantada misafir ağırlayamadığını söyledi. Geçtiğimiz yıl şubat ayında 100 gram furun kebabı, 120 liraydı

Şehrin yöresel lezzetleri, zam furyasından nasibini almaya devam ediyor. Kısa süre önce etliekmeğe ve tiride zam gelen Konya'da, bir zam da furun kebabına geldi. Konyalılar için furun kebabı artık lüks oldu. Son 2 günden bu yana şehirde furun kebabı zamlı satılıyor. 100 gram kebabın fiyatı 280 TL oldu. Birçok Konyalı, “Bu kadarı da olmaz” derken, lokantacılar da girdi maliyetlerinin arttığına dikkat çekti. Birçok lokantanın furun kebabı satış fiyatı değişiklik gösterse de fiyatlar 250 ile 280 lira arasında değişiyor.

img-1860.jpg

KARAR 2023'ÜN SON AYINDA ALINDI, HAYATA YENİ GEÇİRİLDİ!

Edinilen bilgilere göre 100 gram furun kebabının 280 lira olma kararı, 2023 yılının Aralık ayında alındı. Esnafların ise 2 ay bu tarifeyi uygulamadığı, şubat ayı ile birlikte yeni fiyata geçiş yaptığı öğrenildi. Zamdan önce 100 gram furun kebabının fiyatı 220 ile 230 TL arasında değişiyordu. Bugün Konya'da furun kebabını 250 liradan düşüğe satan esnaf kalmazken, tavan fiyat olarak da 280 TL belirlendi. Konya'da kasaplarda kuzu etinin fiyatı 600 lirayı, kuzu kesimi de 440 lirayı buldu. Kısa süre önce şehirde kuzu kesim fiyatı 350 liraydı. Ete son günlerde yeni bir zam daha geldi.

24768016565-677386678c-o.jpg

HEM ESNAF HEM DE VATANDAŞ ZAMLARDAN RAHATSIZ!

Furun kebabı sadece Konyalıların değil, şehre gelen birçok yerli ve yabancı turistin de önceliği oluyor. Turistler, Konya furun kebabını çok seviyor. Furun kebabı, bakır kazanlarda koyun veya kuzu etinin kendi yağında yaklaşık 7 saat boyunca pişiyor. Ayrıca furun kebabının kökeninin Selçuklulara kadar uzandığı belirtiliyor. Konya mutfağının iyi bilinen yemeklerinden furun kebabı, kentin, günümüze kadar gelebilmeyi başarmış eski damak tadlarından biri olarak biliniyor. Birçok Konyalı, furun kebabı fiyatının yüksek olduğunu, eskisi gibi kebap tüketemediğini söylüyor. Esnaflar ise ağır girdi maliyeti altında ezildiğini, ete sürekli zam geldiğini, bu işin nereye varacağını merak ettiklerini ifade ediyor. Zam gelmesi, esnafın iş potansiyelini düşürürken, furun kebabı alım gücü azalan vatandaşın da hayali oldu. Hem esnaf hem de vatandaş bu konuda dertli olduğunu aktardı.

20200704-2-43279956-56429923-web.jpg

SICAK PİDENİN ÜZERİNDE SERVİS EDİLİYOR

Sıcak pidenin üzerine, kendi yağında bakır kazanlarda pişip kızarmış koyun veya kuzu etinin eklenmesi ile yapılan fırın kebabı, yanında kuru soğan ve ayranla servis ediliyor. Ustalar, kebabın genelde çatal, bıçak kullanılmadan elle yenilmesi tavsiyesinde bulunuyor. Kebabın yağlı olup olmayacağı da tüketicinin tercihine bırakılıyor. Birçok Konyalı, furun kebabını orta yağlı tüketiyor.

MESUT TURAN

Kaynak:Mesut Turan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum